TARKA #2 - Oficjalne wyniki

Konkurs na najlepszą recenzję zmyślonej gry.

Moderator: Deathwing

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Deathwing

GF2022 - Pełne Wersje (msc. 1); TAPE #1 (msc. 1); Liga Mapperów Sezon I (msc. 1) Sezon II (msc. 2) Sezon IV (msc. 3) Sezon V (msc. 1) Sezon VI (msc. 2); TASC 2 (msc. 1)(msc. 3); TASC 3 (msc. 1); TASC 4 (msc. 1)(msc. 1)(msc. 1)
Kontakt:

TARKA #2 - Oficjalne wyniki

Post autor: Deathwing »

Obrazek

1. Powczan (Recenzja 14 – Repteo, a jak myślisz?) - 27 pkt
Spoiler:
2. Adrap (Recenzja 8 – Gothic II: Noc Kruka) - 21 pkt
Spoiler:
3. Mikisi (Recenzja 12 – Zemsta Smokuw) - 16 pkt
Spoiler:
4. Noruj (Recenzja 13 – Gothic II: Noc Kruka) - 14 pkt
5. Michu (Recenzja 3 – Zemsta Smokuw) - 12 pkt
6. Crashykk (Recenzja 9 – Zemsta Smokuw) - 10 pkt
7. WładcaKasztanów (Recenzja 11 – Gothic II: Noc Kruka) - 9 pkt
8. Stanior (Recenzja 1 – Repteo, a jak myślisz?), Versus (Recenzja 2 – Gothic II: Noc Kruka) - 8 pkt
10. Kitabake (Recenzja 5 – Zemsta Smokuw) - 6 pkt
11. Piolodiusz (Recenzja 10 – Gothic II: Noc Kruka) - 4 pkt
12. Dragon Kamillo (Recenzja 7 – Zemsta Smokuw), GameBoy (Recenzja 6 – Gothic II: Noc Kruka), Vodun (Recenzja 4 – Gothic II: Noc Kruka) - 2 pkt

Tabela oddanych głosów

Podsumowanie

Druga, nad wyraz udana, edycja to dla mnie potwierdzenie, że TARKA musi na stałe wejść do kalendarza scenowych konkursów. Nie było chyba do tej pory rywalizacji, w której wszystkie zaprezentowane prace byłyby na tak wysokim (lub celowo niskim, co też się ceni), wyrównanym poziomie. Mnogość stylów, pomysłowość i humor naprawdę robią tu wrażenie. Gratulacje i podziękowania dla wszystkich za udział, ale na szczególne uznanie zasługuje oczywiście Powczan za perfekcyjnie wbijane szpile, Adrap za gotycką parodię w świetnym stylu i Mikisi za esej o niedocenianym artyście. Poza tym z wielką satysfakcją muszę podkreślić, że ponownie (chyba tylko cudem) każda praca na podium jest na inny temat, bo ta różnorodność jest mile widziana szczególnie z uwagi na prezentację zwycięskich recenzji na RMtece. Zero ustawki, czysty duch scenowej integracji.

Założenia

Tym razem tematy były bardziej skonkretyzowane, pozostawiające mniejsze pole do interpretacji, dlatego w większości recenzje pokrywały się mniej więcej z tym, co sobie założyłem. Teoretycznie nie potrzeba z mojej strony większych wyjaśnień, ale dla jasności opowiem w skrócie co mną kierowało przy ich wymyślaniu.

Zemsta Smokuw

Nie jest tajemnicą, że gra nawiązuje do wszystkich tych scenowych „klasyków”, wątpliwej jakości pierwszych projektów i gierek tworzonych przez dzieci dla dzieci, które ponad 20 lat temu wyrastały jak grzyby po deszczu. Nierzadko wulgarne, pełne gówniarskiego humoru, stąd cytaty ze słynnej przeróbki Borewicza i memu z dresami. Główną inspiracją był dla mnie oczywiście Japan Wariorrs Cwanego i Wafla, bo nawet podebrałem sobie z niego dosłownie nicki autorów, ale podobny styl charakteryzuje też m.in. Goleniów Gates, Wino Adventure czy Henio Revolution. Inne cechy Japan Wariorrs, które starałem się zachować, to RTP, całość na jednej mapie (oczywiście World), pseudo-japońskie imiona, czy nawet takie detale jak lewitujące pająki i „siema!” na title screenie. Zemsta Smokuw miała oddawać ducha tych pradawnych gierek, więc fabuła była tu praktycznie bez znaczenia, to miał być bardziej zbiór gagów i głupich odzywek niż jakaś konkretna historia. Natomiast wszystkie aspekty techniczne, których nie widać na screenach, idealnie opisał Dragon Kamillo, bo na warsztat wziął nic innego, jak... Japan Wariorrs.

Repteo, a jak myślisz?

Każdy, kto spędza trochę czasu na discordzie Gospody, raczej nie potrzebuje wyjaśnień, ale mniej obeznanym ze scenowym lore przyda się krótki opis, żeby móc bardziej docenić recenzje nr 1 i 14. Temat jest jawną parodią działań redakcji Twierdzy RPG Makera, w szczególności jeśli chodzi o stosowanie multikont. Do tego dochodzi m.in. przeświadczenie o własnej wyższości, określenia typu „ściek” na użytkowników Gospody i kontrowersyjne praktyki w stylu weryfikacja głosowa (łącznie z okazywaniem dowodu osobistego), żeby dostać się na twierdzowego discorda. Jeśli dodać do tego grożenie pozwami i barwny styl pisania jednego z redaktorów, to można podsumować całość stwierdzeniem, że memy tam piszą się same. Oczywiście mało kto ma już ochotę zawracać sobie głowę tamtą ekipą, ale od święta można sobie pozwolić. Temat twierdzowej scenówki strasznie mnie korcił, a że z tego typu gier najbardziej znany jest Yoroiookami, to siłą rzeczy Repteo nawiązuje do Kabli (wersja makera, humor, title screen, slime'owe konrady). Przepraszam, Yoro, ale byłeś do tego najlepszym kandydatem. O samym Gulczas Repteo, a jak myślisz? nie ma się co dłużej rozwodzić, bo Powczan świetnie przedstawił w recenzji, jak taka gra mogłaby wyglądać. Dodam tylko, że nieźle się namęczyłem, celowo starając się pisać niegramatycznie. No i bez urazy, Twierdzowicze, to tylko takie żarciki, hehe.

Gothic II: Noc Kruka

Prawdopodobnie miałem większy ubaw wymyślając ten temat niż wy pisząc do niego recenzje (może poza Adrapem – jeszcze raz uznanie za Ssącego!), niemniej jednak część osób poświęciła sporo uwagi na wypunktowanie nawiązań, więc mam nadzieję, że wynajdywanie ich na screenach było dla was fajną zabawą. Za chwilę wymienię całość, ale najpierw parę słów o tym, jak Noc Kruka miała pierwotnie wyglądać. Pierwszym pomysłem było zwyczajnie oparcie się na grze słów z tytułu i połączenie oryginalnego Gothica (w końcu Gothic robiony w makerze to jeden ze scenowych memów) z filmem Kruk. Głównie miało to polegać na wymieszaniu postaci, które byłyby podpisane w dialogach jako Lares lub Diego, ale twarzy użyczyłby im Funboy czy Top Dollar. Tłem akcji pozostałoby współczesne miasto. Pomysł na gotyckie nawiązania zaczął się jednak rozwijać i doszedł nawet do momentu, w którym jednym z bohaterów był król Ostrogotów Teodoryk, ale ostatecznie wycofałem się z odniesień historycznych i ograniczyłem do (pop)kultury. Tak więc poza najbardziej oczywistą wzmianką – grą Gothic II – mamy tutaj: gotyckie malarstwo (Felix Kreutzer na title screenie), gotycką poezję („Kruku, złowróżebnych snów patronie” – Edgar Allan Poe „Kruk”), muzykę (Andrew Eldritch z Sisters of Mercy i Peter Steele z Type O Negative), RPG Wampir: Maskarada (Synowie Kaina, Ventrue, battlery wrogów z podręcznika 5e), architekturę (wnętrze gotyckiej katedry) i komiksowe/filmowe postacie: Eric Draven (Kruk), Morfeusz (Sandman), Morticia Addams (Rodzina Addamsów), hrabia Orlok (Nosferatu). Warto dodać, że inspiracją dla tych współczesnych tilesetów z dźwigami i kanałami były również teledyski Sisters of Mercy. Wisienką na tym czarnym torcie jest oczywiście przegięcie zmanierowany, pretensjonalny sposób wypowiedzi, który nieodłącznie kojarzy się z trupiobladymi nastolatkami w glanach. I tu dochodzimy do moich makerowych inspiracji. Luna Curioris autorstwa Ceres-chan był tym projektem, który najbardziej zapadł mi w pamięć jeśli mowa o podobnych klimatach, a w dziwny sposób połączyło mi się to w głowie z grami Ravenone (nie dało się nie skorzystać z jego nicku!), stąd maker XP i font + okno dialogowe ukradzione z drugich Wrót Arkany. Okej, a czym ostatecznie miał być ten mój Gothic? Z grubsza tym, co widzicie, czyli nagromadzeniem gotyckości, ale nie jako parodia, tylko potraktowanym na serio, z całym tym nadęciem obecnym w dialogach. Fabuła właściwie nieistotna, byle było coś o wampirach, krwi, księżycu i tym podobnych bzdetach, zatem Versus i Noruj najlepiej oddali jej esencję w swoich pracach.

Uwagi końcowe

Fakt, że TARKA jeszcze powróci, nie pozostawia wątpliwości, ale póki co biorę się za przygotowania do innego konkursu. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, to w przyszłym roku możecie spodziewać się ode mnie czegoś mocnego. Podciągajcie spodnie, robi się poważnie.
turn up the silence
Awatar użytkownika
Crashykk

GF2022 - Pełne Wersje (msc. 1)(msc. 3) Dema (msc. 3); GF2020 - Pełne Wersje (msc. 3); GF2015 - Pełne Wersje (msc. 3); GF2014 - Pełne Wersje (msc. 1); TAPE#1 (msc. 3); TAPE#2 (msc. 2); TAPE#4 (msc. 3) TASC4 (msc. 3); TASC6 (msc. 2)(msc. 2); TASC7 (msc.3)
Kontakt:

Re: TARKA #2 - Oficjalne wyniki

Post autor: Crashykk »

Jestem pod wrażeniem, że moja recenzja, która powstała 2 godziny przed deadlinem i nawet nie czytałem jej, aby sprawdzić, czy nie zrobiłem błędów, dostała aż 10 punktów! :lol: Dzięki wielkie za to i gratulacje dla zwycięzców!
Awatar użytkownika
Adrap

GF2020 - Dema (miejsce 3); GF2019 - Pełne Wersje (miejsce 3) Zapowiedzi (zwycięstwo); GF2017 - Pełne Wersje (miejsce 3)(miejsce 3); GF2015 - Dema (miejsce 2) Zapowiedzi (zwycięstwo); KCI (miejsce 2); KCII (miejsce 3); TASC4 (miejsce 2), TASC7 (miejsce 2)

Post autor: Adrap »

Cieszę się że moje żarty się wam spodobały, bo nawiązań to wyłapałem po 3 w każdym temacie (przynajmniej zanim wszedłem na discorda). Kompletnie nie wiedziałem o czym będę pisał siadając, ale po pierwszej próbie recenzji złapałem jakieś tam flow I poszło. Pierwsza próba była z grą cfanego wafla, gdzie próbowałem zrobić recenzje gry okropnej, ale w której postacie mają drugie i trzecie dno, aby na końcu odkryć że to sam cfanywafel pod innym nickiem stworzył postać wiedźmina w grze, która zdobyła rozgłos dopiero po adaptacji książkowej. Ale nie mogłem złapać ciekawych nawiązań, nie moja "era", a pisać po twierdzowemu nie chciałem próbować i nawet nie wiem czy bym potrafił, więc tym bardziej szacun dla Powki.

Finalna recka w zamyśle miała być kompletnie poważna, ale zarazem śmieszna jeśli ktoś zna nawiązania (pragnienie krwii np.). Żartów mi ciągle przybywało to zdecydowałem się, że gra będzie parodią, żeby nawiązania i żarty łatwiej wpleść w tekst. Swoją drogą żartów (raczej gorszych niż lepszych) było jeszcze sporo, wyciąłem gdzieś z połowę tekstu i trochę się z tym źle czułem, ale teraz wyciąłbym jeszcze trochę.

Niemniej tak jak Deathwing napisał bawiłem się świetnie choć się kompletnie tego nie spodziewałem. Do tej pory parskam śmiechem na niektóre ze swoich żartów, mam nadzieję że wy też się dobrze bawiliście czytając :-D

Zapomniałem zrobić "zgadywania" czyja recenzja jest czyja ale to dobrze, bo chyba bym trafił te najbardziej charakterystyczne czyli Staniora i DK. I myślę że pozycja recki Micha mimo wszystko za niska, bardzo doceniam tę recenzję jako żart sam w sobie, ale konkurencja była wyjątkowo mocna. Spodziewałem się 14 wysoko, ale reszta raczej 1-2pkt różnicy między reckami, tym bardziej dzięki za głosy.
Wydane:
Podziemia: Człowiek, 23 sekundy, Królobójcy, Najstarszy

Współautor gry: Amarok
(W produkcji)
Awatar użytkownika
Mikisi

Golden Forki 2020 - Dema (miejsce 2); TA Project Extravaganza #3 (miejsce 2); TA Project Extravaganza #1 (miejsce 3); TARKA1 (miejsce 2)

Post autor: Mikisi »

Graty, Powczang zapisuje się w historii sceny osiągajac poczwórną koronę (TASC, TAPE, GF, TARKA). Kiedy Liga Mapperów?

Dziękuję też za wszystkie głosy! Jak zobaczyłem prace to powątpiewałem, czy w tym roku uda się wskoczyć na podium, nieco zresztą słusznie, bo przewaga Powczana nad innymi jest ogromna, ale i przewaga Adrapa nade mną jest raczej bezwzględna - natomiast moja przewaga względem poprzednich miejsc jest o włos - rywalizacja wygląda na dużo bardziej nieoczywistą w tym roku.

Po tym jak napisałem swoją recenzję, co cały okres głosowania wpadało mi pełno pomysłów do głowy związanych z tym co jeszcze mogłem dodać, co zmienić i co poprawić, ale koniec końców i tak jestem stosunkowo zadowolony, popracowałbym może trochę nad spójnością tekstu.

Czekam na kolejną edycją i pamiętajmy słynne słowa bohatera Zemsty Smokuw - sie gre sie ma hje hjehjehje
Obrazek ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
GameBoy

Golden Forki 2009 - Pełne Wersje (miejsce 1); Puchar Ligi Mapperów II (zwycięstwo); TA Sprite Contest 6 (miejsce 3)(miejsce 3)

Post autor: GameBoy »

Powczan jak rozjechał wszystkich. xd Dawno chyba takiej różnicy nie było między 1 a 2 miejscem w konkursie.

Ciekawie się te głosy rozłożyły, na recki Powczana i Adrapa zagłosowało tyle samo osób, ale u Adrapa był prawie same głosy za tylko 1p.
Awatar użytkownika
Powczan

GF2022 - Pełne Wersje (miejsce 2); TAPE#3 (miejsce 1); TAPE#1 (miejsce 3); TARKA1 (miejsce 3); TASC 6 (miejsce 1); TASC 5 (miejsce 3)

Post autor: Powczan »

Cholercia, trochę przesadziłem. No, to na twierdzy już mnie nie spotkacie, panie i panowie, mieliśmy dobry run xd
Serdecznie dziękuję wszystkim za głosy i za docenienie mojej parodii Rublina z domieszką Haksera, bawiłem się wybornie przy pisaniu w ten sposób. Tym razem kompletnie nie trafiłem w swojej zgadywance z autorami prac. Wyjątkiem jest tylko ewidentnie dragonowa 7 i byłem blisko przy recenzji nr 3 obstawiałem jednego z panów: Mikisi, Michu albo Noruj, ogólnie dość niedoceniony imo tekst xD Gratulacje dla reszty podium i wszystkich uczestników, bo praktycznie każda praca miała coś fajnego w sobie.
No, to teraz zostaje mi jeszcze jedna rzecz, idę poczytać co pisaliście o własnych zgłoszeniach.
Biedroneczki są w kropeczki i to chwalą sobie :)
Awatar użytkownika
Noruj

Golden Forki 2015 - Pełne Wersje (miejsce 1); Golden Forki 2014 - Zapowiedzi (zwycięstwo); Golden Forki 2011 - Pełne Wersje (miejsce 1)(miejsce 1); Golden Forki 2010 - Zapowiedzi (miejsce 3); TAPE#4 (miejsce 1)
Kontakt:

Post autor: Noruj »

Najpierw uprzejmości. Gratulacje dla wygranych, pucharki i wieczne zaszczyty są Wasze :D

Podobnie jak przy poprzedniej TARCE - bawiłem się dobrze. Pracę napisałem na raz, w sumie wtedy jak stwierdziłem, że napiszę kilka zdań, żeby mieć jakiś start, a zacząć - wiadomo - jest natrudniej. No i poszła całość.

4 miejsce trochę boli, bo było tak blisko, ale jak widać powtórka po TASC (trzy 4 miejsca w ostatnich 2 konkursach xD)

Fajnie się riserczowało te wszystkie mroczne gęby (Gothic), ale koncept TARKI jest dla mnie stresujący, bo zamiast myśleć o tym, żeby napisać fajną zmyśloną recenzję, to łapię się na tym, że muszę koniecznie zawrzeć wszystkie nawiązania ze screenów. MUSZĘ ZŁAPAĆ JE WSZYSTKIE. Na szczęście udało mi się to poskromić, bo szczerze nie nadawało to tekstowi lepszej jakości, zwłaszcza, że niektóre nawiązania przy Gothicu pewnie były jasne dla maks 3 osób xd

Mam też kilka innych przemyśleń. Deathwing się napracował, to na pewno, ale przy takiej liczbie prac mocno dotyka powtarzalność. Jak ktoś po raz 8 czyta o wampirach to może się to już mocno znudzić. Niby można napisać WSZYSTKO, ale im bardziej chce się opierać na screenach i nawiązaniach, to przy niektórych tematach tym bliższe prace wychodzą. Większa liczba tematów do wybrania pewnie by pomogła ze znużeniem w czytaniu, ale to więcej pracy dla DW, więc w sumie nie wiem.

Fajne TARKA, delikatnie szkoda, że momentami były przyćmiona nowym konkursem, który niespodziewanie nam wyrósł xD Ostatecznie jednak ożywiło to społeczność więc fajne. Podziękowania za trud organizacyjny przesyłam oczywiście dla organizatora.
Obrazek
ODPOWIEDZ