Obecny czas: Śro Wrz 08, 2010 11:20

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: [RMVX] Rycerz, który pozostał sam
PostWysłany: Czw Cze 24, 2010 22:41 
Dołączenie: Czw Cze 24, 2010 22:27

Rycerz, który pozostał sam...

Fabuła:
Pewnego wieczoru, Edinus, rycerz wynagrodzony za wielką odwagę dostał misję od Króla. Gdy dochodził do celu, zatrzymał się przy tajemniczej jaskini. Nagle do środka przyciągnęła go nieznana energia. Gdy odzyskał świadomość gdzie jest, zaczął szukać wyjścia. Często nasz główny bohater będzie się znajdować w trudnych sytuacjach, ale zawsze będzie miał szansę z niej wyjść.

Wersja:

1.0.1 Demo :-)

Bohaterowie:

Edinus. :-)

Image

Klasa: Rycerz
Opis: Miły, spokojny człowiek, wierny królowi wioski Edin. :-) Pomocny i przyjacielski.
Średni fizycznie i magicznie.

Zwierzę. :-)

Image

Klasa: Bestia, Wilk
Opis: Agresywny, lecz spokojny przy swoim panu Edinusowi. Spotkamy się z nim przy tajemniczym teleporterze. :-) Słabo magicznie, mocno fizycznie.

Mandarin. :-)

Image

Klasa: Mag
Opis: Mieszka spokojnie w wiosce Edin. Zawsze siedziała w swoim domu. Jest zamknięta i nieśmiała. Słaba fizycznie, mocna magicznie.

Umiejętności:

Ogień: 10 poziomów
Światło: 10 poziomów
Piorun: 10 poziomów
Ciemność: 10 poziomów
Drapnięcie (Zwierzę): 10 poziomów

Razem: 50/100 :-) 50%

Bronie:

Siekiera: 10 poziomów
Pazur (długi, cienki miecz): 10 poziomów
Laska: 10 poziomów

Razem: 30/150 :-) 20%

Pancerze:

Hełm: 10 poziomów
Zbroja: 10 poziomów
Tarcza: 10 poziomów
Szata: 10 poziomów
Kaptur: 10 poziomów
Rękawice: 10 poziomów
Buty: 10 poziomów

Razem: 70/140 :-) 50%

Screenshot:
1.

Image
2.

Image
3.

Image

Demo:

:-) Tutaj :-)

Temat postu: Re: [RMVX] Rycerz, który pozostał sam
PostWysłany: Czw Cze 24, 2010 23:01 
Awatar użytkownika
Dołączenie: Czw Sty 01, 2009 20:36
Golden Forki 2009 - Zapowiedzi (miejsce 3)

No więc tak, demo przeszedłem. Polecam zagrać, właściwie najbardziej dopracowana audio-wisualnie gra (i to jrpg) spod VXa w jaką grałem. Świetnie dopasowana grafika (cienie, światła, grafiki, animacje) i muzyka (chyba większość z ff7:cc, ale bardzo dobrze się wgrała). Niestety druga strona wypadła o wiele gorzej. Dialogi są przepełnione trójkropkami i nazbyt długimi pauzami. Brakuje mi prowadzenia gracza do przodu (motywacja, rozkaz, wskazówka), w większości dowiadywałem się poprzez wychodzenie z mapy i czytanie 'nie mogę tam iść, muszę zrobić xxx'. Brakuje też czegoś na początku gry (chodzenie, chodzenie) do czasu pierwszej walki - proponuję więcej walk w jaskini (jakiś napad, stwory z ciemności?). No i ogólnie początek jest przydługawy i wszystko się wolno rozkręca - tutaj proponuję przyspieszyć prędkość gracza, całość będzie się grało przyjemniej i w większym tempie.
Ogólnie jeszcze raz powtórzę: świetna atmosfera, fajny jrpeg - mimo słabych dialogów, braku wyraźnego prowadzenia gracza do przodu i z początku przydługawego chodzenia bez walk. Napisałem trochę wad, ale chowają się przy dopracowaniu i wykonaniu gry/dema. Powodzenia, i... czekam na więcej! (mam nadzieję że w dalszej czesci gry pomyslisz nieco o tym co napisalem :))

@edit, hehe:
Cytuj:
Opis: Mieszka spokojnie w wiosce Edin. Zawsze siedziała w swoim domu.
~
Cytuj:
- Pójdziesz ze mną...? | - Tak... Przeszukajmy las...

Ostatnio edytowany przez Sabikku, Pią Cze 25, 2010 7:56, edytowano w sumie 1 raz

PostWysłany: Pią Cze 25, 2010 7:44 
Awatar użytkownika
Dołączenie: Pią Maj 02, 2008 9:45

Fabularnie przypomina mi książkę Sapkowskiego "Żmija". Tam też była jaskinia, tylko że zamiast przyciągającej mocy była złota żmija ;P

Ogólnie to nie podoba mi się projekt za bardzo.

PostWysłany: Śro Lip 14, 2010 21:26 

Przypominam o grze. :-)

Aktualizacja:
1. Dodanie postaci.

Daisuke

Image

Opis: Samotny, nielubiany i chciwy. Wyrzucony z wioski Mizuki za skradzienie magicznego rubinu. Mocny fizycznie, słaby magicznie.

2. Dodanie ekwipunku.

Bandana: 10 Poziomów
Katana: 10 Poziomów
Amulet: 10 Poziomów

3. Dodanie broni.

Sztylet: 10 Poziomów

Pozdrawiam, Sebastian Minkowski.

PostWysłany: Śro Lip 14, 2010 21:35 
Awatar użytkownika
Dołączenie: Czw Kwi 13, 2006 21:45

Ja pamiętam :), a gdyby nie lipcowe upały i związany z nimi zastój, napisałbym parę zdań o grze na TA już kilka dni temu. Póki co powinieneś chyba zwórcić uwagę na to co wypunktował Sab, w wielu miejscach uchwycił sedno, ja na razie pograłem do okolic ostatniego screena i mam dosyć podobne wrażenia.
Jutro wreszcie powinienem się spiąć, mam tylko pytanie, bo te wszystkie procenty kompletnie nic mi nie mówią - ile czasu gry zajmuje całe demo? :)

PostWysłany: Śro Lip 21, 2010 11:03 
Awatar użytkownika
Dołączenie: Sob Lip 11, 2009 13:47
Miejscowość: Wieluń
Golden Forki 2009 - Pełne Wersje (miejsce 1)

Wymaga RTP. :< Do tego dałeś złą dll-kę bo gra prosiła o RGSS200J, a nie RGSS202E. Jak ściągnę RTP to sprawdzę.

PostWysłany: Śro Lip 21, 2010 17:11 

Przerwa w projekcie do 25 Lipca.

Powód: Konkurs na innym forum. :-)

PS: dziękuję za opinie i wyróżnieniu mojej gry. :-) Pozdrawiam.

PostWysłany: Czw Lip 29, 2010 9:46 
Awatar użytkownika
Dołączenie: Wto Lis 17, 2009 22:37

Konkurs jest przedłużony do 31-ego lipca, więc autor raczej do tego czasu nic nie napisze

PostWysłany: Czw Lip 29, 2010 16:52 
Awatar użytkownika
Dołączenie: Śro Kwi 18, 2007 19:09
Miejscowość: Katowice.

GameBoy napisał(a):
Wymaga RTP. :<

I jak tu grać w gry spod VX, ech . __ . Muszę dorwać tego makera i zainstalować RTP, dobre produkcje mi przechodzą koło nosa! :<
Pod względem graficznym zdaje się być całkiem milusia (uwielbiam te charsety, jak pierwszy raz je kiedyś zobaczyłam, byłam po prostu oczarowana <3) i mam cichą nadzieję, że oprawa audiowizualna będzie równie dobra (o ile nie lepsza!). Fabuła wydaje się nieco naiwna i z poprzednich opinii wnioskuję, że raczej na ratunek z dialogów liczyć nie mogę — lecz jeśli będzie to po prostu element, popychający grę do przodu, to zapowiada się ciekawa rozrywka na paręnaście minut~
(Tylko muszę ściągnąć to cholerne RTP, ajć...)

PostWysłany: Czw Lip 29, 2010 22:27 
Awatar użytkownika
Dołączenie: Wto Lis 17, 2009 22:37

A tam że wymaga RTP. Ale projekt waży z 70 MB, a muzyka jest bardzo dobra, i sam się dziwie jak ludzie robią takie rzeczy.

PostWysłany: Pią Lip 30, 2010 2:05 
Awatar użytkownika
Dołączenie: Pią Lut 22, 2008 15:15
Golden Forki 2009 - Pełne Wersje (miejsce 3)

Pograłem parę minut. Dialogi w stylu co widzę to piszę.
Co zrobię to opiszę. Gdzie drzwi to się dowiem, że nie mogę przejść od osoby trzeciej - narratora - ciekawe dość jak GTA prawie XD Dialogi są w sumie tylko od tego, żeby podkreślać co widać. Uff albo król mówi do nas wielki bohaterze, a my cały czas do króla dostojność i mu się podlizujemy. Mało wiarygodne. Za krótkie te wypowiedzi, ORAZ wszystko co jest mówione my widzimy, a tym samym wszystko sprowadza się do tego, żeby powiedzieć - ta gra nie ma fabuły.
I po co te trój kropki po wypowiedziach i przed WYPOWIEDZIAMI o długości 1,2 wyrazów. One stanowią większość wszystkich dialogów w grze. Patrzenie jak się wyłaniają kolejne trój kropki potrafi doprowadzić do obłędu XD

Doszedłem do tej jaskini i o ile leciała dobra senna muzyka to jak wszedł ten pokemonowy rockowy kawałek przed jaskinią w mało zrozumiałej sytuacji i rozpoczęła się podróż po jaskini w przesuwanie kamieni to jakiś tak ZNUŻYŁO mnie - tylko szedłem oglądałem mapy i tak się zastanawiałem czy mnie może choć jakieś zagadki zaskoczą, albo walki...Dobra grafika, dobry system, trochę prosto zrobione te mapy (w stylu wszystkiego dużo ale nie zawsze z pomysłem). Pomimo sposobu w jaki jest to zrobione ma swój własny urok, ale to nie urok jest źródłem rozrywki, więc co z tego wynika ? Nie mapki prowadzą grę, ale fabuła i dobre zagadki co rusz, po których znów fabuła idzie w przód, a u ciebie to ja fabuły nie widzę tylko tony mapek, na których bohater pisze co widać gołym okiem...

W każdym razie relaksu doświadczyłem tak jak się spodziewałem za to plus.

Nawet tetris to rpg. Spójrzcie na te małe klocki, które co poziom za zdobyte exp nabierają szybkości.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość