Fraps czy nie Fraps? Oto jest pytanie?

Tematy różne, różniste.
Awatar użytkownika
PInroz
Posty: 687
Rejestracja: 28 paź 2014, 22:24

Fraps czy nie Fraps? Oto jest pytanie?

Postautor: PInroz » 03 paź 2015, 19:07

Siema Wszystkim!!!

Postanowiłem założyć nowy temat na forum lecz zbytnio nie wiedziałem gdzie go dać. Najpierw myślałem że w dział Pomoc bo rzeczywiście potrzebuję pomocy lecz nie to na swój sposób nie jest związane z RPG Makerem więc założyłem ten temat tu.

Mam pytanie: Czy ktoś z was korzysta z programu Fraps version 3.5.99? Bo ja zacząłem korzystać z tego programu i mam pytanie ( kolejne) czy da się usunąć napis ( www.fraps.com ) z nagrania filmu. Bo potrzebuję tego i ten napis trochę mni przeszkadza w nakręceniu filmu z gier. Proszę o pomoc.

A jak ktoś korzysta z programu znacznie lepszego niż Fraps kto gdzie można taki program ściągnąć.
Awatar użytkownika
Jazzwhisky
Posty: 4110
Rejestracja: 13 kwie 2006, 21:45
Kontakt:

Re: Fraps czy nie Fraps? Oto jest pytanie?

Postautor: Jazzwhisky » 03 paź 2015, 19:21

Piotr I pisze:czy da się usunąć napis ( http://www.fraps.com ) z nagrania filmu. Bo potrzebuję tego i ten napis trochę mni przeszkadza w nakręceniu filmu z gier.
Tak, wykupując licencję na program - http://www.fraps.com/buy.php, $37.
Nasz discordowy czat, 24h/d - https://discord.gg/4GG85kr
Awatar użytkownika
Dragon Kamillo

Golden Forki 2016 - Pełne Wersje (miejsce 3); Golden Forki 2013 - Zapowiedzi (zwycięstwo); Liga Mapperów Sezon IV (miejsce 2)
Posty: 1774
Rejestracja: 18 paź 2009, 21:23
Lokalizacja: Poznań/Granowiec

Re: Fraps czy nie Fraps? Oto jest pytanie?

Postautor: Dragon Kamillo » 03 paź 2015, 19:42

Ja tam od dawna używam programu BB FlashBack Express Recorder - żadnych ograniczeń, żadnych napisów, filmy w ich formacie ważą mało (pamiętam jeszcze Hypercama przy którym nagrywając film zapełniał mi się dysk), możliwość exportu do AVI (czyli jak dla mnie najważniejszego formatu) i do czegoś tam jeszcze + do czegoś po zapłaceniu. Program darmowy z tego co wiem dla celów niekomercyjnych, inaczej płacisz - ale mi to w zupełności wystarcza.
Awatar użytkownika
Yoroiookami

Golden Forki 2015 - Pełne Wersje (miejsce 2); Golden Forki 2014 - Pełne Wersje (miejsce 3); Golden Forki 2010 - Gry (miejsce 2)
Posty: 484
Rejestracja: 02 wrz 2014, 12:45

Re: Fraps czy nie Fraps? Oto jest pytanie?

Postautor: Yoroiookami » 03 paź 2015, 19:54

Ja polecam Camtasia Studio. Dużo opcji. Można nagrywać cokolwiek, nie tylko gry. Dowolny rozmiar okienka nagrywania. Możliwość wyboru kodeków. (Polecam Lagarith Loseless Codecs) A do tego rozmiar pliku przyzwoity.
Awatar użytkownika
Amelanduil

Golden Forki 2013 - Pełne Wersje (miejsce 2)
Posty: 382
Rejestracja: 10 lis 2012, 16:25

Re: Fraps czy nie Fraps? Oto jest pytanie?

Postautor: Amelanduil » 03 paź 2015, 21:01

Ja zawsze używam do nagrywania OBS'a, sprawuje się nieźle do nagrywania.
Obrazek
Awatar użytkownika
Klonoa
Posty: 533
Rejestracja: 18 kwie 2009, 13:07
Lokalizacja: Berlin
Kontakt:

Re: Fraps czy nie Fraps? Oto jest pytanie?

Postautor: Klonoa » 04 paź 2015, 10:58

Nigdy nie uzywalem tego programu do nagrywania materialu wideo, ale jakbym miał cos polecić to Mishira.

Przy streamowaniu nie mam jakichkolwiek problemów wiec zakładam, ze z nagrywaniem tez nie byłoby kłopotu.. inna kwestia jest rozmiar nagrania, o którym nic nie mogę powiedzieć :/
Obrazek


Spoiler:
Awatar użytkownika
Preki

Golden Forki 2013 - Pełne Wersje (miejsce 1); Golden Forki 2010 - Pełne Wersje (miejsce 3)
Posty: 741
Rejestracja: 16 wrz 2007, 20:54
Lokalizacja: Siedlce City
Kontakt:

Re: Fraps czy nie Fraps? Oto jest pytanie?

Postautor: Preki » 04 paź 2015, 12:31

Fraps? Proszę spojrzeć na te dwa filmiki ode mnie:

https://www.youtube.com/watch?v=n2k7Ngq15lY
https://youtu.be/931HHAEdBsw?t=12m

Do nagrywania gier na RM2k3 używam teraz HyperCama, sprawuje się o wiele lepiej. Niestety, do innych gier już się nie nadaje, a w ogóle to chyba mój komputer nie nadaje się do nagrywania filmików z gier.
Obrazek
http://prekisiedlce.wordpress.com/ - moje blogowe skrobanko
"W skrócie - gra nigdy nie jest gotowa, Ty zwyczajnie przestajesz nad nią pracować." - Jörg "Eiswuxe" Winterstein
Awatar użytkownika
Rave

Golden Forki 2010 - Dema (miejsce 2)
Posty: 1940
Rejestracja: 15 kwie 2009, 21:33
Lokalizacja: '; DROP TABLE 'Messages'

Re: Fraps czy nie Fraps? Oto jest pytanie?

Postautor: Rave » 04 paź 2015, 22:04

Yoroiookami pisze:Ja polecam Camtasia Studio. Dużo opcji. Można nagrywać cokolwiek, nie tylko gry. Dowolny rozmiar okienka nagrywania. Możliwość wyboru kodeków. (Polecam Lagarith Loseless Codecs) A do tego rozmiar pliku przyzwoity.

Do tego oprócz "nagrywarki" ma też całkiem przyzwoity edytor wideo.
Awatar użytkownika
McLaren
Posty: 661
Rejestracja: 19 mar 2013, 10:31

Re: Fraps czy nie Fraps? Oto jest pytanie?

Postautor: McLaren » 05 paź 2015, 16:39

Nie chce mi się czytać wypowiedzi innych ,używam programu Movavi Screen Capture 5 SE :) Jest lepszy od frapsa ,też miałem ten problem co Ty:)
Ten program zainstalowałem z niezbędnika komputerowego.
Awatar użytkownika
PInroz
Posty: 687
Rejestracja: 28 paź 2014, 22:24

Re: Fraps czy nie Fraps? Oto jest pytanie?

Postautor: PInroz » 07 paź 2015, 18:05

Jazzwhisky pisze:Tak, wykupując licencję na program


Wykupywanie licencji nie wchodzi w grę. Nie dało by się tego jakoś obejść?

Dragon Kamillo pisze:Ja tam od dawna używam programu BB FlashBack Express Recorder


Może i nie ma ograniczeń lecz trzeba zarejestrować się na stronę programu kótra umożliwia bezpłatne kożystnie z programu. http://www.dobreprogramy.pl/BB-FlashBac ... 52529.html

Yoroiookami pisze:Ja polecam Camtasia Studio. Dużo opcji. Można nagrywać cokolwiek, nie tylko gry.


Mam ten program z 30 dniowym testowaniem. Nawet nie wiedziałem że można w nim nagrywać filmy.

Amelanduil pisze:Ja zawsze używam do nagrywania OBS'a, sprawuje się nieźle do nagrywania.


Próbowałem korzystać... nic z tego nie rozumiem. Może mógłbyś podesłać jakiś tutorial po polsku czy coś? :-D

Klonoa pisze:Nigdy nie uzywalem tego programu do nagrywania materialu wideo, ale jakbym miał cos polecić to Mishira.



Próbowałem ściągnąć lecz wyskakiwał mi błąd o zagrożeniu komputera więc zrezygnowałem :cry:

Preki pisze:Fraps? Proszę spojrzeć na te dwa filmiki ode mnie:


No no no filmiki niezłe. Zwłaszcza ta gra z czołgami. Preki powiedz mi a czy kupowałeś licencje na frapsa?

McLaren pisze:Nie chce mi się czytać wypowiedzi innych ,używam programu Movavi Screen Capture 5 SE :)


Przy tym programie też mi wyskakiwał błąd podczas ściągania programu :cry:
Awatar użytkownika
Klonoa
Posty: 533
Rejestracja: 18 kwie 2009, 13:07
Lokalizacja: Berlin
Kontakt:

Re: Fraps czy nie Fraps? Oto jest pytanie?

Postautor: Klonoa » 07 paź 2015, 18:58

OBS poradnik copyrighted by klono xD:

Otwierajac program musisz utworzyc nowa scene.
Nastepnie w source obok scen musisz utworzyc przechwytywanie obrazu PPM>ADD>GAME CAPTURE/WINDOW CAPTURE etc.
Nacisnij przycisk Start Recording.


I to jest tak naprawde wszystko co potrzeba do nagrywania filmikow za pomoca OBS.
Jak jestes ciekaw gdzie znajduja sie nagrane materialy to wydaje mi sie, ze sciezka jest w Settings>Broadcast Settings>File Path.

Ewentualnie jak jestes hardcore to mozesz edytowac swoja scene dodajac nad warstwe przechwytywanego obrazu takie rzeczy jak obrazki z przezrocznym tlem lub jakies gify, ale chyba takie cos nie bedzie Ci potrzebne, hehe. Chyba ze planujesz gdzies wstawic napis ze swoim nick'iem to bez problemu bedziesz mogl go wstawic. Tak samo dodajesz jak przechwytywanie obrazu.. ale to pewnie zauwazyles juz jak spojrzales ^^
Obrazek




Spoiler:



Awatar użytkownika
Gedharm
Posty: 932
Rejestracja: 30 gru 2009, 14:39
Lokalizacja: Wrocław

Re: Fraps czy nie Fraps? Oto jest pytanie?

Postautor: Gedharm » 07 paź 2015, 19:04

Tak jak napisał Klonoa wyżej, czyli tworzysz sobie scenkę ze źródłem obrazu + polecam wejść w ustawienia i pogrzebać tu i tam. To są podstawowe rzeczy, jakie musisz ogarnąć:

Obrazek
Biedroneczki są w kropeczki i to chwalą sobie :)
Awatar użytkownika
PInroz
Posty: 687
Rejestracja: 28 paź 2014, 22:24

Re: Fraps czy nie Fraps? Oto jest pytanie?

Postautor: PInroz » 07 paź 2015, 21:38

Dzięki za rady :-D Zacząłem bawić się tym OBS, program jest naprawdę git. Nie wiem tylko dlaczego film z nagranej mi gry zacina się. Podczas nagrania nie ma takich błędów. I jeszcze jedno jak odpalam film nagrany w OBS to przez krótką chwilę pokazuje mi się szary ekran. Wiecie coś na ten temat?
Awatar użytkownika
Klonoa
Posty: 533
Rejestracja: 18 kwie 2009, 13:07
Lokalizacja: Berlin
Kontakt:

Re: Fraps czy nie Fraps? Oto jest pytanie?

Postautor: Klonoa » 08 paź 2015, 09:35

Ten szary ekran to jest moim zdaniem ten krotki moment zanim program wylapie komende nagrywania obrazu bo to co ci pokazuje w okienku to jest bezstratny podglad twojej sceny. Nie mam stuprocentowej pewnosci co do tego- az tak dlugo nie dzialalem z OBS bo edycja sceny przestala mi dzialac po ktorejs aktualizacji.

Twoje scinanie sie w wideo moze wynikac ze zbyt duzej pracy komputera wywolujacej ucinanie klatek z nagrania- moje przypuszczenie.
Obrazek




Spoiler:



Awatar użytkownika
PInroz
Posty: 687
Rejestracja: 28 paź 2014, 22:24

Re: Fraps czy nie Fraps? Oto jest pytanie?

Postautor: PInroz » 08 paź 2015, 18:15

Klonoa pisze:Twoje scinanie sie w wideo moze wynikac ze zbyt duzej pracy komputera wywolujacej ucinanie klatek z nagrania- moje przypuszczenie.


Rozwiązałem ten problem ( przynajmniej tak sądzem ) :roll:

W ustawieniach w zakładce obraz jest FPS klatki na sekundę... Wystarczyło zmniejszyć z 30 do 10 i w miarę było sprawnie.

Klonoa pisze:Ten szary ekran to jest moim zdaniem ten krotki moment zanim program wylapie komende nagrywania obrazu bo to co ci pokazuje w okienku to jest bezstratny podglad twojej sceny. Nie mam stuprocentowej pewnosci co do tego- az tak dlugo nie dzialalem z OBS bo edycja sceny przestala mi dzialac po ktorejs aktualizacji.


Z tym mam nieco problemów. Za każdym razem jak włączam film nakręconym OBS-em to na ułamek sekundy wyświetla mi się szary ekran lub zmienia się barwa ekranu też na ułamek sekundy. Czy ktoś też miał ten problem. I wie jak sobie z tym poradzić.

Gdybym nakręcił filmik przy pomocy OBS to nie chcę by jak ktoś otworzy ten film na Youtube to wyświetli mu się pierw taki błąd. Dlatego proszę o pomoc :cry:

Wróć do „Offtopic”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości