Wszystkimi niedokończonymi projektami planuję dzielić się w tym temacie, stopniowo umieszczając nowe. Na początek dam coś dużego:

Rozmiar: 1,51 MB
Język: Głównie angielski (ale da się przeżyć bez czytania)
Gatunek: Gra logiczna
Po wielu próbach udało mi się zaimplementować w RPG Makerze grawitację - a jeśli już zaimplementować spadanie w jedną stronę, to czemu nie we wszystkie cztery? GRAVINSECT posiada następujące elementy:
- Chodzenie, spadanie i wspinanie się po pnączach/drabinach
- Strzałki zmieniające grawitację
- Owoce pozwalające na latanie, omijanie strzałek i samodzielną zmianę grawitacji
- STOS MOCY - to, z jakiej owocowej mocy możesz skorzystać, zależy od tego, który owoc zjadłś ostatnio. Można więc zgromadzić kilka mocy, ale będą one aktywowane tylko w określonej kolejności.
- Włącznik/wyłącznik mocy - naciskając Shift decydujesz, czy moce mają się automatycznie aktywować (lot jeśli jesteś w powietrzu, zmiana grawitacji jeśli skaczesz do góry, omijanie jeśli dotykasz strzałek) czy nie.
- Odwracacz mocy - kwiatki odwracające kolejność zachowanych mocy byłyby jednym z ostatnich elementów gry.
- Spora ilość poziomów - zrobiłem interaktywną sekwencję tytułową, "Megatutorial" który jest raczej demonstracją większości elementów gry, oraz dwa potencjalne "początki", które (zwłaszcza początek podziemny) w bardziej stopniowy sposób zapoznają gracza z elementami gry.
Gravinsect obecnie nie ma na razie:
- Na 100% doszlifowanej mechaniki - niektóre permutacje owocowych mocy i strzałek mogą nie działać prawidłowo. Przy tworzeniu poziomów jest też kilka rzeczy na które trzeba uważać, np. softlockowanie przy spadnięciu na blokujący event/górny chipset - dlatego np. wszystkie gadające robaki mają położenie dolne. Nie można też aktywować eventów (np. jeść owoców) w trakcie spadania.
- Pełnej fabuły - bo oczywiście mam wielkie ambicje co do fabuły. Mam wytłumaczenie dla zmieniających grawitację strzałek, owoców, głównego bohatera nie umiejącego wspinać się na ściany... i parę różnych koncepcji, ale całości z konkretnym początkiem, środkiem i końcem niestety jeszcze nie ogarnąłem. Może ktoś byłby w stanie mi w tym pomóc!