Będąc na scenie RPG Makera od 2008 roku (zawsze niezbyt mocno aktywnie, ale jednak) wiele razy myślałem o hipotetycznym momencie w którym w końcu mógłbym opublikować cokolwiek chociaż przypominającego grę. Moment ten nigdy nie wyglądał tak jak ten, zwłaszcza, że ciężko mi nadal uwierzyć, że to się stało i żałuję, że nie udało się to nigdy w czasach świetności sceny, mimo tego przedstawiam wam Alchemika - projekt rozwijany od 2014 roku na bazie małego projektu z 2007. Już wtedy inspiracją był pewien twierdzowy skrypt o tworzeniu mikstur. Kiedy będzie pełna wersja to ciężko powiedzieć, pewnie nigdy, aczkolwiek mam zamiar wydać conajmniej jeszcze jedno demo - publikowana wersja pokazuje mniej więcej 40% tego co już jest w grze i pewnie 15% tego co mam zaplanowane.
Hemi Calian był jednym z najbardziej zdolnych uczniów uczęszczających do Wielkiej Akademii Alchemicznej, jak również synem jednego z najbardziej szanowanych alchemików - Izeffa Caliana. Gdy pewnego dnia chłopak zostaje wyrzucony ze szkoły w wyniku niespodziewanego incydentu, ojciec postanawia go ukarać i pozostawić go na górze Blacc, na której przed laty on sam uczył się alchemii. Teraz Hemi musi poradzić sobie samemu, jednocześnie znajdując sposób na pokazanie ojcu, że jest coś wart.
Gra jest w całości oparta na stylu RTP, korzystając z wielu przeróbek, zarówno własnych jak i odnalezionych w internecie. Szukając zasobów korzystałem z baz Tsukuru Archive, Charas Project czy VIPRPG.
Custom Menu System
Adventure Battle System
System Towarzyszy
System Alchemii
...i parę innych, mniejszych skryptów, które już poznacie sami w grze!
Testerem gry był Michu za co serdecznie dziękuję. Zaznaczyć należy, że testował on jedynie pierwotną wersję dema, którą później postanowiłem rozwinąć, więc wszystkie występujące bugi będa prawdopodobnie moim przeoczeniem.
Dziękuję wszystkim i mam nadzieję, że chociaż trochu wam się spodoba.
!
Zapraszam do pobierania.
Wersja 1.2. (najnowsza)
Wersja 1.1.
Wydaje mi się, że nie występują w grze już żadne bugi psujące rozrywkę, ale w razie czego piszcie.
Wszystkiego dobrego.
Pierwsza wersja posta z zapowiedzią z 2015, której dotyczą wszystkie posty na pierwszej stronie: