Jak Crash pisał, fajnie jakby był system z pixel movement oparty o kolizje, ew. opcja jego włączenia/hybrydy na życzenie.
Jeszcze jak mieliśmy podobny temat przed ujawnieniem MV, to pisałem o jakimś narzędziu do szybkiego tworzenia nowych interfejsów.
Teraz jestem lepszy w programowaniu i wolałbym znacznie lepszy i czytelniejszy dostęp (w sumie nie wiem jak z tym jest w MV) do warstwy wyświetlania grafiki i audio.
Do tego (miejscami naprawdę fantazuję, nigdy tego nie dostaniemy

):
* nowe, dobre RTP

(nie chibi), z oryginalniejszą muzyką
* Dowolna ilość przełączników własnych
* Database i lista przełączników stworzona jako hash, aby bałagan się nie robił (wgl. przełączniki można byłoby zlać ze zmiennymi i wprowadzić nawet definiowalne zakresy zmiennych)
* W momencie kiedy brakuje muzyki lub grafiki nie wywalało programu, ale po prostu nic nie pojawia się, a podczas testowania komunikat z logiem
* Wgl. więcej narzędzi do testowania, np. żeby nie trzeba było tracić czasu na robienie screenów, czy własne zapiski
* Narzędzie do przeszukiwania bazy danych i przełączników w poszukiwaniu nieużywanych
* Rozbudowane opcje dla domyślnego systemu walki (tak, aby można było zrobić coś naprawdę innego z podstawowych opcji)
* Wybór rozdzielczości gry
* Dobry pathfinding, dostępny z komend
* Lepszy system wklejania dialogów, Wielojęzykowość dialogów i database w standardzie
* Standard tworzenia oświetlenia do map, z możliwością tworzenia prostej "mapy świetlnej na tilesecie"
* Więcej opcji graficznych - perspektywa, pseudo-3D, parralax w standardzie, nie wiem :V