W tym roku, podobnie jak poprzednio, nie było odejmowania. Pod tym linkiem znajduje się tabela z oddanymi głosami.
Kilka statystyk:
Do konkursu zapisało się 17 osób.
Grę oddało 10 osób.
Zagłosowało 17 osób.
Oddało łącznie 111 głosów na gry.
Najmniejsza liczba głosów oddanych przez jednego użytkownika to 5
12 osób wykorzystało maksymalną pulę 7 głosów.
Średnia liczba głosów oddanych przez jedną osobę to 6,5
Poza przedłużeniem pierwszego dnia nie wrzucałem poprawionych wersji gier
Szósta edycja TAPE okazała się lepsza niż jej poprzedniczka. Było więcej gier, więcej głosujących i więcej głosów. Pojawiło się sporo feedbacku na forum i Discordzie, były gameplay'e a także (pierwszy raz) streamy z tworzenia przez kilku autorów. Gratuluję zwycięzcom oraz wszystkim uczestnikom i widzimy się pewnie po wakacjach z kolejną edycją!
Kolejna udana edycja, fajnie. Trochę się nie spodziewałem, że faktycznie coś oddam po tym jak pierwszy raz odpaliłem makera (chyba nawet po latach!), kompletnie pozapominałem co jak się klika, szukałem opcji komend z RMXP, ogólnie tragedia. Tym bardziej jestem zadowolony z rezultatów w grze i w ilości głosów.
Zazwyczaj mam tak, że szkoda mi tytułów które nie wskoczyły na podium, ale mi się podobały, ale w tej edycji dla mnie podium jest oddzielone grubą kreską od całej reszty. To w zasadzie kompletne pełnoprawne gry, nie jakieś dialogi z losowymi skutkami xd
Ciepło będę wspominał tę edycję też pod kątem streamów, mimo tego, że przez większość czasu gadałem w zasadzie do siebie.
Żałuję, że nie zrobiłem listy moich predykcji po północy, bo byłem blisko trafienia wszystkich miejsc, nawet przewidziałem remis!
Dałem siebie tylko niżej na 7 miejscu, dlatego całkiem miło, że doceniliście moją grę bardziej niż ja.
Top 2 tego podium to może być również moja ścisła topka gier robionych na pimpki/TAPE. Świetna robota!
Poziom dopracowania w zasadzie wszystkich producji potwierdza że 3 tygodnie to w sam raz czasu, żeby coś stworzyć, przetestować i wydać bez większych baboli (a można nawet system osiągnięć czy różne frakcje wdrożyć!), co pamiętam było większym problemem w edycjach które ogrywałem (czyli do czasu TAPE 3 chyba). W ogóle myślę, żeby odpalić kiedyś streama z TOP gier z TAPE 4 i 5, bo nie grałem, a recenzje na RMtece zachęcają do grania.
No i podium teraz wydaje mi się mocno nieprzypadkowe - z tego co się orientuje cała trójka często i gęsto uczestniczyła w konkursach TAPE, czyli żeby robić dobre gry wystarczy robić gry.
Teraz tylko czekać na recenzję na Rmtece i można powiedzieć, że tejpy, tejpy i po tejpach.
Dziękuję wszystkim za głosy, ale następnym razem poproszę więcej, ok?
Btw. @Michu kiedy kolejna odsłona, bo aż żałuję, że tak mało czasu miałem na projekt, a robiło mi się niespodziewanie fajnie tę grę i streamy, brakowało mi tego przez ostatnie lata, tylko trzeba popracować nad technikaliami streama xD
No ładnie! Dziękuwa za głosy i pozytywne opinie o grze! Dobrze wiedzieć, że 3 tygodnie męczarni nie poszły na marne. Trochę to niepokojące, że wygrywam już trzecią edycję, bo po takiej samej ilości zwycięstw w TASC zostałem wkopany w jego organizację, więc tutaj też jest takie ryzyko :V A na poważnie, gratki dla wszystkich uczestników, bo praktycznie w każdej grze był jakiś element, który mi się podobał, więc głosy rozdałem po równo, na ile mogłem. Fajnie, że po tylu próbach Keibi i WładcaKasztanów w końcu zaszli wysoko. Organizacyjnie też bez zarzutu, Michu jak zwykle odwala dobrą robotę. W końcu udało mu się też napisać recenzje na bieżąco, olbrzymi sukces! W tej edycji bardzo siadły mi tematy i zdecydowanie utrzymałbym ten format, żeby wymagane były minimum 2, z puli podzielonej na kategorie. Niby większe ograniczenie, ale w rezultacie zmusza do głębszego myślenia i skutkuje lepszymi pomysłami.
A jeszcze odpowiadając na kwestię muzyki w Pieruńskiej Hai: przez cały okres prac mnie to męczyło, bo przesłuchiwałem w międzyczasie mnóstwo rzeczy i nic mi nie siadło na tyle, żeby to wykorzystać. Wieczorem ostatniego dnia, mając już kompletnie dosyć tej gry, wpakowałem na chama pierwszy instrumentalny Jingle Bells, jaki mi się nawinął, dokładając do tego wersję na gumowych kurczakach. W pewnym sensie to forma trollingu, bo chociaż ten utwór, który się przewija w grze, jest naprawdę uroczy, to niekoniecznie na tyle, żeby słuchać go zapętlonego przez 30+ minut :V
Swoją drogą nie spodziewałem się aż takich problemów z rozczytaniem ślunskiej godki (nieco spolszczonej, bo sam nie mam o niej pojęcia), bo starałem się dobierać w miarę zrozumiałe słowa, a i tak sporo osób poległo. Mam dla was złą wiadomość: wpadł mi do głowy pomysł na kolejną grę w tym uniwersum. Zobaczymy, może już na następny TAPE dorzucimy wongla do pieca.
Fajny był konkurs, szkoda, że już koniec!
Dziękuję za wszystkie głosy, dzięki wam udało się wygrać! Pamiętajcie, wszyscy jesteśmy zwycięzcami.
Gratulacja dla Deathwinga, 1 miejsce w pełni zasłużone. Jak już pisałem, może poza balansem, to efekt końcowy jest naprawdę na najwyższym poziomie. Fajnie gdyby kiedyś rozwinęło się z tego coś większego. Cieszę się też, że 2 miejsce trafiło do Keibiego, bo jego tegoroczna gra była super zabawą, miło też widzieć, że jedyna osoba, której udało się zgłosić grę do każdej edycji TAPE w końcu doczekała się wyrożnienia. :)
Co do mojej gry to mimo oczywistych niedoróbek z powodu braku czasu cieszę się, że udało się ją puścić w świat - miałem spory zastój makerowy i byłem pewien, że już nigdy nic nie uda mi się uciułać, ale zyskałem nową energię, pośrednio pewnie dzięki profesjonalnemu zestawowi nowych grafik, które udało mi się pozyskać i wykorzystać w tej grze.