GRMA v5

Wszystkie sprawy związane z forum.
Awatar użytkownika
Ozzaku
Posty: 1370
Rejestracja: 10 gru 2012, 09:03
Lokalizacja: Lubelskie
Kontakt:

Re: GRMA v5

Postautor: Ozzaku » 25 maja 2015, 01:25

Dragon Kamillo pisze:No i mamy problem, to znaczy Zombik ma problem z nowym forum. Pisze mi na GG:
nowa strona zacina całą przeglądarke przez zużycie procka, i nie mogę nic kliknąć... nawet tematów otworzyć, muszę resetować jeżeli nie chce by mi komp wybuchł XDD

Nie przejmował bym się jednym Zombikiem, siedzi na tym starym rzęchu, a ma drugi normalny komp, skoro nie chce się przesiąść na coś sprawnego, to forum nie musi być dostosowywane pod jego widzimisie.
X-Tech pisze:pod warunkiem również, że można do listy dodawać adminów i modów XD

Szkoda że nie można dodawać samych siebie, przydała by ci się ta opcja X, jak ci się nie podoba na tym forum administracja, to nikt ci nie karze tu siedzieć.
Yoshu
Posty: 61
Rejestracja: 22 kwie 2006, 19:26

Re: GRMA v5

Postautor: Yoshu » 25 maja 2015, 01:55

Jak dla mnie to troche zaczyna sie rozmydlac caly temat, ogólne zmiany technologiczne sa na plus, grafika forum moze troche zbyt jasna, ale kiedy zaczniemy się zajmować jakimiś bardzo rzadko wykorzystywanymi dodatkami to tylko zwiększy to awaryjność w przyszlosci a korzystać bedzie 2-3 użytkowników.

Taka "czarna lista" jako opcja nie jest taka zla, tyle ze i tak biorąc pod uwagę ze dziennie nowych postów jest parenascie to jak wszyscy sie zaczną czarnolistowac to sie blog z tego forum zacznie robic xD. Ja bym juz nie kombinowal i tylko pomyślał nad większym kontrastem i starczy. A tak w ogóle to ten post napisałem z komórki (WP), i jak widac wszystko działa.
;]
Awatar użytkownika
Jazzwhisky
Posty: 4110
Rejestracja: 13 kwie 2006, 21:45
Kontakt:

Re: GRMA v5

Postautor: Jazzwhisky » 25 maja 2015, 11:15

Dragon Kamillo pisze:
nowa strona zacina całą przeglądarke przez zużycie procka, i nie mogę nic kliknąć... nawet tematów otworzyć, muszę resetować jeżeli nie chce by mi komp wybuchł XDD

Jego parametry to:
procesor Athlon(tm) 5000 2,21GHz
896 MB RAM
Windows XP
Opera 29.0
Te parametry (RAM!) są rzeczywiście nieciekawe, ledwo na poziomie rekomendowanych dla najnowszych wersji przeglądarek. Wysłałbym Zombikowi jakieś kości pamięci na ratunek, ale poza tym możemy zrobić niewiele, ostatnio pracowałem na podobnym sprzęcie i to co pomogło w przypadku bardziej wymagających stron, to cofnięcie się do Opery 10 lub 12 (tej jeszcze na poprzednim silniku), ostatnio wyszedł jeszcze Vivaldi, chyba najlżejszy web browser aktualnie.

X-Tech pisze:pod warunkiem, że każdy widzi listY wrogów/przyjaciół
Oczywiście te informacje byłyby niewidoczne, ale to nieistotne, bo cała opcja wyleciała, nie mamy tu ćwierć miliona użytkowników i grup, była zupełnie in minus.

GameBoy pisze:A u mnie na telefonie forum wygląda paskudnie, napisy włażą na siebie i wychodzą poza ekran. :/
Nie jestem pewien na 100% czy w tym przypadku o to chodzi, ale styl jest napisany z myślą o (naj)nowszych przeglądarkach dla smartfonów, więc to ich użytkownicy zyskują najwięcej jeśli chodzi o wygodę. Tradycyjne komórki na pewno nie będą sobie radzić zbyt dobrze, ich przeglądarki były pisane w zupełnie innych czasach jeśli chodzi o technologie web.

Rave pisze:Mam problem z nową skórką. Mały, z logiem na górze. Zamiast loga Gospody pojawia się defaultowe logo phpBB, to co było w defaulcie.
Myślę, że to już poprawione, jakby coś - daj znać, upewnij się tylko, że nie wczytujesz jakiegoś cache swojej przeglądarki.

Co do przyzwyczajania, wczoraj gapiłem się w forum pół dnia i w moim przypadku jest już wyraźnie lepiej, będę jeszcze poprawiał kontrast, ale polecam też Wam - nie nastawiajcie sobie jasności monitora na takie żarówkowe poziomy, przy okazji zorientujecie się też jak (nie) wyglądają te ciemne lokacje w waszych grach gdy ktoś ma ustawioną jasność na np. 40%. =D

Yoshu pisze:Jak dla mnie to troche zaczyna sie rozmydlac caly temat
Trochę tak, ale z drugiej strony, wolałbym usłyszeć wszystkie, nawet takie rozmydlone uwagi i dyskusje teraz, a nie później, jeśli coś jeszcze macie - zdecydowanie wrzucajcie.

Przy okazji, pisząc tego posta musiałem wyjść, więc przetestowałem opcję zapisywania kopii roboczej wpisu. Od teraz możecie przerwać i zapisać (przycisk obok Podglądu) każdy ze swoich postów w połowie, a dokończyć i opublikować go kiedyś później. W panelu użytkownika dostęp do kopii roboczych jest tutaj - ucp.php?i=ucp_main&mode=drafts.

A, Podbijanie tematu jest teraz w rozwijanym menu na górze obok niebieskiego przycisku Odpowiedz, pod nazwą Przesuń temat w górę.
Nasz discordowy czat, 24h/d - https://discord.gg/4GG85kr
Awatar użytkownika
GameBoy

Golden Forki 2009 - Pełne Wersje (miejsce 1); Puchar Ligi Mapperów II (zwycięstwo)
Posty: 1666
Rejestracja: 11 lip 2009, 13:47
Lokalizacja: Wieluń

Re: GRMA v5

Postautor: GameBoy » 25 maja 2015, 11:20

Nie jestem pewien na 100% czy w tym przypadku o to chodzi, ale styl jest napisany z myślą o (naj)nowszych przeglądarkach dla smartfonów, więc to ich użytkownicy zyskują najwięcej jeśli chodzi o wygodę. Tradycyjne komórki na pewno nie będą sobie radzić zbyt dobrze, ich przeglądarki były pisane w zupełnie innych czasach jeśli chodzi o technologie web.

Mam smartfona z androidem i korzystam z Opery Mobile - wcześniej nie miałem żadnych problemów z wyświetlaniem wersji stron pisanych pod komórki.
http://www.rmxp.vot.pl -> kopia RMXP

To Twój projekt, więc, do jasnej cholery, weź wreszcie za niego choć odrobinę odpowiedzialności. - Kleo =)
Ponoć w jaskiniach koło rysunków ściennych przedstawiających mamuty można było zobaczyć "scena umiera". - Noruj =)
Awatar użytkownika
Jazzwhisky
Posty: 4110
Rejestracja: 13 kwie 2006, 21:45
Kontakt:

Re: GRMA v5

Postautor: Jazzwhisky » 25 maja 2015, 11:33

Ok, no to na razie mogę zaproponować tylko test pod inną przeglądarką, ja tymczasem spróbuję dorwać Operę Mobile i przetestować, bo ogólnie sprawdzałem styl na różnych platformach mobilnych i wszędzie wyglądał ok.

edit
Cholera, twórcy stylu informują o wsparciu dla Opery Mobile, nie wiem co może być powodem problemów w tym przypadku, może są jakieś ustawienia albo nietypowa rozdzielczość ekranu (!), które wywołują podobny stan, postaram się to obadać.
Nasz discordowy czat, 24h/d - https://discord.gg/4GG85kr
Awatar użytkownika
Soul
Posty: 479
Rejestracja: 19 mar 2011, 21:24
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski

Re: GRMA v5

Postautor: Soul » 25 maja 2015, 13:14

Nie da się zagłosować w ankiecie na TA, a tym samym zalogować się :P Co dziwne logując się na TA, nie zalogowujemy się na TA, ale na gospodzie już tak XD Dość dziwne.

I jeszcze te fajne, półprzeźroczyste napisy "Online" na avkach, bo kto bogatemu zabroni :)

Trzeba będzie avek zmienić bo ten tutaj w ogóle nie pasuje :/
Awatar użytkownika
Ekhart

Golden Forki 2015 - Zapowiedzi (zwycięstwo); Golden Forki 2011 - Dema (miejsce 1)
Posty: 405
Rejestracja: 28 maja 2010, 10:12
Lokalizacja: Carrigtwohill, IE

Re: GRMA v5

Postautor: Ekhart » 25 maja 2015, 14:16

Zmiany widzę na dobre same. Funkcja kopii roboczej czy cichego bumpa jest świetna. A jak wygląda sprawa z edycją ostatniego posta? Jeśli napisałem w czyimś temacie, i po jakimś czasie dodałem coś do tej wiadomości, temat zostanie podbity/ będzie informacja na wzór nowego posta?

I poprzeglądałem trochę forum na telefonie (WP 8.1.1, IE11) i jest całkowicie bezproblemowe. Porobię kilka screenów na przykład jak to wygląda.
No matter how tender, how exquisite… A lie will remain a lie.
Awatar użytkownika
ADI
Posty: 95
Rejestracja: 14 sie 2012, 15:59
Lokalizacja: Końskie [40km od Kielc]
Kontakt:

Re: GRMA v5

Postautor: ADI » 25 maja 2015, 15:55

Faktycznie, też nie mogę się zalogować na TA (Zarówno na laptopie, jak i tablecie)
Znaczy się, po kliknięciu od razu przenosi mnie do forum XD.

EDIT:
I też polecałbym jakoś tą kreskę oddzielającą post od sygnaturki wytłuścić/pogrubić czy co tam się z nią da zrobić, tak by było widać co jest czym :P

EDIT EDITA:
Sam nie wiem, czy to może tylko u mnie, no ale nie działa wyszukiwanie userów.
Wpisuję nick (nawet swój!), ale wyświetla cały czas, że nie znaleziono użytkownika.
Ostatnio zmieniony 25 maja 2015, 16:16 przez ADI, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Awatar użytkownika
Jazzwhisky
Posty: 4110
Rejestracja: 13 kwie 2006, 21:45
Kontakt:

Re: GRMA v5

Postautor: Jazzwhisky » 25 maja 2015, 16:02

O logowaniu na TA już pisałem, na pierwszej stronie tematu, trudno mi powiedzieć ile to potrwa.
Jazzwhisky pisze:@GameBoy, Preki - Niestety zmiany rozwaliły w pył powiązany z forum skrypt wyświetlania postów i logowania na TA. Ponieważ moduł był autorski, a zmiany są głębokie, to przynajmniej przez kilka dni logowanie na stronie będzie niemożliwe, po stronie TA trzeba wszystko napisać od nowa.
Nasz discordowy czat, 24h/d - https://discord.gg/4GG85kr
Awatar użytkownika
Rave

Golden Forki 2010 - Dema (miejsce 2)
Posty: 1942
Rejestracja: 15 kwie 2009, 21:33
Lokalizacja: '; DROP TABLE 'Messages'

Re: GRMA v5

Postautor: Rave » 25 maja 2015, 16:35

OK, z logiem już u mnie w porządku.
Awatar użytkownika
GameBoy

Golden Forki 2009 - Pełne Wersje (miejsce 1); Puchar Ligi Mapperów II (zwycięstwo)
Posty: 1666
Rejestracja: 11 lip 2009, 13:47
Lokalizacja: Wieluń

Re: GRMA v5

Postautor: GameBoy » 25 maja 2015, 17:36

Funkcja kopii roboczej czy cichego bumpa jest świetna.


I była już dawno w starym skrypcie. =)
http://www.rmxp.vot.pl -> kopia RMXP

To Twój projekt, więc, do jasnej cholery, weź wreszcie za niego choć odrobinę odpowiedzialności. - Kleo =)
Ponoć w jaskiniach koło rysunków ściennych przedstawiających mamuty można było zobaczyć "scena umiera". - Noruj =)
Awatar użytkownika
Jazzwhisky
Posty: 4110
Rejestracja: 13 kwie 2006, 21:45
Kontakt:

Re: GRMA v5

Postautor: Jazzwhisky » 25 maja 2015, 17:53

Yup, bump był już wcześniej, pisałem o tym jak zmieniło się jego użytkowanie/tłumaczenie.

