Strona 7 z 8

Re: GRMA v5

: 30 maja 2015, 02:22
autor: Rave
Przeskanuj komputer, może jakiś wirus ci wszedł. Na windowsie to dość powszechne.

Wgl. do takiej konfiguracji bym jakiegoś Linuksa polecił. Do internetu się nada, ma chrome i firefoksa, a i makery całkiem dobrze radzą sobie przez Wine.

Re: GRMA v5

: 30 maja 2015, 06:19
autor: Gedharm
Zombik, spróbuj zmienić przeglądarkę, kiedyś używałem opery i nagle po którymś patchu z jakiegoś powodu zaczęła mi ciągnąć dużo ramu i ścinać całego kompa (na dużo szybszym niż Twój sprzęcie). Z wszystkich ludzi, z którymi o tym gadałem, kilku miało ten problem, więc pewnie jakiś rzadki issue, z którym nic nie robią. Może trafiło i w Ciebie?

Re: GRMA v5

: 30 maja 2015, 09:44
autor: GameBoy
Można by zmienić znacznik code tak by kolorował składnię jak w edytorze RGSS?

Kod: Zaznacz cały

# Fajne by to wyglądało i poprawiało czytelność kodu.

Re: GRMA v5

: 30 maja 2015, 10:36
autor: X-Tech
Mozilla rozwiąże twoje bóle.

Re: GRMA v5

: 31 maja 2015, 20:37
autor: Zombik
Już rozwiązałem swoje bóle... problemem okazała się jednak Opera.
ALE NIE SKORZYSTAŁEM Z MOZILLI, ANI CHROME... O NIE... STARY ZOMBIK UŻYŁ STAREGO KOCHANEGO IE, który bardzo się zdziwił, że ktoś go odpalił... i zaczął wywalać błędy i errory, ale się ustabilizował... wlazł na TA i o dziwo... nic nie ściął. Wszystko działa dobrze...
Oczywiście adres forum musiałem wpisać ręcznie, bo IE nie chciał się przenieść z strony TA na forum XDDD
Dziwne, że wcześniej tego nie sprawdziłem... cóż, nie jest to komfortowe rozwiązanie - przeglądać forum na IE, ale... zawsze jakieś. Hiuu... czuję się jak nowo narodzony.

Re: GRMA v5

: 31 maja 2015, 21:27
autor: Soul
Obrazek

Re: GRMA v5

: 31 maja 2015, 21:57
autor: Jazzwhisky
To chwilowe, dla problemów na TA jest zresztą osobny dział i temat - viewtopic.php?f=6&t=1401 ;)

GameBoy pisze:Można by zmienić znacznik code tak by kolorował składnię jak w edytorze RGSS?
Tak jak pisałem na PM, potrzeba byłoby sporo czasu, pracy i JavaScriptu, w prosty sposób to zupełnie niewykonalne.

Fajnie, że problem Zombika chociaż trochę się rozwiązał, ale mimo to, ruchoma górna belka forum potrafi na tyle dokładać do obciążenia (zwłaszcza przy wyświetlaniu wielu obrazków w temacie), że wciąż rozważam opcję jej unieruchomienia, w razie gdyby coś - będę jeszcze informował w temacie.

Póki co - dzięki wszystkim za uwagi, testy i sugestie!

edit
Ah, logowanie przez stronę (a tym samym sonda ze screena powyżej) powinno już działać. =)

edit-dół
W sprawie CSS/JS - nie masz bladego pojęcia o czym piszesz. Spójrz na elementy menu i zachowanie belki przy przewijaniu na samej górze.

Re: GRMA v5

: 31 maja 2015, 23:59
autor: Rave
Ktoś tu nielegalnie wykorzystuje $_GET ;).

Fajnie, że logowanie przez stronę działa. Co do belki, to ona jest przesuwana JS-em? Jak tak to ten styl jakieś nooby pisały, to się prosto da w CSS zrobić (position: absolute, itd.).

@Zombik, najlepiej by było, żebyś FF zainstalował - IE to bug na bugu bugiem podszyty, szczególnie wersja 6.0 i 7.0 jednej z których używasz, no i łatwo przez IE mogą wirusy wejść.

Po zainstalowaniu "liska", polecam zainstalować poniższe dodatki:
- Adblock. Wiadomo co to - po za tym że nie będzie wkurzających reklam, to zużycie pamięci zmaleje, bo reklamy nie będą ładowane. KONIECZNIE w opcjach Adblocka wyłącz "nienatrętne reklamy", bo inaczej reklamy będą się pokazywać, tylko mniej (jest w działaniu swego rodzaju biała lista, ale można się z niej wyłączyć odhaczająć nienatrętne).
- NoScript - wycina skrypty JS co powoduje zmniejszone obciążenie na procku. Możesz odblokować JS na określonej stronie gdzie ich potrzebujesz.
- Ghostery - wycina skrypty "śledzące" - tego typu skrypty zżerają sporo procka i ramu. Warto mieć to włączone, oprócz NoScripta, bo jak mówię - te skrypty sporo zżerają i ich wyłączenie nie wpływa na działanie stron, nawet gdy wyłączenie innych skryptów wpływa.

//edit: Tutaj jest dowód że ową belkę da się samym CSS-em zrobić, zero JS: https://dl.dropboxusercontent.com/u/210 ... kacss.html

Re: GRMA v5

: 06 cze 2015, 22:41
autor: Ekhart
http://i.imgur.com/4qvUGwn.jpg

Zauważyłem mały błąd w mobilnej wersji strony. Link do gońca rm chowa się pod belką i nie da się jej kliknąć.

Re: GRMA v5

: 07 cze 2015, 00:29
autor: Wyklęty
Na wszystkie piksele tego świata, co tu pod moją nieobecność zaczyna się wyprawiać ? :lol:

Wchodzę na twierdze a tam od newsów bije i grzmi.
Wchodzę na gospodę i zastanawiam się dlaczego włącza mi się nie ta strona co trzeba ? :mrgreen:


Hehehe, widzę że od mojego ostatniego logowania wiele się tu dzieje. Twierdza pracuje na pełnych obrotach, aż miło popatrzeć jak żywo się nagle na niej zrobiło :). A na samej Gospodzie skórka próbuje ze mnie debila zrobić xD. Zmiany nie takie złe, szczerzę bardzo podoba mi się nowa opcja powiadomień i optymalizacja pod telefony. Świetnie śmiga na androidzie w zwykłej aplikacji "Internet", gorzej tylko z samą Operą Mini, na niej wszystkie napisy zaczynają się brzydko ze sobą zlewać. Zaś cała reszta działa znakomicie :) Dodatkowo jeszcze spodobała mi się ta opcja z filmikami youtube :]

Tylko do tej skórki mógłbym się przyczepić, zdecydowanie wolę tą wcześniejszą wersję. Wszystko trochę za jasne, zapewne szybko się do tego przyzwyczaję, ale i tak kłuje w oczy. Nie da się wprowadzić opcji na prywatne poszarzenie odcieni strony ?

Re: GRMA v5

: 16 cze 2015, 21:40
autor: BeVoo
Wiem, że to czepianie się szczegółów (delikatnie mówiąc), ale jeśli chciałoby Ci się w OSTATNIEJ kolejności zająć szczegółami, to mam 2 skromne uwagi. Umieściłem je na tym screenie:
Spoiler:

Jeśli można by było w jakiś inny sposób zakomunikować, że ktoś jest online. Np. ikonką przed nickiem czy coś, bo akurat w moim przypadku zasłania mi połowę avatara :lol: a uważam, że informacja czy ktoś jest aktualnie na forum jest mało istotna. Zwłaszcza, że taką informację mamy na głównej stronie.
A po drugie, to ikonka "powrotu na górę", która bezpośrednio znajduje się w polu przeznaczonym na sygnaturkę.

A tak poza tym, to elegancka zmiana wyglądu, można się przyzwyczaić. Obrazek

[edit]
Nie żebym miał coś do elfki, ale zastanawiałeś się może nad indywidualizowaną ikoną/maskotką/logiem dla forum? W końcu to już blisko 10 lat.

Halo? Czyta ktoś moje posty? ;)

Kolejna mała propozycja, to aby po kliknięciu na link, otwierała się nowa zakładka. Ja wiem, że można otworzyć link w nowej zakładce poprzez wciśnięcie wcześniej Ctrl, albo środkowym przyciskiem myszy, ale jednak człowiek się przyzwyczaił, że w większości internetu działa to standardowo. Dzięki, pzdr!

Powiadomienia aktualizowane przez Ajax?

: 25 sie 2015, 02:49
autor: Rave
Dałoby się zrobić, żeby powiadomienia (o tym że ktoś ciebie quotnął, itd) były aktualizowane przez AJAX, żeby nie było trzeba odświeżać?

Re: GRMA v5

: 25 sie 2015, 10:46
autor: GameBoy
IMO strzelanie z armaty do muchy.

Re: GRMA v5

: 25 sie 2015, 10:59
autor: Dragon Kamillo
A jak dla mnie nie, niech się nic automatycznie nie aktualizuje. Zazwyczaj takie strony sprawiają więcej problemów, niż pożytku, bo się strasznie wleką i ciężko je odświeżyć.

Re: GRMA v5

: 25 sie 2015, 14:00
autor: tiberium
Zainstaluj sobie w pokoju francuską pokojówkę. Niech sprawdzała co jakiś czas i dzwoneczkiem dzwoniła "Paniczku Rave, zostałeś quatnięty".
Mnie otpowiada to tak ja je. Koledzy wyżej dobrze prawią, więcej bajerów obciąży komputer.