Wiedźmin 3 - lagi, lagi i jeszcze raz lagi

PC, konsole i nie tylko...
Awatar użytkownika
PInroz
Posty: 722
Rejestracja: 28 paź 2014, 22:24

Wiedźmin 3 - lagi, lagi i jeszcze raz lagi

Postautor: PInroz » 13 paź 2016, 21:03

Siema Wszystkim!

Niedawno jak wczoraj zakupiłem sobie Wiedźmina 3 Dziki Gon wraz z dodatkami Serce z Kamienia, Krew i Wino oraz 16 DLC. I mam problem. Gra działa, jednak przy rozgrywce gram mi laguje. I naprawdę nie wiem co robić :cry: Najlepsze jest to że menu główne, karta postaci, oraz gra w Gwinta działają bez zarzutów, tylko rozgrywka strasznie mi się laguje. Zwracam się do was gdyż znacie jakiś sposób by zapobiec temu lagowaniu :?:

Gram na najniższych ustawianiach gry, na Windowsie 8. A i wersja Wiedźmina 3 to 1.30 :roll: :roll: :roll: Proszę was o szybką odpowiedź, co należy zrobić by gra działała płynnie i się nie lagowała :?:
Awatar użytkownika
Nexis
Posty: 49
Rejestracja: 01 lis 2011, 00:38
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Wiedźmin 3 - lagi, lagi i jeszcze raz lagi

Postautor: Nexis » 13 paź 2016, 22:47

A Twój komputer spełnia wymagania? Sam tydzień temu kupiłem wersję GOTY i też aktualnie przechodzę.
Może masz włączone nvidia hairworks w opcjach graficznych? Na słabszych komputerach ta opcja ma dość
duży wpływ na wydajność.
Awatar użytkownika
PInroz
Posty: 722
Rejestracja: 28 paź 2014, 22:24

Re: Wiedźmin 3 - lagi, lagi i jeszcze raz lagi

Postautor: PInroz » 13 paź 2016, 23:40

Nexis pisze:Może masz włączone nvidia hairworks w opcjach graficznych?


A jak to się sprawdza?

Nexis pisze:A Twój komputer spełnia wymagania?


Skoro go odpaliłem na Laptopie, to chyba oznacza że spełnia wymagania? :roll: Zauważyłem też że jedna cud-scenka pod koniec samouczka działa płynnie, w pozostałych tekstury i kwestie danych postaci, nie nadarzają za dialogami, natomiast sama rozgrywka laguje. :cry: :cry: :cry: :cry:
Awatar użytkownika
Yoroiookami

Golden Forki 2015 - Pełne Wersje (miejsce 2); Golden Forki 2014 - Pełne Wersje (miejsce 3); Golden Forki 2010 - Gry (miejsce 2)
Posty: 520
Rejestracja: 02 wrz 2014, 12:45

Re: Wiedźmin 3 - lagi, lagi i jeszcze raz lagi

Postautor: Yoroiookami » 14 paź 2016, 08:50

Może masz za mało ramu, słabą kartę graficzną, albo gra cię nie lubi. @_@
https://www.youtube.com/watch?v=rAGIT6m0L_0
Tutaj na przykład mówią, żeby ściągnąć sterowniki do karty graficznej specjalnie pod tą grę. Powinny jakieś być. Tylko najpierw musisz wiedzieć jaką masz kartę graficzną. :I
Sprawdź też czy masz ustawienia jak na wideo, chociaż skoro grasz na minimalnych ustawieniach, to nie wiem czy jest jakaś różnica. :<
Awatar użytkownika
GameBoy

Golden Forki 2009 - Pełne Wersje (miejsce 1); Puchar Ligi Mapperów II (zwycięstwo)
Posty: 1668
Rejestracja: 11 lip 2009, 13:47
Lokalizacja: Wieluń

Re: Wiedźmin 3 - lagi, lagi i jeszcze raz lagi

Postautor: GameBoy » 14 paź 2016, 09:08

Najlepsze jest to że menu główne, karta postaci, oraz gra w Gwinta działają bez zarzutów, tylko rozgrywka strasznie mi się laguje. Zwracam się do was gdyż znacie jakiś sposób by zapobiec temu lagowaniu

Bo w menu, karcie postaci i gwincie gra nie musi renderować obszernego terenu wypełnionego ludźmi czy potworami.

To, że gra się uruchamia nie znaczy, że będzie działać dobrze. Piszesz, że grasz na laptopie, więc na 99% problemem jest karta graficzna, która jest zwyczajnie za słaba. Ustaw wszystko w opcjach graficznych na minimum i zmniejsz rozdzielczość, może zacznie działać lepiej.
Bez 8 GB RAMu też może być ciężko.
http://www.rmxp.vot.pl -> kopia RMXP

To Twój projekt, więc, do jasnej cholery, weź wreszcie za niego choć odrobinę odpowiedzialności. - Kleo =)
Ponoć w jaskiniach koło rysunków ściennych przedstawiających mamuty można było zobaczyć "scena umiera". - Noruj =)
Awatar użytkownika
PInroz
Posty: 722
Rejestracja: 28 paź 2014, 22:24

Re: Wiedźmin 3 - lagi, lagi i jeszcze raz lagi

Postautor: PInroz » 14 paź 2016, 13:23

GameBoy pisze:Bez 8 GB RAMu też może być ciężko.


Ja mam 4GB RAMu, jednak pewien koleś na YouTube chwalił się że miał 4 i gra mu płynnie chodziła. Jednak mam podejrzenia że wina jest w czymś innym. Aktualnie na laptopie posiadam 30,5GB miejsca na laptopie z 199GB i właśnie podejrzewam że tu jest przyczyna problemu :roll:
Awatar użytkownika
GameBoy

Golden Forki 2009 - Pełne Wersje (miejsce 1); Puchar Ligi Mapperów II (zwycięstwo)
Posty: 1668
Rejestracja: 11 lip 2009, 13:47
Lokalizacja: Wieluń

Re: Wiedźmin 3 - lagi, lagi i jeszcze raz lagi

Postautor: GameBoy » 14 paź 2016, 13:28

Dysk na pewno nie wpłynąłby tak znacząco na złe działanie gry.

Napisz jaki masz procesor i kartę graficzną.
http://www.rmxp.vot.pl -> kopia RMXP

To Twój projekt, więc, do jasnej cholery, weź wreszcie za niego choć odrobinę odpowiedzialności. - Kleo =)
Ponoć w jaskiniach koło rysunków ściennych przedstawiających mamuty można było zobaczyć "scena umiera". - Noruj =)
Awatar użytkownika
PInroz
Posty: 722
Rejestracja: 28 paź 2014, 22:24

Re: Wiedźmin 3 - lagi, lagi i jeszcze raz lagi

Postautor: PInroz » 14 paź 2016, 13:52

Procesor: AMD A4-5000 APU with Radeon(TM) HD Graphics 1.50 GHz

Karta Graficzna: AMD RadeoN HD 8330
AMD RadeoN HD 8500M Series
Awatar użytkownika
Gedharm
Posty: 932
Rejestracja: 30 gru 2009, 14:39
Lokalizacja: Wrocław

Re: Wiedźmin 3 - lagi, lagi i jeszcze raz lagi

Postautor: Gedharm » 14 paź 2016, 14:00

Zdecydowanie za słabo na Wieśka 3

Tak jak pisali wyżej, wszystkie detale na minimum i może będzie nieco lepiej. Jeśli nie, zawsze możesz się pobawić w ustawianie grafiki poniżej minimum, polecam ten filmik.
https://www.youtube.com/watch?v=vrJ330NGjCU
Biedroneczki są w kropeczki i to chwalą sobie :)
Awatar użytkownika
EnterVPL
Posty: 584
Rejestracja: 11 kwie 2016, 17:16
Kontakt:

Re: Wiedźmin 3 - lagi, lagi i jeszcze raz lagi

Postautor: EnterVPL » 14 paź 2016, 14:30

Ja mam lenovo z510. Nie spełniam wszystkich minimalnych wymagań, a wiedżmin 3 działa mi na 20-25 FPS.
Z pewnością wyłącz wszystkie (ustaw na minimalne) post-procesy w grze. Znajdź też ustawienia konfiguracyjne i tam też ustaw grę na minimalnych detalach. Jeśli to nie pomoże to pobierz m0dyfikację pogarszającą tekstury. Owszem 4GB RAM'u to może być problem, ale dysk twardy też może zamulać jeśli jest powolny (w sensie ma małą liczbę obrotów) lub zasyfiony, a nawet pofragmentowany. Zrób analizę dysku programem do defragmentacji. Jeśli masz duży % fragmentacji to musisz zdefragmentować dysk, zyskasz te "kilka" FPS'ów oraz to że komp będzie lepiej działać.
Myślę że na minimalnych detalach możesz mieć nie co gorzej ode mnie, więc stąd ode mnie ta propozycja na tekstury pogarszające wygląd gry.
Moje projekty:
Najnowszy utwór na kanale: MusicVPL - Freestyle Acoustic Guitar
Awatar użytkownika
PInroz
Posty: 722
Rejestracja: 28 paź 2014, 22:24

