Rok w retrospekcji:
Wnioski z roku pracy na 'CE:CR':
-System dzielenia pracy na konkretne zadania bardzo pomaga mi w czasach, gdy wszystkiego jest bardzo
dużo i nie wiem za co się wziąć.
-Zapisywanie rzeczy już zrobionych bardzo motywuje. Gdy patrzę jak dużo pracy włożyłem czytając
swoje tabelki w 'excel'-u i na gotowy produkt czuje się bardzo zmotywowany do dalszej pracy.
-Metoda robienia konkretnych rzeczy w dużych ilościach fazowo bardzo się u mnie sprawdza.
Czuje się mnie przytłoczony ogromem pracy, którą trzeba wkładać w duży projekt.
Design->Baza->Mapy->Mechaniki i Typowe Zdarzenia<->Zdarzenia Fabularne->
->Potwory i Balans->Wykończenie i dodatkowe sprawy.
Produkcja w skali makro jest dla mnie przyjemniejsza, gdy robiłem demo było trochę chaotycznie.
Uważam, że skupienie się na konkretach, a nie wszystkim na raz działa u mnie znacznie lepiej.
-Lubię robić mechaniki i balans, coś co pozwala odstawać od reszty produkcji. Nie musi się wszystkim
podobać, ale mnie to jara
-Dostałem 11pkt w GF-ach, to już jest dla mnie zaj****ta gratyfikacja! Podziękowania dla wszystkich głosujących.
-Chyba nie potrzebnie odpowiadam ścianami tekstu na feedback i trochę brak mi odpowiedzi ludzi.
Może za dużo spamuję. A może na razie wszystko jest okej i ludzie czekają na więcej, choćby fabuły.
Zatem pracuję dalej :)
-Po ponad roku spamowania i pracy nad projektem poczułem się, jakbym był częścią sceny. Choć konto mam
od wielu lat, wcześniej nie miałem tego uczucia. Może nie mam tu psiapsiuł i pewnie nie potrzebuje ich,
ale lubię to miejsce
-'CE:CR' miało być ulepszeniem starej gry, a stało się nową produkcją. Z 'enchanced' edition + dodatek przeszedłem
do 'reimagine' z wbudowanym dodatkiem. Nowe wszystko, stary pomysł. Dobrze się stało.
-nie używać polskich znaków w plikach,
-Skrypty są super. Własne grafiki i 'edit'-y są słodkie i wcale nie takie trudne!
-'RM' to świetne hobby. Czasami też fajnie zrobić coś dla community.
-Warto grać w produkcje innych osób i je analizować. Można się wiele nauczyć! Patrzeć na szczegóły.
Zapisywać ciekawostki i pomysły.
-'Discord' jest super.
-'Debug-test-room' jest niezbędny. Tak samo dobry podział map i w ogóle organizacja pracy.
-istnieje zasadniczy wybór pomiędzy social-media/rpg maker-em/życiem/graniem w MMORPG, MOBA itp.
Lepiej zająć się granie w RPG i pracą nad swoją produkcją
-'Feedback'! Nie ma co się za dużo przejmować, ale trzeba brać wszystko pod uwagę.
-Mogło nie być DEMA, a jest!
-Warto zainstalować program do 'insta-screenshot'-ów, łatwiej naprawiać później błędy w grze.
Zamiast testować grę 30 razy i naprawiać po 1 błędzie, albo zapominać o błędach.
Można raz przetestować i zrobić przejście po kolei po bugach, by je ogarnąć.
-Jestem chaotyczny. Kto to czyta?
-Po pijanemu odkrywa się, że w grze jest jeszcze więcej błędów. Nawet więcej, niż sprawdzał znajomy.
Warto patrzeć jak znajomy testuje, on nie wie jak grać w twoją grę. Obserwowanie jak ktoś gra
w twoją grę lepiej, niż sam jego komentarz odnośnie gry xD
-Polecam każdemu spojrzeć na to jak robi, a nie tylko co robi. Można sobie bardzo pomóc.