Siema mam pytania.
Jaka jest obecnie motywacja (bazowa) aby w ogóle korzystać z RPGMAKERA 2003. Ja wiem, że to rewelacyjny program, ale chodzi o coś innego niż jego możliwości, bo wiadomo, że do gier opartych na fabule/zagadkach i statystykach RPG w uproszczonej grafice 2-d poprowadzony w dowolnym kierunku fabularnym nie ma sobie równych pod względem prostoty i efektywności.
W jaki sposób tworzyć na nim gry w 2025 roku żeby mieć gwarancje, aby działały wszedzie ?
Będą problemy z ich odpalaniem na WINDOWSIE 11, 10 , 7 i kolejnych ?
Jak uwolnić całkowicie z przymusu dodawania do projektów jakichkolwiek zasobów bazowych (rtp) żeby mieć gwarancję, że ta gra zadziała u każdego z tym co faktycznie dorzucę do projektu bez wykrzaczania błędów o braki plików RTP. Kiedyś to robiłem, ale coś się zmieniło ? Macie jakiś startowy pusty projekt aby w 2025 tworzyć w RPGMAKERZE 2003 ?
Czy w 2025 powstała jakaś alternatywa lepsza / równie dobra która zminimalizuje problemy z odpalaniem gier ? z prespektywy czasu widzę jeśli chodzi o gry nieśmiertelność mają zagwarantowaną gry z konsol opdpalane na emulatorach, ale czy cos gwarantuje "niesmiertelność" grom z RM2003 albo jego alternatywy (bardziej przyszłościowej pod względem możliwości odpalania na kolejnych systemach)
Motywacja (RPGMAKER 2003)
Moderatorzy: GameBoy, Dragon Kamillo
- X-Tech

- Dragon Kamillo

Re: Motywacja (RPGMAKER 2003)
No ogólnie to dzisiaj najnowsze wersje 2k3 (a konkretniej maniac patch), działa tylko na win10/11 i słabo na 7. Nie ma też problemów przy nim z RTP - bo jego sprawdzanie zostało wyłączone.
Po za tym no nowe 2k3 (1.12 - sream) i tak dobrze już działało wszędzie (i to kompletnie wszędzie, maniac patch niestety to zaprzepaścił). Jest też EasyRPG które również podtrzyma życie 2k/3, do tego umożliwia granie na konsolach/gównach.
Dla przykładu: https://store.steampowered.com/app/2017 ... d_Rapture/ - tak to RM2k3 z Maniac Patchem - stąd np ta szeroka rozdzielczość.
Po za tym no nowe 2k3 (1.12 - sream) i tak dobrze już działało wszędzie (i to kompletnie wszędzie, maniac patch niestety to zaprzepaścił). Jest też EasyRPG które również podtrzyma życie 2k/3, do tego umożliwia granie na konsolach/gównach.
Dla przykładu: https://store.steampowered.com/app/2017 ... d_Rapture/ - tak to RM2k3 z Maniac Patchem - stąd np ta szeroka rozdzielczość.
- X-Tech

Re: Motywacja (RPGMAKER 2003)
Czyi można przyjąć bezpieczne założenie, że RM2003 jest zabezpieczony za pomocą EASY RPG jak romy gier konsolowych.
MANIAC PATCH jest niebezpieczny pod względem kompatybilności natomiast sam suchy maker jest w porządku.
Czyli ogólnie bezpieczny jest sam 2003 z STEAMA. W porządku. Dzięki.
MANIAC PATCH jest niebezpieczny pod względem kompatybilności natomiast sam suchy maker jest w porządku.
Czyli ogólnie bezpieczny jest sam 2003 z STEAMA. W porządku. Dzięki.