TARKA #1 - Tematy konkursowe

Konkurs na najlepszą recenzję zmyślonej gry.

Moderator: Deathwing

Zablokowany
Awatar użytkownika
Deathwing

GF2022 - Pełne Wersje (msc. 1); TAPE #1 (msc. 1); Liga Mapperów Sezon I (msc. 1) Sezon II (msc. 2) Sezon IV (msc. 3) Sezon V (msc. 1) Sezon VI (msc. 2); TASC 2 (msc. 1)(msc. 3); TASC 3 (msc. 1); TASC 4 (msc. 1)(msc. 1)(msc. 1)
Kontakt:

TARKA #1 - Tematy konkursowe

Post autor: Deathwing »

Obrazek

Październikowy piątek 13-go to wymarzony czas na rozpoczęcie zażartej rywalizacji! Przed wami konkursowe tematy, czyli trzy "gry", spośród których wybieracie jedną, by opisać ją w formie recenzji. Bez zbędnych przedłużeń, zapraszam do zapoznania się z tematami:

Wyzwanie
  • autor: Powniek
  • gatunek: jrpg
  • wersja RM: 2003 + Maniacs Patch
  • status gry i okoliczności wydania: pełna wersja; projekt pozakonkursowy; 23. część cyklu Pogranie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Flying Colors
  • autor: Axykk
  • gatunek: platformówka / logiczna
  • status gry i okoliczności wydania: demo; projekt przygotowywany z myślą o konkursie TAPE #2137, ale wydany poza rywalizacją z powodu niedopasowania tematów

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zaraza
  • autor: Jazzwing
  • gatunek: przygodówka / point'n'click
  • status gry i okoliczności wydania: pełna wersja; pierwsze miejsce w konkursie TAPE #2137 ex aequo z użytkownikiem Deathwhisky; temat: „O Panie, to Ty na mnie spojrzałeś”

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Termin nadsyłania prac: niedziela 22.10.2023 do północy

Przygotowanie i nadsyłanie prac

Powyżej macie pełny zestaw informacji na temat każdego z projektów. Nie dopytujcie o szczegóły, bo niczego więcej się nie dowiecie, recenzje muszą zostać napisane w oparciu o przedstawione screeny i dostępne dane, cała reszta jest pozostawiona waszej inwencji. Nie ma obowiązku odnoszenia się w tekście do wszystkich informacji, ale jednocześnie nie można wymyślać rzeczy, które stoją w sprzeczności ze screenami i danymi technicznymi.

Recenzje nadsyłacie do mnie poprzez wiadomości prywatne na forum lub na Discordzie, ewentualnie mailowo (sunngrazer[at]gmail.com). Oczekujcie potwierdzenia każdego zgłoszenia i kontaktujcie się ze mną, jeśli nie dostaniecie wiadomości zwrotnej najdalej na drugi dzień. Praca może zostać umieszczona bezpośrednio w wiadomości lub przesłana w dowolnym, edytowalnym pliku tekstowym. Do końca trwania konkursu macie możliwość nadsyłania poprawek lub innych tekstów, które zastąpią poprzednie. Pod głosowanie zostanie poddana ostatnia nadesłana wersja. Przed zgłoszeniem polecam sprawdzić tekst pod kątem literówek, ortografii i gramatyki, bo prace zostaną opublikowane dokładnie w takiej formie, w jakiej je otrzymam, bez żadnych poprawek z mojej strony.

Regulamin
  • udział w konkursie może wziąć każdy zarejestrowany użytkownik forum
  • prace można nadsyłać bez oficjalnego zapisu przez cały okres trwania konkursu
  • recenzja musi być wykonana w formie tekstowej
  • każdy uczestnik może zgłosić do konkursu tylko jeden tekst na jeden wybrany przez siebie temat
  • minimalna liczba znaków: 2500 (ok. pół strony)
  • maksymalna liczba znaków: 10000 (ok. 2,5 strony). Dłuższy tekst nie będzie dyskwalifikowany, ale zalecany jest umiar
  • zachowujemy formę recenzji z RMteki: czysty tekst bez formatowania (bez pogrubień, kursywy, kolorów itp.), a do tego bez odnośników zewnętrznych (np. do YT lub innych, istniejących recenzji)
  • mile widziany podział na akapity
  • zabronione są plagiaty – dozwolone jest inspirowanie się gotowymi recenzjami, ale nie wolno wykorzystywać całości lub części cudzych (lub własnych) tekstów, także ze zmianami. Każdy taki wykryty przypadek będzie karany dyskwalifikacją
  • zabronione jest korzystanie z pomocy sztucznej inteligencji. Każdy taki wykryty przypadek będzie karany dyskwalifikacją
Uwagi końcowe

Wybaczcie monotematyczne podejście do wersji Makera, ale w takiej formie było mi zwyczajnie łatwiej przygotować materiały. Tym bardziej, że to pierwsza, testowa edycja konkursu, ale jeśli dobrze się przyjmie, będzie można pomyśleć w przyszłości o większym zróżnicowaniu. Tymczasem zapraszam do komentowania tematów, przy czym proszę, żebyście powstrzymali się od jawnych deklaracji, którą grę wybieracie. Prace zostaną opublikowane anonimowo i chociaż na tym etapie deklarowanie się nie jest do końca uznawane za łamanie regulaminu, to lepiej nie sugerować niczego zawczasu. No to zaczynamy! Liczę, że będziecie mieli równie wielki ubaw z pisania jak ja z przygotowywania mockupów. Czas start!

PS. Wszelkie podobieństwo fikcyjnych nicków i projektów do prawdziwych użytkowników i gier jest całkowicie przypadkowe.
turn up the silence
Awatar użytkownika
Michu

GF2022 - Dema (msc 2); GF2020 - Peł. Wer. (msc 3); GF2019 - Dema (msc 1); GF2010 - Dema (msc 1); GF2008 - Peł. Wer. (msc 3) Zap. (msc 2); GF2007 - Peł. Wer. (msc 1) Dema (msc 1) Zap. (msc 3); KCII (msc 1); TARKA1 (msc 1); TASC6 (msc 3); TACO#1 (zwyc.)
Kontakt:

Re: TARKA #1 - Tematy konkursowe

Post autor: Michu »

Jestem mega pozytywnie zaskoczony tematami. Spodziewałem się po 1 screenie narysowanym od zera jak to, co jakiś czas temu wrzuciłeś na Discorda, a tutaj bardzo różnorodne, nawiązujące do scenowej historii zestawy. Podobnie jak u puni, u mnie także chyba największym problemem będzie wybrać grę. W każdą chciałoby się zagrać i zrecenzować.

Mam nadzieję, że taka petarda z tematami zachęci osoby jeszcze niezdecydowane do wzięcia udziału w konkursie =D.
Obrazek
Awatar użytkownika
Mikisi

Golden Forki 2020 - Dema (miejsce 2); TA Project Extravaganza #3 (miejsce 2); TA Project Extravaganza #1 (miejsce 3); TARKA1 (miejsce 2)

Re: TARKA #1 - Tematy konkursowe

Post autor: Mikisi »

Widać napracowanie w przygotowaniu screenów, zdecydowanie poruszają wyobraźnie i w moim przypadku zadziałało to ekspresowo, wczorajszej nocy złapał mnie hiperfokus i udało mi się przygotować tekst. Zachęcam każdego do napisania nawet najkrótszego możliwego tekstu, warto popuścić trochę hamulców i oddać się szaleństwu!!!
Obrazek ObrazekObrazekObrazek
Zablokowany