TAPE #4 - Tematy konkursowe i dyskusja WIP

Game jam skupiony wokół Tsukuru Archive i RMteki
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Michu

GF2022 - Dema (msc 2); GF2020 - Peł. Wer. (msc 3); GF2019 - Dema (msc 1); GF2010 - Dema (msc 1); GF2008 - Peł. Wer. (msc 3) Zap. (msc 2); GF2007 - Peł. Wer. (msc 1) Dema (msc 1) Zap. (msc 3); KCII (msc 1); TARKA1 (msc 1); TASC6 (msc 3); TACO#1 (zwyc.)
Kontakt:

TAPE #4 - Tematy konkursowe i dyskusja WIP

Post autor: Michu »

Obrazek
Jest ciepły, wiosenny poranek, dlatego czas rozpocząć rywalizację! W tym roku wracamy do formuły 3 tematy+bonus. Od tej edycji każde kolejne TAPE będzie miało swój motyw przewodni. W tym roku jest to BEZ! Oto tematy:
Czarodziej bez magicznej laski
Szkoła bez uczniów
Wyprawa bez powrotu
Horror bez uciekania
Termin na oddanie prac mija za 3 tygodnie, 19.04.2023 r. o godzinie 23:59

Oddając grę musicie wskazać, który temat wybraliście!

W tym roku nikt nie odgadł tematów ani nie wytypował, co znajdzie się w logo imprezy. Czekolada zatem przepadła.

Przewidując nasuwające się pytania, poniżej kilka dodatkowych wyjaśnień:
  • Gra powinna uwzględniać co najmniej jeden z tematów. Może uwzględniać ich więcej.
  • Temat konkursowy nie musi być jedynym motywem gry ani nawet jej głównym motywem - musi jednak być na tyle jasno pokazany, że będzie możliwy do zidentyfikowania.
  • Tematy można swobodnie interpretować. Nie trzeba się ich ściśle trzymać. Wręcz przeciwnie - zachęcam do ich twórczej interpretacji. Homonimia, oczywiście, dozwolona.
  • Tematy nie wprowadzają żadnych ograniczeń co do gatunku gry (nawet czwarty nie wymaga od Was, by robić klasyczny horror), ale musi to być gra - wszystkie wizualne opowieści (w tym VN) nie spełniają tego wymogu.
W razie jakichkolwiek pytań - piszcie śmiało! Zachęcam także do komentowania i prezentowania swojego procesu twórczego w niniejszym temacie. Z uwagi na brak anonimowości nie będzie to stanowiło złamania regulaminu.

Wszelkie kwestie techniczne dotyczące projektów znajdują się w tym temacie.

Najważniejsze kwestie z tematu z zasadami:
  • Udział w konkursie może wziąć każdy zarejestrowany użytkownik forum, przy czym data rejestracji nie ma znaczenia.
  • Gra konkursowa powinna być wykonana samodzielnie.
  • Można korzystać z projektów lub ich fragmentów, które nigdy nie były wcześniej publikowane. Zakaz używania wcześniej opublikowanych rzeczy nie dotyczy samych mechanik.
  • Oficjalne zgłoszenie nie jest wymagane do wzięcia udziału w konkursie.
  • Można korzystać z dowolnego RPG Makera: 95, 2000, 2003, XP, VX, VX Ace, MV, MZ, UNITE.
  • Gra musi działać bez zainstalowanego programu i RTP.
  • Długość gry to minimum 5 minut.
  • Można korzystać z dowolnych zasobów oprócz tych stworzonych przez kogoś innego na potrzeby naszego projektu. Można oczywiście samemu tworzyć zasoby do projektu. Można korzystać z materiałów generowanych przez AI
  • Projekty przesyłamy do mnie dowolną drogą (mail/forum/Discord).
Trzymam za Was kciuki i mam nadzieję, że TAPE #4 obrodzi projektami tak samo, jak poprzednie edycje naszej imprezy!
Obrazek
Awatar użytkownika
Michu

GF2022 - Dema (msc 2); GF2020 - Peł. Wer. (msc 3); GF2019 - Dema (msc 1); GF2010 - Dema (msc 1); GF2008 - Peł. Wer. (msc 3) Zap. (msc 2); GF2007 - Peł. Wer. (msc 1) Dema (msc 1) Zap. (msc 3); KCII (msc 1); TARKA1 (msc 1); TASC6 (msc 3); TACO#1 (zwyc.)
Kontakt:

Re: TAPE #4 - Tematy konkursowe i dyskusja WIP

Za nami już ponad tydzień zmagań w tegorocznym TAPE! Zachęcam do dzielenia się wrażeniami z pracy i zwierzeń, czy tematy Wam pomogły w produkcji, czy wręcz przeciwnie?
Obrazek
Awatar użytkownika
Noruj

Golden Forki 2015 - Pełne Wersje (miejsce 1); Golden Forki 2014 - Zapowiedzi (zwycięstwo); Golden Forki 2011 - Pełne Wersje (miejsce 1)(miejsce 1); Golden Forki 2010 - Zapowiedzi (miejsce 3); TAPE#4 (miejsce 1)
Kontakt:

Post autor: Noruj »

Jak tematy się pojawiły, to wracałem z pysznego obiadku na mieście i pamiętam, że w tramwaju posmutniałem, bo tematy uznałem za beznadziejne. Piętnaście minut później miałem już pomysł! Czyli gituwa, chyba?
Obrazek
Awatar użytkownika
GameBoy

Golden Forki 2009 - Pełne Wersje (miejsce 1); Puchar Ligi Mapperów II (zwycięstwo); TA Sprite Contest 6 (miejsce 3)(miejsce 3)

Post autor: GameBoy »

Ja z tematami jak zawsze mam ten problem, że są one zbyt obszerne, zwłaszcza ostatni, pod którego w zasadzie można podpiąć większość kiedykolwiek stworzonych horrorów. Przydałaby się w końcu edycja z jakimiś konkretnymi wymaganiami, których nie da się luźno interpretować, aczkolwiek rozumiem, że to nie jest zbyt popularna opcja.

Z drugiej strony pewnie jakbym dostał w takim przypadku tematy, które by mi nie siadły to bym się zdenerwował. xd
Awatar użytkownika
Michu

Kontakt:

Zaczęliśmy ostatnią prostą konkursu. Na oddanie prac macie jeszcze cztery pełne dni oraz cały dzień dzisiejszy - termin mija w piątek tuż przed północą!
Obrazek
Awatar użytkownika
Michu

Kontakt:

Na oddanie projektów konkursowych pozostało nieco ponad 2,5 dnia! Póki co mam jedną pracę!
Obrazek
Awatar użytkownika
Michu

Kontakt:

Dziś o północy mija termin oddawania prac. Zachęcam do wzmożonego wysiłku, nagrodą jest unikalny pucharek na forum i szacunek ludzi ulicy!
Obrazek
ODPOWIEDZ