Lagujące gry z RM2k na Win7 i nowszych

Problemy związane z pracą w RM, poszukiwania współpracowników. Uwaga na zasady zakładania tematów!

Moderatorzy: GameBoy, Dragon Kamillo

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Preki

Golden Forki 2013 - Pełne Wersje (miejsce 1); Golden Forki 2010 - Pełne Wersje (miejsce 3)

Lagujące gry z RM2k na Win7 i nowszych

Post autor: Preki »

No siema, witam po dłuższym czasie.

Więc próbowałem sobie odświeżyć stare klasyki z RPG Makera 2000 na obecnym komputerze który ma zainstalowany Windows 7 (mam jaki mam, nie róbmy offtopicu). No i ku mojemu zdziwieniu gry stworzone w RM2k z tłumaczeniem by Don Miguel, a więc nieoficjalnym wydaniu, jakby lagują, gdy są odpalone pod Win7 (i zapewnie nowszymi systemami Windows też). Co ciekawe, tego problemu nie ma już na RPG_RT.exe z grami stworzonymi w starszych wersjach RM2k3. Jest jakiś sposób żeby gry z RM2k nie lagowały na nowszych Windowsach? Musiałbym zamienić RPG_RT.exe na te z nowszej wersji RM2k która jest dostępna obecnie w dystrybucji cyfrowej?
http://prekisiedlce.wordpress.com/ - moje blogowe skrobanko
"W skrócie - gra nigdy nie jest gotowa, Ty zwyczajnie przestajesz nad nią pracować." - Jörg "Eiswuxe" Winterstein
Awatar użytkownika
Axer

GF 2022 - Dema (miejsce 1); GF 2020 - Dema (miejsce 1); TAPE #2 (miejsce 2); Konrad Championship II (miejsce 2)

Re: Lagujące gry z RM2k na Win7 i nowszych

Post autor: Axer »

Gry spod 2k korzystają z DirectDraw, prehistorycznego już graficznego API i to, czy będą ci mulić czy nie to loteria. 2k3 ma już GDI przez co radzi sobie lepiej, ale też bywają z nim problemy na Win7
No i szczerze mówiąc nie bardzo da się z tym coś zrobić, jedna opcja to tak jak mówisz podmiana exeka na nowszy, chociaż jeśli gra korzysta z jakichś patchy to jesteś trochę w dupie
A drugi sposób, imo nawet lepszy, to EasyRP - obecnie bardzo dobrze sobie radzi z grami 2k/2k3 poza tymi korzystającymi z obskurnych błędów silnika, nawet wspiera niektóre patche
Awatar użytkownika
Preki

Golden Forki 2013 - Pełne Wersje (miejsce 1); Golden Forki 2010 - Pełne Wersje (miejsce 3)

Post autor: Preki »

Głupio się zapytam, co to jest EasyRP?
http://prekisiedlce.wordpress.com/ - moje blogowe skrobanko
"W skrócie - gra nigdy nie jest gotowa, Ty zwyczajnie przestajesz nad nią pracować." - Jörg "Eiswuxe" Winterstein
Awatar użytkownika
Axer

GF 2022 - Dema (miejsce 1); GF 2020 - Dema (miejsce 1); TAPE #2 (miejsce 2); Konrad Championship II (miejsce 2)

Post autor: Axer »

Aj, literówka, chodzi mi oczywiście o EasyRPG, interpreter gier 2k/3 (nie emulator!), duży nacisk kładzie na kompatybilność ze wszystkimi możliwymi ich wersjami i często używanymi patchami. Obecnie rozrósł się dość mocno, pozwala nawet na granie w rmówki online, a w drodze jest własny edytor. Projekt jest open source i każdy może dorzucić swoją cegiełkę.
Proces odpalania gry przez EasyRPG jest bardzo prosty, pobierasz playera ze strony, wrzucasz do folderu z grą i uruchamiasz, tyle! Jakbyś miał jakieś problemy to pisz śmiało
ODPOWIEDZ