Reset Switchy&Variaboli

Problemy związane z pracą w RM, poszukiwania współpracowników. Uwaga na zasady zakładania tematów!

Moderatorzy: GameBoy, Dragon Kamillo

Awatar użytkownika
Yoroiookami

Golden Forki 2015 - Pełne Wersje (miejsce 2); Golden Forki 2014 - Pełne Wersje (miejsce 3); Golden Forki 2010 - Gry (miejsce 2)
Posty: 524
Rejestracja: 02 wrz 2014, 12:45

Reset Switchy&Variaboli

Postautor: Yoroiookami » 03 gru 2017, 01:08

Można w jakiś sposób wyłączyć skrypcikiem przełączniki np. od 1-50, albo przestawić wszystkie zmienne od 1-50 na wartość 0?
Mam kilkaset zmiennych i przełączników do zresetowania, więc byłoby fajnie. :lol:
Awatar użytkownika
anrgames
Posty: 7
Rejestracja: 02 gru 2017, 11:32
Lokalizacja: Pół godziny od morza
Kontakt:

Re: Reset Switchy&Variabli

Postautor: anrgames » 03 gru 2017, 08:15

Można takim krótkim skryptciątkiem:

Kod: Zaznacz cały

for i in 1..50
 $game_variables[i] = 0
end

- zeruje wszystkie zmienne, od 1 do 50 włącznie;

Kod: Zaznacz cały

for i in 1..50
 $game_switches[i] = false
end

- ustawia wszystkie przełączniki, od 1 do 50, na OFF.
A, i jeżeli napiszesz 3 kropki zamiast dwóch, to ci ostatniego nie zaliczy, np. 1...50 - wyzeruje ci tylko do 49 a 1..50 - wyzeruje ci do 50.
A, gwoli przypomnienia, przypominam o funkcji Zakres w Zmień przełącznik i Zmień zmienną.
Spoiler:
Awatar użytkownika
Yoroiookami

Golden Forki 2015 - Pełne Wersje (miejsce 2); Golden Forki 2014 - Pełne Wersje (miejsce 3); Golden Forki 2010 - Gry (miejsce 2)
Posty: 524
Rejestracja: 02 wrz 2014, 12:45

Re: Reset Switchy&Variabli

Postautor: Yoroiookami » 03 gru 2017, 14:52

anrgames pisze:A, gwoli przypomnienia, przypominam o funkcji Zakres w Zmień przełącznik i Zmień zmienną.

Bardzo ci dziękuję. :lol:
Nawet nigdy tej opcji nie zauważyłem.

Wróć do „Pomoc”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości