Auto Updater

Jeśli chcesz podzielić się swoimi materiałami z innymi użytkownikami forum.

Moderatorzy: Dragon Kamillo, GameBoy

Awatar użytkownika
SGameS
Posty: 6
Rejestracja: 30 sie 2010, 22:06

Auto Updater

Postautor: SGameS » 14 wrz 2013, 23:18

Opis:
Wycinek z pliku read_me.txt

Do czego służy?

Auto Updater jest prostą aplikacją, która sprawdza dostępność aktualizacji, a jeśli takowa istnieje pobiera ją i instaluje
za pomocą prostego kreatora.

Gdzie znajduję zastosowanie?

Głownie do gier i programów, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać AU bardziej kreatywnie np. prezentacje, poradniki itp.


Zrzuty ekranu:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Download:

https://dl.dropboxusercontent.com/u/62978984/auto_updater/Auto_Updater_v0.1_beta.zip

Uwagi:
Jeśli zły dział proszę o przeniesienie :) Grafikę i teksty można dowolnie zmieniać. W razie problemów czy pytań służę pomocą :)


Przenesiony.
Awatar użytkownika
Rave

Golden Forki 2010 - Dema (miejsce 2)
Posty: 1955
Rejestracja: 15 kwie 2009, 21:33
Lokalizacja: '; DROP TABLE 'Messages'

Re: Auto Updater

Postautor: Rave » 14 wrz 2013, 23:38

Jak trzeba to ustawić od strony "serwera"? Tzn. jaka struktura plików itd.

Program przydatny, może użyję ale raczej nie przy RM.
Awatar użytkownika
SGameS
Posty: 6
Rejestracja: 30 sie 2010, 22:06

Re: Auto Updater

Postautor: SGameS » 14 wrz 2013, 23:46

Na serwerze powinien znajdować się plik update.inf, w którym zapisane są informację o najnowszej wersji (w formacie X.X np. 0.2) i odnośnik do pliku z aktualizacją (w formacie *.zip np. update.zip)

Informacja o aktualizacji (plik update.inf) z wersji 0.1 do 0.2 beta byłaby następująca:

Kod: Zaznacz cały

[Informacje]
wersja=0.2
wersja_przypis=beta

[Ustawienia]
plik_update=https://www.adres.pl/update.zip


Ważne, żeby w paczce z aktualizacją znajdował się plik auto_updater.cfg, który zaktualizuje informację o obecnej wersji znajdującej się na dysku np.

Kod: Zaznacz cały

[Informacje]
wersja=0.2
wersja_przypis=beta

...



Po pobraniu paczki program nadpisze pliki i foldery gry tymi z aktualizacji.
Awatar użytkownika
Narzew
Posty: 68
Rejestracja: 01 mar 2012, 21:27
Kontakt:

Re: Auto Updater

Postautor: Narzew » 07 mar 2014, 08:26

Działa to na Linuxie czy tylko na winsyfie ?
Czy jest open-source ?
Obrazek
Awatar użytkownika
Rave

Golden Forki 2010 - Dema (miejsce 2)
Posty: 1955
Rejestracja: 15 kwie 2009, 21:33
Lokalizacja: '; DROP TABLE 'Messages'

Re: Auto Updater

Postautor: Rave » 07 mar 2014, 18:30

Przyciski wyglądają mi na javowe, więc pewnie zabangla na Pingwinku, o ile masz JRE zainstalowane. Jak to nie java (nie ściągałem, bo mi na razie nie potrzebne, a nawet jak będzie to mogę sobie dość łatwo sam coś takiego napisać w oparciu o Indy i Lazarusa), to możesz zawsze spróbować wine albo mono, jeśli exek jest dotnetowy.
Awatar użytkownika
Narzew
Posty: 68
Rejestracja: 01 mar 2012, 21:27
Kontakt:

Re: Auto Updater

Postautor: Narzew » 11 paź 2014, 00:20

Ten Autoupdater pobiera cały update
Nowa gra waży ~~ 200 MB, pobiera 200 MB
Mój Autoupdater pobiera częściowo update
Nowa gra waży ~~ 200 MB, zmieniło sie 30 MB, pobiera 30 MB

Wady mojego autopatchera:
- nie ma GUI

Link: viewtopic.php?f=7&t=3999
Obrazek
Awatar użytkownika
HeRand
Posty: 3
Rejestracja: 04 lis 2014, 06:27

Re: Auto Updater

Postautor: HeRand » 06 lis 2014, 06:30

Przepraszam, że odświeżam temat, ale nie rozumiem. To co napisał Narzew to jest tak, że gdy wypuścimy uptade, to pobiera nam od nowa całą grę? Czy tyko nowe pliki, które są potrzebne do odtworzenia jej w nowej wersji?
Awatar użytkownika
tiberium
Posty: 482
Rejestracja: 08 kwie 2011, 12:06

Re: Auto Updater

Postautor: tiberium » 06 lis 2014, 09:08

HeRand pisze:Przepraszam, że odświeżam temat, ale nie rozumiem. To co napisał Narzew to jest tak, że gdy wypuścimy uptade, to pobiera nam od nowa całą grę?

Trzymaj się tej wersji i będziesz miał bardzo dobre czytanie ze zrozumieniem :wink:
RPG MAKER 2000 the best! ლ(╹◡╹ლ)
Forget the rest...
dudekmen
Posty: 43
Rejestracja: 30 gru 2015, 10:33
Kontakt:

Re: Auto Updater

Postautor: dudekmen » 02 sty 2016, 14:25

Co jest potrzebne żeby to działało.Chodzi mi gdzie mam dawać pliki które zostaną pobrane przez np gracza który będzie tego używał ?
Zakładając że nie mam własnej str internetowej gdzie mógłbym zrobić dział NEW a przecież upload na np mediafore wiążę się z ciągłą zmianą linku pobierania. Chyba że robi się to jakoś inaczej
Ostatnio zmieniony 02 sty 2016, 14:36 przez dudekmen, łącznie zmieniany 1 raz.
wivithia.avz.pl zapraszam
Awatar użytkownika
Jazzwhisky
Posty: 4112
Rejestracja: 13 kwie 2006, 21:45
Kontakt:

Re: Auto Updater

Postautor: Jazzwhisky » 02 sty 2016, 14:34

Na własnym serwerze (tak jak np. pliki strony internetowej), wg rozpiski w tym wpisie - viewtopic.php?p=44323#p44323
Nasz discordowy czat, 24h/d - https://discord.gg/4GG85kr
dudekmen
Posty: 43
Rejestracja: 30 gru 2015, 10:33
Kontakt:

Re: Auto Updater

Postautor: dudekmen » 02 sty 2016, 14:37

Jazzwhisky pisze:Na własnym serwerze (tak jak np. pliki strony internetowej), wg rozpiski w tym wpisie - viewtopic.php?p=44323#p44323


Nie da się inaczej tego obejść ?
TZN nie mam obecnie dostępu to strony tego typu.Jeszcze czy to musi być serwer strony czy przykładowo możę być chamachi ?
wivithia.avz.pl zapraszam
Awatar użytkownika
Rave

Golden Forki 2010 - Dema (miejsce 2)
Posty: 1955
Rejestracja: 15 kwie 2009, 21:33
Lokalizacja: '; DROP TABLE 'Messages'

Re: Auto Updater

Postautor: Rave » 02 lut 2016, 00:32

Musi być serwer. Chociaż myślę, że dałoby się program przepisać, żeby np. dropboksa używał. Ale trochę z tym roboty by było, autor się ulotnił a bez dostępu do źródełek trzebaby pisać go od nowa.

Wróć do „Zasoby - Baza”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości