Problem z cieniami

Tematy różne, różniste.
Veres
Posty: 11
Rejestracja: 18 gru 2016, 22:41

Problem z cieniami

Postautor: Veres » 18 cze 2017, 16:17

Witam!

Spotkałem się z dość męczącym problemem wizualnym. Otóż mój problem polega na cieniach w tilesetach.
Chcąc przejść z trybu RGB w gimpie na tryb indeksowany 255 kolorów w palecie psują się cienie i wyglądają jak jedna wielka plama...
Ktoś wie co z tym zrobić, potrzebuję zapisywać każdy tileset w 8 bitach inaczej nie przejdzie do edytora map.

Tryb RGB: http://prntscr.com/fl7c8d
Tryb indeksowany 255 kolorów: http://prntscr.com/fl7ce4

Z góry bardzo dziękuję.

Ps. Cienie prezentujące się w takiej i takiej wersji w grze: indeksowany(http://prntscr.com/fl7cw0), cienie prawidłowe(http://prntscr.com/fl7dcl)
Ostatnio zmieniony 18 cze 2017, 17:06 przez Veres, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Yoroiookami

Golden Forki 2015 - Pełne Wersje (miejsce 2); Golden Forki 2014 - Pełne Wersje (miejsce 3); Golden Forki 2010 - Gry (miejsce 2)
Posty: 484
Rejestracja: 02 wrz 2014, 12:45

Re: Problem z cieniami

Postautor: Yoroiookami » 18 cze 2017, 16:36

Przy importowaniu tilesetu do projektu w XP, można prawym przyciskiem myszy chyba wybrać kolor który ma być cieniem? :L Przynajmniej z tego co pamiętam.
Może źle zrozumiałem problem. @_@
Awatar użytkownika
Dragon Kamillo

Golden Forki 2016 - Pełne Wersje (miejsce 3); Golden Forki 2013 - Zapowiedzi (zwycięstwo); Liga Mapperów Sezon IV (miejsce 2)
Posty: 1774
Rejestracja: 18 paź 2009, 21:23
Lokalizacja: Poznań/Granowiec

Re: [XP]Problem z cieniami

Postautor: Dragon Kamillo » 18 cze 2017, 18:25

Ja też nie rozumiem problemu, chyba że mówimy jednak o wykorzystaniu tilesetów z RMXP w innym edytorze?

Bo RMXP przecież obsługuje tilesety w trybie RGBA, właśnie i tylko dlatego może mieć takie cienie. Tryb 256 kolorowy nie posiada możliwości dodania przeźroczystości do obrazku, przez co nie może obsłużyć półprzeźroczystych cieni.

Importując 256 kolorowe tilesety do RMXP powinieneś napotkać o wiele większy problem - brak jakiejkolwiek przeźroczystości - każdy element tilesetu miałby wokół jednokolorową obwódkę - ponieważ w RMXP przeźroczystość jest tworzona tylko przez kanał alpha w trybie RGBA, nie ma możliwości jej wymuszenia jak w starszych wersjach RM przez np odpowiednie ułożenie kolorów w palecie w trybie 256 kolorowym.

Więc możesz albo wywalić te cienie całkowicie, albo zrobić z nich taka szachownicę - jeden piksel przeźroczysty potem całkowicie nieprzeźroczysty i tak dalej...
Veres
Posty: 11
Rejestracja: 18 gru 2016, 22:41

Re: [XP]Problem z cieniami

Postautor: Veres » 18 cze 2017, 22:05

Przepraszam, że nie doprecyzowałem nie posługuje się edytorem z rpg makera, posiadam ten z Margonem. On niestety nie obsługuje RGB i każe zmienić tileset na 8 bitowy a jedynie da się to zrobić poprzez indeksowanie w programie GIMP na 256 kolorów, lecz wtedy powstaje nieprzezroczysta plama.

Z wywaleniem i szachownicą wiem, ale niestety nie chodzi mi o taki efekt, chciałbym posiadać pełne przeźroczyste cienie, bo te najlepiej oddają piękno. Dodam, że niektóre tilesety w edytorze posiadają normalnie przeźroczyste cienie, więc jakoś musi się dać to zrobić.


Przeniesiony.
Awatar użytkownika
Dragon Kamillo

Golden Forki 2016 - Pełne Wersje (miejsce 3); Golden Forki 2013 - Zapowiedzi (zwycięstwo); Liga Mapperów Sezon IV (miejsce 2)
Posty: 1774
Rejestracja: 18 paź 2009, 21:23
Lokalizacja: Poznań/Granowiec

Re: Problem z cieniami

Postautor: Dragon Kamillo » 18 cze 2017, 22:37

Kojarzę ten edytor, też kombinowałem kiedyś z dodawaniem do niego grafik z RM.
Ale szczerze nie pamiętam by tilesety musiały być w 8 bitach, jedyne co to wiem że same mapy w grze są na końcu do tej głębi redukowane (czyżby ze względu oszczędności miejsca?).

I faktycznie drzewa miały tam normalne półprzeźroczyste cienie, więc albo są mimo wszystko w RGBA, albo ten edytor ma jakoś zakodowane że albo jakiś specyficzny kolor, albo któryś kolor w palecie ma rysować jako półprzeźroczysty.
Veres
Posty: 11
Rejestracja: 18 gru 2016, 22:41

Re: Problem z cieniami

Postautor: Veres » 19 cze 2017, 13:41

Nie mam zielonego pojęcia, gdy zapisze w RGB wyskakuje taki komunikat: http://prntscr.com/fljeur
Awatar użytkownika
EnterVPL
Posty: 561
Rejestracja: 11 kwie 2016, 17:16
Kontakt:

Re: Problem z cieniami

Postautor: EnterVPL » 19 cze 2017, 16:30

Na 8-bitowej palecie kolorów jest niemożliwe uzyskanie przeźroczystości. Edytor musi mieć wbudowaną obsługę zamiany koloru w półprzeźroczystość (50%) lub/i w pełną przeźroczystość (100%) - to jedyne rozwiązanie przy takiej palecie kolorów.
Moje projekty:
Najnowszy utwór na kanale: (Synthesia) Gothic 1 - Old Camp
Awatar użytkownika
Dragon Kamillo

Golden Forki 2016 - Pełne Wersje (miejsce 3); Golden Forki 2013 - Zapowiedzi (zwycięstwo); Liga Mapperów Sezon IV (miejsce 2)
Posty: 1774
Rejestracja: 18 paź 2009, 21:23
Lokalizacja: Poznań/Granowiec

Re: Problem z cieniami

Postautor: Dragon Kamillo » 19 cze 2017, 19:25

Ej, sprawdziłem normalnie:

Okazuje się że to są pliki 8 bitowe wszystko, ale jakoś z ustawionym kanałem alpha - jak to jest zrobione nie wiem, ale właśnie grzebie jak coś takiego uzyskać...

W sumie jestem ciekaw jak to odczytają starsze RMy, ale i tak dla mnie jest to dobra informacja - można w RMXP spokojnie robić grę opierając się tylko na 8 bitowych plikach.

Boję się tylko że okaże się że takie pliki są jakoś ręcznie kodowane, ewentualnie twórcy margonem opracowali specjalny konwerter dla swoich potrzeb.

Nie jestem jeszcze pewien jak to może działać, internet zawsze wypluwał że coś takiego jest niemożliwe - ale jakby pomyśleć przecież do palety zawsze do każdego koloru można by dodać 4 informacje - przeźroczystość i zrobić jedne kolory całkiem przeźroczyste, inne częściowo i traktować to po prostu jako kolejne barwy w palecie, to ma sens.

Trzeba to ogarnąć.


EDIT: http://www.ethangardner.com/articles/20 ... fireworks/ - jakiś poradnik, jak to zrobić, gość używa pornoszopa, ale podobno w gimpie też da rade.

EDIT2:
Obrazek

Udało mi się dojść do tego jak to zrobić XDXD, ale to jest świetne.
ściągasz ten programik http://www.libpng.org/pub/png/apps/pngquant.html - tam masz w tabelce binaries i wybierasz wersje, są dla linuxa i windowsa, dalej napisze jak to zrobić w windowsie.

Wrzucasz ten programik do C/windows/system 32

potem wrzucasz se graficzke do c/byle jaki folder

odpalasz cmd.exe
i tam wklepujesz
pngquant 256 c:\nazwa twojego folderu\nazwa twojej grafiki.png

klikasz enter i programik tworzy ci w tym folderze kopie pliku w 8 bitach z przeźroczystością.

Aha pliki do przeróbki w formacie png 32 bit.

I tyle - wyżej masz przykład przerobionego pliku.
Veres
Posty: 11
Rejestracja: 18 gru 2016, 22:41

Re: Problem z cieniami

Postautor: Veres » 19 cze 2017, 20:50

Wow, dzięki za tak intensywne starania w rozwiązaniu mojego problemu, zobaczymy z czym to się je, jak wszystko się uda to będę bardzo szczęśliwy :D
Veres
Posty: 11
Rejestracja: 18 gru 2016, 22:41

Re: Problem z cieniami

Postautor: Veres » 25 cze 2017, 15:20

Potwierdzam sposób działa sam przetestowałem i się sprawdził. Dodatkowo trzeba jeszcze zapisywać osobną warstwę cienii + stosować jeden kolor dla przezroczystości, widocznie w kodzie zapisany jest jeden kolor, który przechodzi w 8 bitach, ale dzięki, wszystkie wątpliwości zostały rozwiane i śmiga. Mogę dalej pracować. Dzięki!

Wróć do „Offtopic”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości