Postautor: Dragon Kamillo » 19 maja 2016, 19:45
Wszystkie mapy co wygrywają to dobre pomysły - inaczej by nie wygrywały...
Tileset fajny, jeden z bardziej klimatycznych do XP podoba mi się. Cieszę się też z kompletu autotile, bo tych chyba nie znałem. Dla mnie to kolejny plus LM, że można poznać wiele świetnych zestawów i kompletów, na które normalnie pewnie byśmy nie trafili. Dlatego mam prośbę, jakby było to możliwe - fajnie by było mieć uzupełnione pierwsze dwa sezony o chipsety (i chary) które wygasły...
I tak z ciekawości, bo i w tamtym sezonie Jazz pisałeś coś o edytowaniu przez ciebie grafik i w tym, ale zawsze w końcu z tego rezygnowałeś - czy zdarzyło się w LM, że jednak coś wyrzuciłeś lub/i dodałeś do chipsetu?
Mapę pewnie tradycyjnie sklece w 1 lub 2h w poniedziałek, więc co do rozmiaru nie wiem jak będzie współpracował.
Co do RMów, dla mnie najwięcej klimatu w LM ma 2k/3 - jest wręcz kopalnią kombinowania z warstwami, charsetami, półprzeźroczystościami - co sprawia mi przyjemność, a przy okazji na tyle łatwy do opanowania że większość obczai jak robić mapy bardzo szybko - coś jak ja w 3 sezonie LM, gdzie 2k/3 w sumie pierwszy raz otwarłem.
XP, zgoda ma najlepszy edytor, ale brak mi w nim tego kombinactwa, tutaj jest wszystko takie sztywne, może być skomplikowane dla nowych i jakoś tak nie ma dla mnie klimatu, kolejki z XP ostatecznie bawią mnie podczas tworzenie map najmniej. No i koniec końców, opanowanie (a raczej nauczenie się uważania którą warstwę mam włączoną) jest utrudnione.
No i został VX/ACE - który jest upierdliwy, nawet bawi mnie to kombinowanie by coś w nim w ogóle zrobić, no ale to co w nim muszę kombinować w 2k3 robię prosto, a kombinuje dopiero dalej, co sprawia mi większą frajdę, niż żeby w ogóle jakaś mapa powstała, mimo to dla mnie ma większy klimat do LM niż ten z XP. Nauka też powinna być prostsza, ale bez rewelacji jak w przypadku 2k/3.
No i 2k/3 też bardziej mi pasuje przez format chipsetów - importujemy jeden niewielki plik, a nie kilka olbrzymich, dowalonych jeszcze kanałem alpha. Sklejanie mniejszych rozdzielczościowo zrzutów też jest prostsze.
MV to ACE z możliwością nakładania na siebie grafik, czyli w sumie robi się tak samo jak w ace...
No i jako że jestem jeszcze sobą, to muszę wspomnieć, że Amelanduil zapomniałeś o 95, nie wiem czy ci to zapomnę XD.
Ależ się rozpisałem...
Edit dół: A więc ciemny kwadracik w chipsecie ze Sword of Mana o którym pisałeś że jednak byś go wywalił, to sam go tam dodałeś XD.
Ostatnio zmieniony 19 maja 2016, 20:07 przez
Dragon Kamillo, łącznie zmieniany 1 raz.