Jakiś czas temu przeszedłem pewną grę.
Grało mi się w nią bardzo przyjemnie od strony gameplayu.
Pomyślałem sobie - przyjemny gameplay i spojrzałem na swoje projekty.
Ostatnio większość polegała na chodzeniu w jakimś kierunku i pokonywaniu prawie identycznych przeciwników.
I tak narodził się pomysł na grę fajniejszą, w której walka jest dodatkiem i polega na czymś więcej niż proste
atak-unik, gry która choć czasem będzie wymagać użycia mózgu.
By pomyśleć czy to przy walce czy nawet podczas "chodzenia".
I tak powstała Kiminoyama - spokojna zręcznościówka z elementami logicznymi - zagadki lub odpowiednie wymierzanie skoku czy odkrywanie gdzie powinno się iść.
Fabuła jest szczątkowa, właściwie nie wiadomo gdzie i po co chodzimy i skaczemy, wydawałoby się że to nie ma większego sensu ale dostajemy pewne podpowiedzi które nieco nam rozjaśnią o co od strony fabularnej chodzi.
Co ta gierka oferuje?
-Jak widać po screenach - nietypową oprawę
-Walkę wymagającą czegoś więcej niż nawalanie w klawisz akcji
-Tajemnicę do odkrycia! (Czy raczej możliwość - odkrycia/zrozumienia o co w grze chodzi)
-Kilka zagadek do rozwiązania (nie dużo chyba z 4)
-Skakanie po platformach w tym ruchomych! (upadek tylko cofa do pewnego miejsca co by nie było zbyt irytująco)
-Krótką rozgrywkę (nawet bardzo) stąd zamiast opcji save mamy savepointy (3 sztuki)
Zapraszam do zajrzenia do tajemniczego świata tajemniczej góry celem spróbowania swoich sił w dotarciu na jej szczyt i zrozumienia dlaczego to zrobiliśmy ;)
Mam nadzieję że gra będzie choć w małym stopniu tak przyjemna jak ta która zainspirowała mnie do jej stworzenia (a inspirację tą widać od razu ^^; )
Screeny:

Download:
http://www.mediafire.com/file/bh09p38rp ... naYama.zip
Sterowanie wyjaśnione w pliku "Czytaj mnie" w folderze z grą.
Jako że gra stworzona w RPGMakerze ME to zapewne wymaga RTP do działania, podejrzewam też że może wywalić jakiś błąd o braku pliku z powodu innej nazwy niż w innej wersji makera 2k3 toteż prosiłbym o informacje o brakujących plikach aby szybko dorzucić linki i instrukcje gdzie je dać ^^;