Motywacja (RPGMAKER 2003)

Wydarzenia, komentarze, pomysły... Wszelkie dyskusje związane z RM.

Moderatorzy: GameBoy, Dragon Kamillo

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
X-Tech

Golden Forki 2009 - Pełne Wersje (miejsce 3)

Motywacja (RPGMAKER 2003)

Post autor: X-Tech »

Siema mam pytania.

Jaka jest obecnie motywacja (bazowa) aby w ogóle korzystać z RPGMAKERA 2003. Ja wiem, że to rewelacyjny program, ale chodzi o coś innego niż jego możliwości, bo wiadomo, że do gier opartych na fabule/zagadkach i statystykach RPG w uproszczonej grafice 2-d poprowadzony w dowolnym kierunku fabularnym nie ma sobie równych pod względem prostoty i efektywności.

W jaki sposób tworzyć na nim gry w 2025 roku żeby mieć gwarancje, aby działały wszedzie ?

Będą problemy z ich odpalaniem na WINDOWSIE 11, 10 , 7 i kolejnych ?

Jak uwolnić całkowicie z przymusu dodawania do projektów jakichkolwiek zasobów bazowych (rtp) żeby mieć gwarancję, że ta gra zadziała u każdego z tym co faktycznie dorzucę do projektu bez wykrzaczania błędów o braki plików RTP. Kiedyś to robiłem, ale coś się zmieniło ? Macie jakiś startowy pusty projekt aby w 2025 tworzyć w RPGMAKERZE 2003 ?

Czy w 2025 powstała jakaś alternatywa lepsza / równie dobra która zminimalizuje problemy z odpalaniem gier ? z prespektywy czasu widzę jeśli chodzi o gry nieśmiertelność mają zagwarantowaną gry z konsol opdpalane na emulatorach, ale czy cos gwarantuje "niesmiertelność" grom z RM2003 albo jego alternatywy (bardziej przyszłościowej pod względem możliwości odpalania na kolejnych systemach)
Awatar użytkownika
Dragon Kamillo

Golden Forki 2016 - Pełne Wersje (miejsce 3); Golden Forki 2013 - Zapowiedzi (zwycięstwo); Liga Mapperów Sezon IV (miejsce 2); TASC 7 (miejsce 1)

Re: Motywacja (RPGMAKER 2003)

Post autor: Dragon Kamillo »

No ogólnie to dzisiaj najnowsze wersje 2k3 (a konkretniej maniac patch), działa tylko na win10/11 i słabo na 7. Nie ma też problemów przy nim z RTP - bo jego sprawdzanie zostało wyłączone.

Po za tym no nowe 2k3 (1.12 - sream) i tak dobrze już działało wszędzie (i to kompletnie wszędzie, maniac patch niestety to zaprzepaścił). Jest też EasyRPG które również podtrzyma życie 2k/3, do tego umożliwia granie na konsolach/gównach.

Dla przykładu: https://store.steampowered.com/app/2017 ... d_Rapture/ - tak to RM2k3 z Maniac Patchem - stąd np ta szeroka rozdzielczość.
Awatar użytkownika
X-Tech

Golden Forki 2009 - Pełne Wersje (miejsce 3)

Re: Motywacja (RPGMAKER 2003)

Post autor: X-Tech »

Czyi można przyjąć bezpieczne założenie, że RM2003 jest zabezpieczony za pomocą EASY RPG jak romy gier konsolowych.
MANIAC PATCH jest niebezpieczny pod względem kompatybilności natomiast sam suchy maker jest w porządku.

Czyli ogólnie bezpieczny jest sam 2003 z STEAMA. W porządku. Dzięki.
ODPOWIEDZ