Jakiś czas temu przeglądałem różne gry w RPG Makerze, te zrobione w VX jak i XP. Zauważyłem, że na polskiej scenie wiele gier to tzw ,,średniaki" chociaż moim (skromnym) zdaniem średniak to trochę za dużo powiedziane. Wiele gier choćby z Tsukuru Archive próbowałem ukończyć, ale tak wiały pustką, niedopracowaniem, niskim poziomem dialogów i mechaniki, że podchodziło to bardziej pod katorgę. Uważam RPG Makera za narzędzie, w którym można zrobić naprawdę porządną grę (szczególnie RPG), jednak wydaje mi się, że większość projektów jest robiona na odwal się albo przez niedzielnych twórców z niską wiedzą o prawdziwych grach RPG (bo jak setny raz zabijam nikczemnego króla demonów, który chce zniszczyć świat ze względu na swoją nikczemność i tylko mniej nikczemny główny bohater może zatrzymać tę nikczemność to mam wrażenie, że gdzieś już ten nikczemny wątek widziałem).
I tu mam pytanie do wszystkich użytkowników Gospody RM: Jaka gra na polskiej scenie RPG Makera najbardziej wam się podoba i dlaczego?
Odrazu odpowiem jaka gra najbardziej mi się podobała, a konkretniej był to Asgun (mam na myśli drugą część, chociaż pierwsza też była niezła). Jest to jedna z niewielu gier w której NAPRAWDĘ coś się dzieje i fabule udało się mnie zaskoczyć.