Serwer dedykowany - problem przy ustawianiu

Tematy różne, różniste.
Awatar użytkownika
Preki

Golden Forki 2013 - Pełne Wersje (miejsce 1); Golden Forki 2010 - Pełne Wersje (miejsce 3)
Posty: 741
Rejestracja: 16 wrz 2007, 20:54
Lokalizacja: Siedlce City
Kontakt:

Serwer dedykowany - problem przy ustawianiu

Postautor: Preki » 09 lis 2014, 16:31

Więc sprawa jest następująca:

Chcę postawić serwer dedykowany do gry (obojętnie, może być to Minecraft, Unreal Tournament, cokolwiek). Sieć u mnie skonfigurowana jest w następujący sposób:

PC -> kabel -> mój laptop -> router LTE -> internety

Serwer ma działać na pececie, jest to komputer który pozyskałem po moim bracie, i w dużej mierze jest niewykorzystywany, więc go chcę przeznaczyć między innymi do tej roli. W routerze odpowiednie porty, standardowo, zostały przekierowane. Mimo wszystko gra nie jest widoczna w internecie (tylko w sieci LAN). Na dodatek ustawienie ręcznie adresu na PC powoduje zupełny brak połączenia (laptop też ma ręczny adres). Pewnie coś robię nie tak. Pytanie tylko, co? Niech ktoś kto się zna się wypowie.

Serwer oczywiście nie będzie działał 24h/7 dni w tygodniu/365 dni w roku :)
Obrazek
http://prekisiedlce.wordpress.com/ - moje blogowe skrobanko
"W skrócie - gra nigdy nie jest gotowa, Ty zwyczajnie przestajesz nad nią pracować." - Jörg "Eiswuxe" Winterstein
Awatar użytkownika
Rave

Golden Forki 2010 - Dema (miejsce 2)
Posty: 1940
Rejestracja: 15 kwie 2009, 21:33
Lokalizacja: '; DROP TABLE 'Messages'

Re: Serwer dedykowany - problem przy ustawianiu

Postautor: Rave » 09 lis 2014, 19:06

Przede wszystkim, podłącz pieca BEZPOŚREDNIO do rutera. Inaczej to nie będzie działać.
Awatar użytkownika
Preki

Golden Forki 2013 - Pełne Wersje (miejsce 1); Golden Forki 2010 - Pełne Wersje (miejsce 3)
Posty: 741
Rejestracja: 16 wrz 2007, 20:54
Lokalizacja: Siedlce City
Kontakt:

Re: Serwer dedykowany - problem przy ustawianiu

Postautor: Preki » 09 lis 2014, 20:08

Nie mogę. W tym sęk (o czym zapomniałem wspomnieć), że z niezależnych ode mnie powodów laptop musi się łączyć z routerem przez wifi, a PC poprzez laptopa.
Obrazek
http://prekisiedlce.wordpress.com/ - moje blogowe skrobanko
"W skrócie - gra nigdy nie jest gotowa, Ty zwyczajnie przestajesz nad nią pracować." - Jörg "Eiswuxe" Winterstein
Awatar użytkownika
Rave

Golden Forki 2010 - Dema (miejsce 2)
Posty: 1940
Rejestracja: 15 kwie 2009, 21:33
Lokalizacja: '; DROP TABLE 'Messages'

Re: Serwer dedykowany - problem przy ustawianiu

Postautor: Rave » 09 lis 2014, 22:10

No to masz problem. Widzę dwa wyjścia: Albo kupujesz dedyka (są firmy hostujące gry) albo rozwiązujesz niezależne powody. Inaczej się nie da.
Awatar użytkownika
Jazzwhisky
Posty: 4110
Rejestracja: 13 kwie 2006, 21:45
Kontakt:

Re: Serwer dedykowany - problem przy ustawianiu

Postautor: Jazzwhisky » 09 lis 2014, 22:33

Nienawidzę problemów ze stawianiem sieci, nie jestem też specjalnie doświadczony, ale jak czytam posty by Rave, to ręce zaczynają mi latać. =)

Obadaj to - http://forum.dobreprogramy.pl/ip-wew-i-zew-porty-własny-serwer-jak-to-działa-t399156/, ogólnie jeśli postawiłeś wszystko nibyok, a nie trybi, to będzie trudno pomóc online, bo to droga przez mękę, może na elektrodzie.pl znajdą się odpowiedni ludzie.

No i zakładam, że próbowałeś ustawiać wewnętrznie all na auto i stawiać serwer na laptopie z pozytywnym skutkiem, dopiero potem zabrałeś się za próbę postawienia na drugim pc w sieci? Chyba najlepiej byłoby przeprowadzić całą operację kroczek po kroczku, jako umiarkowany laik poszedłbym taką drogą.
Nasz discordowy czat, 24h/d - https://discord.gg/4GG85kr
Awatar użytkownika
Preki

Golden Forki 2013 - Pełne Wersje (miejsce 1); Golden Forki 2010 - Pełne Wersje (miejsce 3)
Posty: 741
Rejestracja: 16 wrz 2007, 20:54
Lokalizacja: Siedlce City
Kontakt:

Re: Serwer dedykowany - problem przy ustawianiu

Postautor: Preki » 09 lis 2014, 22:42

No właśnie teraz próbuję na laptopie i tu też nie działa, to w takim razie jak ma mi działać na PC? :-P

Rave, kupowanie odpowiada, to ma być serwer do gry z kumplami.
Obrazek
http://prekisiedlce.wordpress.com/ - moje blogowe skrobanko
"W skrócie - gra nigdy nie jest gotowa, Ty zwyczajnie przestajesz nad nią pracować." - Jörg "Eiswuxe" Winterstein
Awatar użytkownika
X-Tech

Golden Forki 2009 - Pełne Wersje (miejsce 3)
Posty: 3112
Rejestracja: 22 lut 2008, 14:15

Re: Serwer dedykowany - problem przy ustawianiu

Postautor: X-Tech » 13 lis 2014, 06:05

Problemy z siecią bywają chore. Po reinstalce windowsa znów musiałem szukać magicznego kodu na rozumowanie windows 7 na laptopie aby złączyć z windows xp. Wolę nie pisać jak bezsensowne ustawienia musiałem wpisać nie związane z tutorialem do konfigu sieci między windowsem 7 a xp aby zaskoczyło - to prawie jak wygrana w lotka xd

Póki co robiłem serwer na avp classic 2000 z gog parę razy i mi działało ludzie wbijali na granie.
Neta mam z neostrady podłączonego bezpośrednio za pomocą modemu adsl.

Spróbuj podłączyć neta przez taki modem, a nie przez router.

Taki modem jest g*o wart więc dorwiesz za grosz lub za darmo.
Niepotrzebne sztuczne cukry, hejty, zazdrości, wredności. Liczy się pochwała za dobrze wykonaną pracę - grę.

Czat ssie.

RM zawsze spoko.

Jestem tu dla siebie.Nie jaram się RPG itp. Szkoda czasu.
Liczy się akcja i intensywna rozgrywka. Inne gry mnie nie jarały i nie jarają. Prawda wylana.
Awatar użytkownika
Rave

Golden Forki 2010 - Dema (miejsce 2)
Posty: 1940
Rejestracja: 15 kwie 2009, 21:33
Lokalizacja: '; DROP TABLE 'Messages'

Re: Serwer dedykowany - problem przy ustawianiu

Postautor: Rave » 13 lis 2014, 15:18

Dlatego do sieciowych rzeczy to lepiej stawiać Linuksa, szczególnie pod dedyka. Wszelkie znaczące gry mają linuksowego serwera a i ustawianie opcji sieciowych nie jest stresujące. A z windozą to chińska ruletka*
_______
*Różnica między rosyjską a chińską ruletką jest taka, że w ruskiej jest jeden nabój i pięć pustych komór, w chińskiej zaś jest 5 naboi i jedna pusta komora. W chińskiej ruletce ten kto przeżyje, przegrywa.
Awatar użytkownika
X-Tech

Golden Forki 2009 - Pełne Wersje (miejsce 3)
Posty: 3112
Rejestracja: 22 lut 2008, 14:15

Re: Serwer dedykowany - problem przy ustawianiu

Postautor: X-Tech » 13 lis 2014, 17:57

To windows 7 ma problemy z konfiguracją sieci. Windows XP jest OK.

Czy uważasz, że ktoś będzie instalował jakieś linuksy tylko po to, żeby sieć działała lepiej, ale nie zagra przez to/nie odpali masy programów których nie ma na ten system ? Nie może po prostu zainstalować druga osoba np: Windowsa XP ?

(Irytują mnie czasem twoje posty, bo nie widzę w nich sensu)
Niepotrzebne sztuczne cukry, hejty, zazdrości, wredności. Liczy się pochwała za dobrze wykonaną pracę - grę.

Czat ssie.

RM zawsze spoko.

Jestem tu dla siebie.Nie jaram się RPG itp. Szkoda czasu.
Liczy się akcja i intensywna rozgrywka. Inne gry mnie nie jarały i nie jarają. Prawda wylana.
Awatar użytkownika
Rave

Golden Forki 2010 - Dema (miejsce 2)
Posty: 1940
Rejestracja: 15 kwie 2009, 21:33
Lokalizacja: '; DROP TABLE 'Messages'

Re: Serwer dedykowany - problem przy ustawianiu

Postautor: Rave » 14 lis 2014, 21:53

Sens jest. Po pierwsze Preki powiedział, że chce postawić dedyka, a dedyk z definicji tylko ma odpalony serwer danej usługi (czy to gry, czy serwer www, itd.) i nie jest używany do "normalnej" pracy jak word, itd. Czyli Linux się tu sprawdzi, szczególnie jakaś lekka dystrybucja, bo się zbootuje natychmiastowo (szybciej niż DOS w niektórych przypadkach aczkolwiek to zależy też od konfiguracji), co w wypadku gdy serwer gry jest uruchamiany razem z systemem powoduje że odpalenie go sprowadza się do wciśnięcia przycisku power na obudowie.
Awatar użytkownika
X-Tech

Golden Forki 2009 - Pełne Wersje (miejsce 3)
Posty: 3112
Rejestracja: 22 lut 2008, 14:15

Re: Serwer dedykowany - problem przy ustawianiu

Postautor: X-Tech » 14 lis 2014, 22:00

Nie wiem na jakiej zasadzie to ma działać, ale nie widziałem żeby ktoś miał UT na linuksie.
Po drugie to tylko do grania ja bym nawet kiwnął palcem żeby instalować jakiś system operacyjny nawet jeśli to ma działać zdalnie wg. mnie wyraźnie widać, że tu za problem odpowiada router.
Zresztą ja nie jestem od tego, żeby tu pogrywać eksperta niech się lepiej tym zajmie ekspert który próbuje od miesięcy postawić opactwo które miało buga w bazie danych. Niezły speed swoją drogą, a Viuu ma na kogo zwalać zamknięcie strony po tym jak ubił ją z ziomami za pomocą sb i wstawił jakiś bug na stronie, żeby rave nie potrafił naprawić xd Co za tupet.
Niepotrzebne sztuczne cukry, hejty, zazdrości, wredności. Liczy się pochwała za dobrze wykonaną pracę - grę.

Czat ssie.

RM zawsze spoko.

Jestem tu dla siebie.Nie jaram się RPG itp. Szkoda czasu.
Liczy się akcja i intensywna rozgrywka. Inne gry mnie nie jarały i nie jarają. Prawda wylana.

Wróć do „Offtopic”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości