GRMA v5

Wszystkie sprawy związane z forum.
Awatar użytkownika
Kleo

Golden Forki Special (zwycięstwo)
Posty: 934
Rejestracja: 31 sie 2012, 22:25

Re: GRMA v5

Postautor: Kleo » 26 maja 2015, 16:28

Yoshu pisze:Jazz dałeś sobie wejść na głowe i masz teraz XD.
No to i ja spróbuję. ;)

Jazzwhisky pisze:Wrzucę jeszcze poprawki językowe, linki - i to będzie chyba wszystko.
Chwila, a moje kreseczki? Tak chociaż na chwilę, żeby zobaczyć, jak to będzie wyglądać. Na FB nie wiem, jak jest, bo nie używam, ale na Allegro są. :P

Najbardziej ze zmian podoba mi się to, że jak zaloguję się po kliknięciu w "odpowiedz", to nie muszę już szukać tematu, o który mi chodziło. :)
Awatar użytkownika
Soul
Posty: 481
Rejestracja: 19 mar 2011, 21:24
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski

Re: GRMA v5

Postautor: Soul » 29 maja 2015, 18:46

Jednak Zombik miał rację, coś jest nie tak z nowym forum.
Jakim cudem zabiera ono aż 1.44GB RAMU???!!
Trzy odtwarzające się równoległe filmy na YT zabierają 1.20GB RAMU, a strona z naprawdę wielką ilością zdjeć i animacji zabiera 0.9 GB ramu. Nie mówiąc już że FB i podobne strony też nie mają takiego zużycia ramu.
Awatar użytkownika
Gedharm
Posty: 932
Rejestracja: 30 gru 2009, 14:39
Lokalizacja: Wrocław

Re: GRMA v5

Postautor: Gedharm » 29 maja 2015, 19:35

Wut? U mnie ciągnie jakieś 600 mb z kilkoma filmami na youtube i kilkoma kartami gospody (+ facebook i dwie karty z flashami)

EDIT
Btw, sprawdziłem na moim starym rzęchu (800 mHz procek + 700 ileś mb ramu) i forum działa normalnie.
Biedroneczki są w kropeczki i to chwalą sobie :)
Awatar użytkownika
Soul
Posty: 481
Rejestracja: 19 mar 2011, 21:24
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski

Re: GRMA v5

Postautor: Soul » 29 maja 2015, 19:50

Obrazek
Awatar użytkownika
Jazzwhisky
Posty: 4125
Rejestracja: 13 kwie 2006, 21:45
Kontakt:

Re: GRMA v5

Postautor: Jazzwhisky » 29 maja 2015, 20:02

Ok, naniosłem poprawki językowe, dodałem linki do sajtów nad górnym menu i edytowałem parę różnych, zasadniczo niewidocznych drobnostek. Gdyby ktoś widział wyraźnie, że coś przegapiłem - dawajcie znać, please.

Poza tym - na chwilę obecną nie mam planów edytować graficznie już żadnego z elementów (kreski/kolory itp.), natomiast wciąż niezamknięta pozostaje ta kwestia wydajności/problemów w wyświetlaniu. Rzeczywiście forum może wyrzucać błędy na smartfonach z mniejszymi/nietypowymi rozdzielczościami ekranu (może pojawi się update), no i nie wszystko jest idealnie jeśli chodzi o elementy obsługiwane przez JavaScript, ale...
Gedharm pisze:EDIT
Btw, sprawdziłem na moim starym rzęchu (800 mHz procek + 700 ileś mb ramu) i forum działa normalnie.

No właśnie, też sprawdziłem forum na słabszym sprzęcie i wszystko gra, obciążenia RAMu rzeczywiście potrafią być momentami wysokie (przy licznym odświeżaniu strony w tej samej zakładce), ale bez przesady. Niestety problemów z wydajnością nie zgłaszał też nikt ani na oficjalnym forum twórców stylu ani na supporcie phpbb.com (a ten poruszający się navigation bar to element wspólny dla wielu stylów, nie tylko tego jednego). Wygląda to na problem jednostkowy i trochę nie wiem jeszcze jak go ugryźć (opcjami są m.in. dodatkowy styl lub całkowite usunięcie efektu), zwłaszcza, gdy nie mam nawet informacji od Zombika, czy proponowane wyłączenie JavaScriptu (choćby dla testu) po stronie przeglądarki rozwiązało mu problem. =]

Soul pisze:Obrazek

To jest całkowite użycie pamięci przez system, a nie tylko procesu przeglądarki wyświetlającej forum, prawda?
Nasz discordowy czat, 24h/d - https://discord.gg/4GG85kr
Awatar użytkownika
Soul
Posty: 481
Rejestracja: 19 mar 2011, 21:24
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski

Re: GRMA v5

Postautor: Soul » 29 maja 2015, 20:15

@Jazzwhisky
Tak, o to mi chodziło. Ale system zużywa 400mb. 1 GB to przegladarka wyświetlająca forum. W ogólnym rozrachunku (to znaczy że TA zużywa dużo ramu) wychodzi na to samo :p
Awatar użytkownika
Zombik

Golden Forki 2013 - Pełne Wersje (miejsce 1)
Posty: 329
Rejestracja: 14 kwie 2009, 18:55

Re: GRMA v5

Postautor: Zombik » 29 maja 2015, 20:25

Jakoś udało mi się po twoich poprawkach wejść na temat, ale... wciąż bardzo mocno zacina. Ledwo jestem w stanie robić cokolwiek. Nie wiem dlaczego...

Użycie pliku stronicowania: 1,32 GB
Proces przeglądarki - a dokładniej otwartego okna forum tsukuru to 587 812 K zużycia pamięci.
Dla mnie to niestety zbyt dużo. System tak tnie, że zaraz będę musiał resetować kompa. Mam nadzieję, że wiadomość się wyśle, a potem po prostu szybko wyłączę kartę.
(O... nagle zużycie pamięci przeglądarki spadło do 338 320 K) A teraz znowu wzrasta... Jak kliknę stronę główną albo jakąś podstronę znowu podskoczy prawie zawieszając cały system.

Wyłączenie JAVA pomogło tylko trochę, chociaż przy takim zacinaniu się to i tak niewiele, bo normalne korzystanie z forum jest dla mnie niemożliwe.
To rzeczywiście dziwne... biorąc pod uwagę, że mogę mieć otwartego facebooka, fotkę, YT i mi nie zacina... a SAMO FORUM TSUKURU TAK.
Dla przykładu mogę jeszcze dodać grę przeglądarkową "Taern" która jest na flashu i ma pełno animacji. NAWET ONA MI NIE TNIE i prócz niej mogę mieć otwartego facebooka, czy YT.
A z Tsukuru... nawet go samego nie mogę.
Sam się dziwię, dlaczego zwyczajne forum zabiera mi aż tak dużo pamięci.
Mówicie, że testowaliście na słabym sprzęcie i nie ma problemu... więc... w czym może być. Sam się zastanawiam.
Cóż, póki co nie mogę normalnie korzystać tak czy inaczej, więc będę się wysługiwał informatorami, bo piszę tą wiadomość z wielkim trudem. Już nawet boję się kliknąć "Wyślij" kiedy zacznie się znów ładować strona.
(proces forum znów wzrósł do 440 000 K pamięci, a potem spadł na 376 912 K)

EDIT:
(po załadowaniu strony na nowo proces forum znów wzrósł do 557 862 K zużycia... Użycie pliku stronicowania: 1,32 - to prawie, że granica. Wyłączam forum po tej odpowiedzi, Soul mi coś pisze na GG, ale nie mogę zobaczyć, bo mam odpalone forum XDD wysyłam, wyłączam i patrzę GG)
Awatar użytkownika
Soul
Posty: 481
Rejestracja: 19 mar 2011, 21:24
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski

Re: GRMA v5

Postautor: Soul » 29 maja 2015, 20:40

http://scr.hu/1x9g/icrn8
Zombik mówi, że nie da rady wkleić u niego tego screena to wklejam XD
(w tag IMG też go dać nie można)
Awatar użytkownika
Ekhart

Golden Forki 2015 - Zapowiedzi (zwycięstwo); Golden Forki 2011 - Dema (miejsce 1)
Posty: 406
Rejestracja: 28 maja 2010, 10:12
Lokalizacja: Carrigtwohill, IE

Re: GRMA v5

Postautor: Ekhart » 29 maja 2015, 20:53

No u mnie firefox w tej chwili bierze około 700 MB. Z tym, że od 4h gdzieś jest włączony, i przebrnął przez trochę stron już :p

Btw. miałem wrzucić kilka screenów jak forum wygląda na telefonie: http://imgur.com/a/oylXu I muszę przyznać, że chyba jeden z lepszych layoutów na telefonach z jakim się spotkałem.

Aha, i mała uwaga. Da radę wyróżnić ikonkę edycji ciut bardziej? Bo co chcę edytować, to zawsze klikam na "cytuj" :F
No matter how tender, how exquisite… A lie will remain a lie.
Awatar użytkownika
Dragon Kamillo

Golden Forki 2016 - Pełne Wersje (miejsce 3); Golden Forki 2013 - Zapowiedzi (zwycięstwo); Liga Mapperów Sezon IV (miejsce 2)
Posty: 1796
Rejestracja: 18 paź 2009, 21:23
Lokalizacja: Poznań/Granowiec

Re: GRMA v5

Postautor: Dragon Kamillo » 29 maja 2015, 21:04

"Strona główna" OK, ale nadal mamy "Fora" na pasku. Dłuższa nazwa "Strona główna" się nie zmieści?

nie mam nawet informacji od Zombika, czy proponowane wyłączenie JavaScriptu (choćby dla testu) po stronie przeglądarki rozwiązało mu problem.

I Jazz jak to nie masz? Ja o tym informowałem stronę wcześniej.
Zombik pisze że po wyłączeniu paska główna strona jest OK, ale jakikolwiek temat już tnie. Chodzi normalnie przez 3 sekundy po załadowanie, a potem zacina całą przeglądarkę. Na Vivaldim jeszcze gorzej.


Spoiler:


Co do ikon, też nie raz mam problemy, zawsze muszę dokładnie sprawdzać co jest co. Może dlatego że preferuje normalny tekst, zamiast obrazków - bo te zazwyczaj się mieszają.
Awatar użytkownika
Noruj

Golden Forki 2015 - Pełne Wersje (miejsce 1); Golden Forki 2014 - Zapowiedzi (zwycięstwo); Golden Forki 2011 - Pełne Wersje (miejsce 1)(miejsce 1); Golden Forki 2010 - Zapowiedzi (miejsce 3)
Posty: 1193
Rejestracja: 15 lut 2009, 16:36
Kontakt:

Re: GRMA v5

Postautor: Noruj » 29 maja 2015, 21:12

Ubolewam nad problemem Zombika, ale patrząc na to trzeźwo - wygląda to trochę tak, jakbyście ciągle zarzucali coś działalności forum, a przecież widać, że to jakiś jednostkowy problem, Zombik powinien szukać problemu u siebie, nie na forum.
U mnie karta z Tsukuru zajmuje 10x mniej niż u Zombika...
Obrazek


Marazm.
Awatar użytkownika
Jazzwhisky
Posty: 4125
Rejestracja: 13 kwie 2006, 21:45
Kontakt:

Re: GRMA v5

Postautor: Jazzwhisky » 29 maja 2015, 21:18

Dragon Kamillo pisze:"Strona główna" OK, ale nadal mamy "Fora" na pasku. Dłuższa nazwa "Strona główna" się nie zmieści?

Poprawione, chociaż teraz trochę się obawiam, że tekst mógł też podmienić się w miejscach, gdzie byłoby to niewłaściwie, zobaczymy. =)

Dragon Kamillo pisze:
nie mam nawet informacji od Zombika, czy proponowane wyłączenie JavaScriptu (choćby dla testu) po stronie przeglądarki rozwiązało mu problem.

I Jazz jak to nie masz? Ja o tym informowałem stronę wcześniej.
Zombik pisze że po wyłączeniu paska główna strona jest OK, ale jakikolwiek temat już tnie. Chodzi normalnie przez 3 sekundy po załadowanie, a potem zacina całą przeglądarkę. Na Vivaldim jeszcze gorzej.
Racja, jakoś przegapiłem parę rzeczy w tym temacie, no i zakodowałem sobie, że sprawa leży - bo to, że wyłączenie JS nic nie pomaga, sprawia, że sytuacja rzeczywiście wydaje się w tym przypadku beznadziejna. Gdybym wykombinował coś nowego - dam znać.

Ekhart pisze:Da radę wyróżnić ikonkę edycji ciut bardziej? Bo co chcę edytować, to zawsze klikam na "cytuj" :F

Dragon Kamillo pisze:Co do ikon, też nie raz mam problemy, zawsze muszę dokładnie sprawdzać co jest co. Może dlatego że preferuje normalny tekst, zamiast obrazków - bo te zazwyczaj się mieszają.
Yup, też to zauważyłem i się złapałem, ale tłumaczę sobie to także tym, jak przyzwyczailiśmy się do umiejscowienia tych ikon w poprzednim stylu, póki co mam nadzieję, że to też tylko kwestia czasu.
Nasz discordowy czat, 24h/d - https://discord.gg/4GG85kr
Awatar użytkownika
CrashuR

Golden Forki 2015 - Pełne Wersje (miejsce 3); Golden Forki 2014 - Pełne Wersje (miejsce 1)
Posty: 463
Rejestracja: 16 gru 2011, 16:08
Lokalizacja: Inowrocław
Kontakt:

Re: GRMA v5

Postautor: CrashuR » 29 maja 2015, 21:29

Obrazek
Obrazek

Wszystko działa jak powinno, a zobaczcie ilość kart. Co prawda mam 2 gb ramu, ale za to procesor (jednordzeniowy 3.20), który w spoczynku ma 90 stopni. Mimo wszystko mój prawie 9 letni komputer daje radę xD
Obrazek
Awatar użytkownika
Dragon Kamillo

Golden Forki 2016 - Pełne Wersje (miejsce 3); Golden Forki 2013 - Zapowiedzi (zwycięstwo); Liga Mapperów Sezon IV (miejsce 2)
Posty: 1796
Rejestracja: 18 paź 2009, 21:23
Lokalizacja: Poznań/Granowiec

Re: GRMA v5

Postautor: Dragon Kamillo » 29 maja 2015, 21:41

Niestety (dla Zombika) u mnie na starym kompie forum jest do użytku. Dowód - tą wiadomość piszę właśnie z niego, a uwierzcie, on potrafi często na internetach zwalniać. Więc tym bardziej potwierdza to, że to problem tylko Zombika.

Wiem, że nie ma już na to szans, ale tu szczególnie brakuje mi tabelek, szczególnie w spisie tematów - wsio się tam lekko zlewa. Moja rozdzielczość tutaj to 1024x768, czyli nadal jedna z podstawowych, wypierana teraz przez tą głupią 1366x768.

Jeszcze sprawdzę na 800x600 - ale teraz prawie nikt jej chyba nie używa.
Awatar użytkownika
Zombik

Golden Forki 2013 - Pełne Wersje (miejsce 1)
Posty: 329
Rejestracja: 14 kwie 2009, 18:55

Re: GRMA v5

Postautor: Zombik » 30 maja 2015, 01:03

Szybko wlazłem (3 sekundy) kiedy wzrost pamięci jeszcze nie jest aż tak wysoki... o już tnie ledwo pisze.
Chcę poinformować, że wyłączyłem na stronie wszelkie java scripty a także wszelkie obrazki oraz WSZYSTKIE wtyczki obsługiwane. Mam niemal sam goły tekst a zużycie pamięci dochodzi do 500 000k... o akurat przekroczyło. Już jest 600 000k i rośnie. Zużycie pamięci zaro wywoła bluescreena więc się streszczam.
NIE MAM POMYSŁO O CO TU CHODZI I CZEMU TYLKO JA MAM TEN PROBLEM. Szukałem w necie jakiegoś rozwiązania, ale internet milczy.
Bez odbioru!

Wróć do „Forum”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości