[2k3][DEMO] Kompendium CharlieVermin, część 7: Diamond The In Rough

Pełne Wersje i Dema stworzone we wszelakich wersjach RM. Uwaga na zasady zakładania tematów!

Moderatorzy: GameBoy, Dragon Kamillo, Kleo

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Charlie Vermin

TA Project Extravaganza #3 (miejsce 2)
Kontakt:

[2k3][DEMO] Kompendium CharlieVermin, część 7: Diamond The In Rough

Post autor: Charlie Vermin »

Witajcie! Od ponad 15 lat zajmuję się tworzeniem gier w RPG 2003, i w tym czasie zgromadziłem blisko 50 niedokończonych projektów, które nigdy nie ujrzały światła dziennego. Swojego czasu planowałem je wszystkie prędzej czy później dokończyć, i to najlepiej samodzielnie - stąd też za bardzo się nimi nie dzieliłem. Teraz jednak, po roku obcowania z silnikiem Godot, pogodziłem się wreszcie z faktem, że RPG Maker nie będzie dla mnie priorytetem... co nie znaczy, że nie stworzyłem w nim wielu wartościowych projektów z dużą ilością potencjału! Dla tego od teraz zacznę się nimi dzielić - może kogoś zainspiruje mój projekt na tyle, że chciałby go zaadoptować, współtworzyć, albo chociaż zapożyczyć ciekawą mechanikę? Jestem otwarty na najróżniejsze możliwości - dajcie mi tylko znać, jeśli mielibyście ochotę coś zrobić z moimi projektami. W razie czego chętnie wytłumaczę najróżniejsze stojące za niedokończonymi projektami idee.

Wszystkimi niedokończonymi projektami planuję dzielić się w tym temacie, stopniowo umieszczając nowe. Na początek dam coś dużego:

ObrazekObrazekObrazekObrazek
* * * Gravinsect * * *
Data utworzenia: 2021-2025
Rozmiar: 1,51 MB
Język: Głównie angielski (ale da się przeżyć bez czytania)
Gatunek: Gra logiczna

Po wielu próbach udało mi się zaimplementować w RPG Makerze grawitację - a jeśli już zaimplementować spadanie w jedną stronę, to czemu nie we wszystkie cztery? GRAVINSECT posiada następujące elementy:
  • Chodzenie, spadanie i wspinanie się po pnączach/drabinach
  • Strzałki zmieniające grawitację
  • Owoce pozwalające na latanie, omijanie strzałek i samodzielną zmianę grawitacji
  • STOS MOCY - to, z jakiej owocowej mocy możesz skorzystać, zależy od tego, który owoc zjadłś ostatnio. Można więc zgromadzić kilka mocy, ale będą one aktywowane tylko w określonej kolejności.
  • Włącznik/wyłącznik mocy - naciskając Shift decydujesz, czy moce mają się automatycznie aktywować (lot jeśli jesteś w powietrzu, zmiana grawitacji jeśli skaczesz do góry, omijanie jeśli dotykasz strzałek) czy nie.
  • Odwracacz mocy - kwiatki odwracające kolejność zachowanych mocy byłyby jednym z ostatnich elementów gry.
  • Spora ilość poziomów - zrobiłem interaktywną sekwencję tytułową, "Megatutorial" który jest raczej demonstracją większości elementów gry, oraz dwa potencjalne "początki", które (zwłaszcza początek podziemny) w bardziej stopniowy sposób zapoznają gracza z elementami gry.
Najlepsze jest to, że większość tych mechanik (drabiny, strzałki, przyciski, zagrożenia...) działa na podstawie terenu w chipsecie, więc w większości przypadków nie trzeba kopiować/wklejać wielu eventów, żeby stworzyć łamigłówkę - wystarczy rysować!

Gravinsect obecnie nie ma na razie:
  • Na 100% doszlifowanej mechaniki - niektóre permutacje owocowych mocy i strzałek mogą nie działać prawidłowo. Przy tworzeniu poziomów jest też kilka rzeczy na które trzeba uważać, np. softlockowanie przy spadnięciu na blokujący event/górny chipset - dlatego np. wszystkie gadające robaki mają położenie dolne. Nie można też aktywować eventów (np. jeść owoców) w trakcie spadania.
  • Pełnej fabuły - bo oczywiście mam wielkie ambicje co do fabuły. Mam wytłumaczenie dla zmieniających grawitację strzałek, owoców, głównego bohatera nie umiejącego wspinać się na ściany... i parę różnych koncepcji, ale całości z konkretnym początkiem, środkiem i końcem niestety jeszcze nie ogarnąłem. Może ktoś byłby w stanie mi w tym pomóc!
Pobierz gravinsect.zip
Ostatnio zmieniony 21 cze 2025, 20:11 przez Charlie Vermin, łącznie zmieniany 5 razy.
Note to self: nigdy nie rób zapowiedzi.
Awatar użytkownika
Charlie Vermin

Kontakt:

Re: [2k3][DEMO] Kompendium CharlieVermin, część 2: Cyk

Obrazek Obrazek
* * * Cyk * * *
Data utworzenia: 2016
Rozmiar: 766 KB
Język: Polski (śladowe ilości)
Gatunek: Zalążek gry logicznej?

Tydzień temu podzieliłm się dużą zaawansowaną grą, to teraz pojedyncza mechanika, oparta na obrazie i dźwięku! Są trzy poziomy, a mechanika... prawie zawsze działa poprawnie, chociaż zauważyłm, że ruchome elementy potrafią się zdesynchronizować. Pewnie da się to jakoś naprawić...

Edit: nie wkleiłem linka 💀 oto on: Cyk.zip
Ostatnio zmieniony 13 maja 2025, 22:34 przez Charlie Vermin, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Charlie Vermin

Kontakt:

Re: [2k3][DEMO] Kompendium CharlieVermin, część 3: BAGYRM

Obrazek
* * * BAGYRM * * *
Rozmiar: 874 KB
Język: Polski/angielski (śladowe ilości)
Gatunek: Zalążek gry logicznej

BAGYRM miało być grą logiczną opartą na kolorach - gdy jesteś żółty możesz np. zbierać żółte monety i blokują cię żółte ściany, ale niebieskie monety i ściany nie mają na ciebie wpływu. Byłoby też łączenie kolorów - fioletowe monety możesz zbierać, jeśli jesteś czerwony albo niebieski, itd. Ostatecznie zrobiłem sporo grafik, ale żadnych poziomów, a w kwestii mechanik zaimplementowałem głównie to fajne obrotowe menu, które widać tutaj na screenie. Jak widać po facesetach odzwierciadlających różne etapy życia głównego bohatera, najwyraźniej miałem też w głowie jakiś zalążek fabuły, chociaż teraz nie jestem pewien o co mi w tym chodziło.

BAGYRM.zip
Awatar użytkownika
Charlie Vermin

Kontakt:

Re: [2k3][DEMO] Kompendium CharlieVermin, część 4: Run Away Quickly

Obrazek Obrazek Obrazek
* * * Run Away Quickly * * *
Rozmiar: 804 KB
Język: Angielski (śladowe ilości)
Gatunek: Akcja

Dobry wieczór! Tym razem mam dla was coś bardziej grywalnego - grę o bieganiu z pulą 32 losowo wybieranych poziomów! Koncepcję mam w zasadzie na całą grę... no ale koniec końców nie zrobiłem. Niemniej już teraz można się nieźle zabawić, uciekając przed nieubłaganą ścianą i sprawdzając, przy jakiej maksymalnej prędkości jesteśmy w stanie panować nad sobą.

RunAwayQuickly.zip
Awatar użytkownika
Versus

Post autor: Versus »

Koniecznie będę musiał zajrzeć do conajmniej paru projektów od Ciebie jak znajdę czas, nigdy nie miałem przyjemności. Run Away Quickly przykuło moją uwagę. Masz może w swoich zasobach jakąś grę z fajnymi zagadkami przygodowymi?
Życie życie jest jak tramwaj. Trzeba wiedzieć kiedy wysiąść. :lol:
Awatar użytkownika
Charlie Vermin

Kontakt:

Versus pisze:
23 maja 2025, 01:35
Masz może w swoich zasobach jakąś grę z fajnymi zagadkami przygodowymi?
Dobre pytanie! Parę razy brałm się za gry przygodowe i nie bardzo mi to wychodziło... chociaż tak się składa, że Gra Na Automacie Dostępnym W Ośrodku W Którym Jesteś Przetrzymywany Przez Kosmitów powstała oryginalnie jako część większej gry przygodowej, i to mocno oryginalnej. Może podzielę się nią za tydzień...
Awatar użytkownika
Charlie Vermin

Kontakt:

Re: [2k3][DEMO] Kompendium CharlieVermin, część 5: Guyz n' Galz

Obrazek Obrazek
* * * Guyz n' Galz * * *
Data utworzenia: 2015
Rozmiar: 2,02 MB
Język: Głównie polski
Gatunek: Przygoda?

Istnienie Gry Na Automacie Dostępnym W Ośrodku W Którym Jesteś Przetrzymywany Przez Kosmitów może prowokować różne pytania: jakim ośrodku? Jakich kosmitów?! Ta gra udzieli na obydwa te pytania niejednoznacznych odpowiedzi.

W niedokończonej wersji dostaniesz możliwość chodzenia po TRÓJWYMIAROWYM pokoju i korytarzu, a nawet w wejście w interakcję z kilkoma rzeczami. Ostateczna wersja pozwalałaby na więcej eksploracji, w tym jedzenie, spanie i wykonywanie poleceń właścicieli... o ile udałoby ci się ich zrozumieć. (Ten w wersji niedokończonej otrzymał ponadprzeciętne zdolności zrozumenia spoza czwartej ściany.) Oczywiście istniałaby też jakaś możliwość próby ucieczki...

Od wewnątrz, projekt może dodatkowo pochwalić się bardzo fajnym i łatwym do zrozumienia systemem poruszania się w 3D. Każdy kwadrat ma swoją własną mapę, ze zdarzeniami typu "idź na północ", "patrz na wschód", "działaj (spacja) na zachód". Tworząc kolejny kwadrat wystarczy skopiować i wkleić kwadrat istniejący, podmienić pokazywane obrazki w zdarzeniach "patrz" i dodać odpowiednie teleporty w zdarzeniach "idź". Istniejące eventy zajmują się całą resztą. Wystarczy tylko mieć cierpliwość do rysowania obrazków...

Guyz_n_Galz.zip
Awatar użytkownika
Charlie Vermin

Kontakt:

Re: [2k3][DEMO] Kompendium CharlieVermin, część 6: The Warrior

Obrazek Obrazek
* * * The Warrior * * *
Data utworzenia: 2011
Rozmiar: 1,2 MB
Język: Polski
Gatunek: RPG! Kto by pomyślał.

Teraz dla odmiany coś starego... i mało oryginalnego? Aż trudno uwierzyć, że to moja robota. Zamiast oryginalności jest sporo eksploracji, interakcji i wygórowanych ambicji. Na start można wybrać poziom trudności (polecam łatwy, bo nie mogę powiedzieć, żeby te wyższe cokolwiek wnosiły...), imię, a nawet płeć - jedną z dwóch, bo byłem wtedy co najwyżej początkującym programistą. Gra wymaga RTP, i to nie byle jakiego, bo z jedynego w swoim rodzaju RPG Tsukuru ME. Ciekawe, skąd oryginalnie pochodzi ten wpadający w pamięć tsukuru-Battle.mid?

The_warrior.zip
Awatar użytkownika
Charlie Vermin

Kontakt:

Re: [2k3][DEMO] Kompendium CharlieVermin, część 7: Diamond The In Rough

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
* * * Diamond The In Rough * * *
Data utworzenia: 2021
Rozmiar: 1,73 MB
Język: Polski
Gatunek: Zarządzanie/popychanie pudeł

Nadpełzł czas... podzielenia się moim projektem na pierwszy TAPE. Niedokończonym, oczywiście. Treść obecnej tutaj gry jest mocno szkieletowa, niemniej możecie odczuć ogólny zarys... ostatecznie do zakończenia projektu zabrakło mi wszystkiego po trochu. Mam w głowie sporo postaci i ogólną fabułę, ale ostatecznie zabrakło mi wszystkiego po trochu.

Diamond_The_In_Rough.zip
ODPOWIEDZ