ADI pisze:Sam nie wiem, czy to może tylko u mnie, no ale nie działa wyszukiwanie userów.
Wpisuję nick (nawet swój!), ale wyświetla cały czas, że nie znaleziono użytkownika.

U mnie wyszukiwanie po użytkowniku działa jak należy (search.php?keywords=&terms=all&author=ADI&sc=1&sf=all&sr=posts&sk=t&sd=d&st=0&ch=300&t=0&submit=Szukaj), ktoś jeszcze ma z tym problem?

Dodałem/edytowałem parę elementów w wyświetlaniu tematu, ale jakoś nie mam do tych zmian 100% przekonania, niby kontrast się poprawił, ale nie wiem, czy (zwłaszcza przy dodatkowej linii pod autorem) nie oberwała estetyka.
Nasz discordowy czat, 24h/d - https://discord.gg/4GG85kr
Awatar użytkownika
Rave

Golden Forki 2010 - Dema (miejsce 2)
Posty: 1942
Rejestracja: 15 kwie 2009, 21:33
Lokalizacja: '; DROP TABLE 'Messages'

Re: GRMA v5

Postautor: Rave » 25 maja 2015, 18:46

Jazz, a co powiesz na mój pomysł dot. ikonek przy tematach/działach? Bo te co są to nie pasują do tematyki forum.

Rave pisze:
Jazzwhisky pisze:Na chwilę obecną głównie zastanawiają mnie ikony tematów i działów, nie wiem czy są w klimacie, ale prawdopodobnie pozostaną, bo nieszczególnie mam pomysł czym je zastąpić, jeśli ktoś ma jakieś uwagi/pomysły w tym względzie to piszcie, piszcie.


Może ikonkami RM-a? Działy z nowymi wiadomościami - ikonka, powiedzmy Ace w pełnym kolorze, brak nowych wiadomości - ikonka "wyszarzona". Co do zamkniętych działów, jak wyżej, tylko jeszcze z kłódeczką.

Co do tematów to myślę żeby zrobić podobnie jak z działami, tylko tutaj np. głowa Alexa czy Chaza.

//edit: Jak pomysł chwyci, to mogę nawet odpowiednie grafiki przygotować.
Awatar użytkownika
Michu

Golden Forki 2010 - Dema (miejsce 1); Golden Forki 2008 - Pełne Wersje (miejsce 3) Zapowiedzi (miejsce 2); Golden Forki 2007 - Pełne Wersje (miejsce 1) Dema (miejsce 1) Zapowiedzi (miejsce 3); TA Code-Off Edycja I (zwycięstwo)
Posty: 871
Rejestracja: 13 kwie 2006, 12:21
Lokalizacja: Piła/Poznań
Kontakt:

Re: GRMA v5

Postautor: Michu » 25 maja 2015, 19:01

Mi tam się podobają - są czytelne i estetyczne, wiadomo od razu o co chodzi. Nie widzę potrzeby ich wymiany.
Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Kleo

Golden Forki Special (zwycięstwo)
Posty: 932
Rejestracja: 31 sie 2012, 22:25

Re: GRMA v5

Postautor: Kleo » 25 maja 2015, 19:18

Jazzwhisky pisze:nie wiem, czy (zwłaszcza przy dodatkowej linii pod autorem) nie oberwała estetyka.
Nie oberwała, wręcz przeciwnie - dopiero teraz wszystko nabiera kształtu i porządku. Chętnie bym zobaczyła podobną operację na kreskach również we wszystkich innych miejscach forum. A, przy okazji. Strona główna musi się teraz nazywać "wykaz forów"? Wiem, że to czepialstwo, ale jakoś mi to przeszkadza. Że nie wspomnę o wspominanym już "kontaktowaniu". :)

@Adi - ja bez problemów wyszukałam Twój profil, sporo tam informacji.

Wróć do „Forum”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości