Oczy otwieram: staje się świat
Nade mną niebo, przede mną sad
Jabłek zielonych zapach i smak
I wszystko proste tak
Trzeba żyć naprawdę
Żeby oszukać czas
Trzeba żyć najpiękniej, żyje się tylko raz
Trzeba żyć w zachwycie
Marzyć kochać i śnić
Trzeba czas oszukać
Żeby naprawdę żyć
Jestem piasku ziarenkiem w klepsydrze
Zabłąkaną łódeczką wśród raf
Kroplą deszczu
Trzciną myślącą wśród traw
...ale jestem
Jestem iskrą i wiatru powiewem
Smugą światła co biegnie do gwiazd
Jestem chwilą, która prześcignąć chce czas
...ale jestem
Ucha nadstawiam: słucham jak gra
Muzyka we mnie, w muzyce - ja
Nim wielka cisza pochłonie mnie
Pragnę wyśpiewać, wyśpiewać, że
Trzeba żyć naprawdę
Żeby oszukać pędzący czas
Pięknie żyć w zachwycie
Życie zdarza się raz
Życie jest drogą, życie jest snem
A co będzie potem? Nie wiem, i wiem
O nic nie pytaj, dowiesz się gdy
Skończy się droga, życie i sny
Rzutem na taśmę w ostatnim dniu zgłoszeń Dragon Kamillo strzelił bardzo blisko w związku z tematami, dlatego to on wygrywa nagrodę złotej kapibary w tej edycji!
Tak jak wspomniałem, w tej edycji TAPE eksperymentujemy nieco z formą konkursu i chętnie dostanę od Was feedback (pozytywny lub negatywny), czy bardziej innowacyjne podejście do tematów konkursów ma sens, czy też w przyszłości chcielibyście powrotu do tradycyjnej formuły.może tym razem mnichu szykuje nam po cichu dużo nawiązań do muzyki albo staroszkolnej popkultury w updejtach, wpisach i tematach XD
Przewidując nasuwające się pytania, poniżej kilka dodatkowych wyjaśnień:
- Gra powinna uwzględniać co najmniej jeden z wersów piosenki. Może uwzględniać ich więcej.
- Temat konkursowy nie musi być jedynym motywem gry ani nawet jej głównym motywem - musi jednak być na tyle jasno pokazany, że będzie możliwy do zidentyfikowania.
- Wersy piosenki można swobodnie interpretować. Nie trzeba się ich ściśle trzymać. Wręcz przeciwnie - zachęcam do ich twórczej interpretacji. Możecie, ale nie musicie sugerować się treścią całego utworu Anny Marii Jopek.
- Tematy nie wprowadzają żadnych ograniczeń co do gatunku gry, ale musi to być gra - wszystkie wizualne opowieści (w tym VN) nie spełniają tego wymogu.
Wszelkie kwestie techniczne dotyczące projektów znajdują się w tym temacie.
Najważniejsze kwestie z tematu z zasadami:
- Udział w konkursie może wziąć każdy zarejestrowany użytkownik forum, przy czym data rejestracji nie ma znaczenia.
- Gra konkursowa powinna być wykonana samodzielnie.
- Można korzystać z projektów lub ich fragmentów, które nigdy nie były wcześniej publikowane. Zakaz używania wcześniej opublikowanych rzeczy nie dotyczy samych mechanik.
- Oficjalne zgłoszenie nie jest wymagane do wzięcia udziału w konkursie.
- Można korzystać z dowolnego RPG Makera: 95, 2000, 2003, XP, VX, VX Ace, MV, MZ, UNITE.
- Gra musi działać bez zainstalowanego programu i RTP.
- Długość gry to minimum 5 minut.
- Można korzystać z dowolnych zasobów oprócz tych stworzonych przez kogoś innego na potrzeby naszego projektu. Można oczywiście samemu tworzyć zasoby do projektu.
- Projekty przesyłamy do mnie dowolną drogą (mail/forum/Discord).
* Aż do piątku zamiast "Ale jestem" miała się tutaj pojawić jedna z piosenek Boba Dylana, ale ostatecznie stwierdziłem, że to jednak zbyt duży hardcore jak na pierwszą wariację z tematami.