Golden Forki 2024 - Przygotowania, Dyskusja przedkonkursowa

Golden Forki 2023-2024
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Michu

GF2022 - Dema (msc 2); GF2020 - Peł. Wer. (msc 3); GF2019 - Dema (msc 1); GF2010 - Dema (msc 1); GF2008 - Peł. Wer. (msc 3) Zap. (msc 2); GF2007 - Peł. Wer. (msc 1) Dema (msc 1) Zap. (msc 3); KCII (msc 1); TARKA1 (msc 1); TASC6 (msc 3); TACO#1 (zwyc.)
Kontakt:

Golden Forki 2024 - Przygotowania, Dyskusja przedkonkursowa

Post autor: Michu »

I tak minęły nam dwa kolejne lata wspólnej zabawy!

Podobnie jak dwa lata temu, tym razem także to ja poprowadzę tradycyjne podsumowanie scenowej działalności, czyli Golden Forki. od ostatniej imprezy niewiele się zmieniło - ponownie znakomita większość tytułów to gry stworzone w ramach konkursów, co tylko potwierdza, jak dobra jest to inicjatywa. W tym roku mam kilka kwestii do rozstrzygnięcia, dlatego proszę o wypowiedzenie się na tematy wskazanej poniżej.

Organizatorzy
Gospoda RM Archive
Tsukuru Archive
RMteka
RPG Maker News Polska

Terminy
Część główna konkursu, czyli głosowanie, na 99% rozpocznie się 25 grudnia i potrwa do 31 grudnia tego roku.

Dodatkowe głosy
W ostatnim czasie odbyło się kilka konkursów, które wśród nagród posiadały możliwość dodatkowego głosowania w następnych GF-ach. Poniżej przedstawiam listę zbiorczą oraz spis dodatkowych głosów z poszczególnych konkursów:

Zbiorcze zestawienie:
Obrazek

Poszczególne głosy:
Obrazek
Zakwalifikowane tytuły

Poniżej prezentuję listę gier, o których wiem, że wyszły w latach 2023-2024. Jeśli wiecie o tytule, który nie pojawia się na liście, koniecznie dajcie znać w temacie lub bezpośrednio mi!
  • 95 - Kaferkowe Wyzwanie (Dragon Kamillo)
  • 95 - Ojciec (Dragon Kamillo)
  • 95 - Wiosenny Flek (Dragon Kamillo)
  • 2k - Gra na Tape#4 (Vodun)
  • 2k3 - 1 + 1 = ∞ (Charlie Vermin)
  • 2k3 - Białasy mnie ciągną w dół (Deathwing)
  • 2k3 - Chwytaj Dżem (GameBoy)
  • 2k3 - Kaja - opowieść o pewnym sadzie (Zombik)
  • 2k3 - Kwaśne jabłko (Mikisi)
  • 2k3 - Podróż Grandpy bez magicznej laski (Zombik)
  • 2k3 - Ronin (Zombik)
  • 2k3 - Rozbicie (GameBoy)
  • 2k3 - Sleeping Solatia (Powczan/Gedharm)
  • 2k3 - Tajemnica oceanu (Zombik)
  • 2k3 - Tale of Two (Fear)
  • 2k3 - Wormhole (Charlie Vermin)
  • XP - Arkana Pirackie Opowieści (ravenone)
  • XP - Bezsensowna Przemoc: Degeneracja (Zdzisław Parker)
  • XP - Bóg Życia (Kryzz333)
  • XP - Ksiądz Szajdach (Zdzisław Parker)
  • XP - Panie Dziekanie! (Noruj)
  • XP - Typowa RTPówka (Somari966)
  • VX - Nobby Bizarre Adventure (WładcaKasztanów)
  • VX - Nobby Universe: Back to school (WładcaKasztanów)
  • VX - Nobby Universe II: Measure Your Fujara (WładcaKasztanów)
  • VX Ace - Bochaterzy (Vodun)
  • VX Ace - Cosmosound (Noruj)
  • VX Ace - Kuromania (Jolantyn)
  • VX Ace - Lód (Omnom)
  • VX Ace - Ogon w Ogniu (GameBoy)
  • VX Ace - Poznanie (puniek)
  • VX Ace - sancTis (Karrmel21)
  • VX Ace - Wiedźmin: Kres Cechu/Schizma (Wilczy Miot)
  • MV - BomberSpud (Crashykk)
  • MV - Oktarynowa Miarka (Szatkus)
  • MV - Tajna Misja Kota Clamotta (Adziol)
  • MV - The Old-fashioned Way (Crashykk)
  • MV - W blasku Ran (Szatkus)
  • MZ - Fidei Defensor (Keibi)
  • MZ - Ostatnia ucieczka (Keibi)
  • MZ - Żeby oszukać pędzący czas… (Keibi)
W związku z powyższymi listami mam następujące propozycje dotyczące głosowania i proszę Was o ustosunkowanie się do nich:
  1. nie organizujemy kwalifikacji i w zawodach biorą udział wszystkie wydane tytuły;
  2. chyba pierwszy raz w historii GF-ów nie będziemy robić głosowania w kategorii Dema, ponieważ ich nie ma;
  3. głosowanie dzielimy na dwie kategorie - pierwsza to "klasyczne Makery" od 95 do XP, a druga to "nowsze makery" od VX do MZ;
  4. liczba głosów (oprócz dodatkowych) to tradycyjnie liczba gier w danej kategorii podzielona przez 2;
  5. każda osoba posiadająca dodatkowe punkty może je wykorzystać w dowolnej kategorii, ale łącznie we wszystkich kategoriach ich suma nie może przekroczyć liczby posiadanych punktów.
  6. Pytanie do Was - czy dopuszczamy do konkursu grę Commander, której autorem jest Rubin? Jest to demo, dlatego musiałoby wystartować w kategorii "Klasyczne Makery"
Dajcie proszę znać, co sądzicie o takich zasadach, najlepiej w tym temacie, bo na Discordzie może mi to umknąć. Zachęcam także do weryfikacji, czy przypadkiem nie pominęliśmy jakichś gier!
Obrazek
Awatar użytkownika
GameBoy

Golden Forki 2009 - Pełne Wersje (miejsce 1); Puchar Ligi Mapperów II (zwycięstwo); TA Sprite Contest 6 (miejsce 3)(miejsce 3)

Re: Golden Forki 2024 - Przygotowania, Dyskusja przedkonkursowa

Post autor: GameBoy »

Jakby mi ktoś ze 2-3 lata temu powiedział, że będę startował w GFach z 3 grami (to tylko 1 mniej niż ma Zombik!) to bym wyśmiał. XD

Pytanie do Was - czy dopuszczamy do konkursu grę Commander, której autorem jest Rubin? Jest to demo, dlatego musiałoby wystartować w kategorii "Klasyczne Makery"
Nie ma sensu odrzucać tylko dlatego, że nie ma kategorii demo. Raczej będzie to działać na niekorzyść autora, niż przeszkadzać pełnym wersjom.
Swoją drogą ciekawe, że scena dorosła na tyle, by porzucić dema, z drugiej strony jednak większość gier na liście to krótkie produkcje.
Piolodiusz

Re: Golden Forki 2024 - Przygotowania, Dyskusja przedkonkursowa

Post autor: Piolodiusz »

Z RPG Makera 95 mamy zgłoszone gry tylko od Dragon Kamilo, a z najnowszego MZ tylko od Keibiego. Pomimo tego aż 6 gierek się uzbierało. Klasa panowie.
ODPOWIEDZ