Re: Wiedźmin 3 - lagi, lagi i jeszcze raz lagi

Postautor: PInroz » 14 paź 2016, 15:39

Pobrałem tę modyfikację http://www.gry-online.pl/S030.asp?ID=58263 nawet, nawet, lecz ja wolałbym grać bez tego moda :roll: Po za tym jest całkiem po angielsku :?

Gedharm pisze:Tak jak pisali wyżej, wszystkie detale na minimum i może będzie nieco lepiej. Jeśli nie, zawsze możesz się pobawić w ustawianie grafiki poniżej minimum, polecam ten filmik. https://www.youtube.com/watch?v=vrJ330NGjCU


Był tam sposób by zmniejszyć rozdzielczość ekranu do 800x600. Jednak mam problem z tym. Mimo że wszystko jest pokazane, moje zasoby w tym pliku różnią się od tych w filmie :roll:
Awatar użytkownika
EnterVPL
Posty: 584
Rejestracja: 11 kwie 2016, 17:16
Kontakt:

Re: Wiedźmin 3 - lagi, lagi i jeszcze raz lagi

Postautor: EnterVPL » 14 paź 2016, 15:45

Też chciałbym, aby ta gra mi działała na średnich detalach, ale też nie za wiele mogę poradzić. Możesz jeszcze w okienku spróbować zobaczyć, czy będzie lepiej działało (u jednych to pomaga, a u innych pogarsza sprawę).
Moje projekty:
Najnowszy utwór na kanale: MusicVPL - Freestyle Acoustic Guitar
Awatar użytkownika
PInroz
Posty: 722
Rejestracja: 28 paź 2014, 22:24

Re: Wiedźmin 3 - lagi, lagi i jeszcze raz lagi

Postautor: PInroz » 14 paź 2016, 15:51

EnterVPL pisze:Też chciałbym, aby ta gra mi działała na średnich detalach, ale też nie za wiele mogę poradzić. Możesz jeszcze w okienku spróbować zobaczyć, czy będzie lepiej działało (u jednych to pomaga, a u innych pogarsza sprawę).


Wiesz co w sumie mod który pobrałem na pogorszenie grafiki, nie jest jeszcze taki zły :roll: niewiem jak, ale udało mi się zmniejszyć ekran do wersji okienkowej. Wygląda zupełnie jak makerókwa, pod względem okienka :mrgreen: Było by jeszcze fajniej gdyby było po polsku.
Awatar użytkownika
EnterVPL
Posty: 584
Rejestracja: 11 kwie 2016, 17:16
Kontakt:

Re: Wiedźmin 3 - lagi, lagi i jeszcze raz lagi

Postautor: EnterVPL » 14 paź 2016, 16:06

Spolszczenie to chyba to mi zadziałało: https://www.youtube.com/watch?v=xFamgYC2OZE ale głowy nie dam uciąć, bo to już dawno robiłem.
Moje projekty:
Najnowszy utwór na kanale: MusicVPL - Freestyle Acoustic Guitar
Awatar użytkownika
Gedharm
Posty: 932
Rejestracja: 30 gru 2009, 14:39
Lokalizacja: Wrocław

Re: Wiedźmin 3 - lagi, lagi i jeszcze raz lagi

Postautor: Gedharm » 14 paź 2016, 16:15

Piotr I pisze:Pobrałem tę modyfikację http://www.gry-online.pl/S030.asp?ID=58263 nawet, nawet, lecz ja wolałbym grać bez tego moda :roll: Po za tym jest całkiem po angielsku :?


Coś za coś. Osobiście wolałbym brzydszą grafikę, jeśli zwiększy to wydajność. Żaden mod magicznie nie sprawi, że za słaby sprzęt pociągnie Ci Wieśka na full :(
Biedroneczki są w kropeczki i to chwalą sobie :)

Wróć do „Gry/Emulacja”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości