[RM2K] - Wyspa Bohaterów

Pełne Wersje i Dema stworzone we wszelakich wersjach RM. Uwaga na zasady zakładania tematów!

Moderatorzy: GameBoy, Dragon Kamillo, Kleo

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Roksa

[RM2K] - Wyspa Bohaterów

Post autor: Roksa »

TYTUŁ: Wyspa Bohaterów
GATUNEK: RPG
AUTOR: Roksa
SILNIK: RM2K
WERSJA: DEMO
JĘZYK: Polski
Gra RPG osadzona na tajemniczej wyspie. W niewyjaśniony sposób trafiasz do świata, którego historia zapisana jest w kamieniu i ludziach.
Rozwijając swoją postać, stopniowo odkrywamy sekrety wyspy i przygotowujemy się na wyzwania, jakie stawia świat.

Lista mechanik:
- zmieniony system levelowania postaci z rozdawaniem punktów statystyk
- pasek EXP, wypełniający się wraz ze zdobywanym doświadczeniem
- skillowanie trzech rodzajów broni
- otwieranie zamków za pomocą wytrychów, z różnym poziomem trudności
- własne MENU, z szybkim podglądem statystyk postaci, różnymi dziennikami, bestiariuszem oraz zapiskami z przeszłości (echa kamieni)
- umiejętności przypisane do konkretnego typu broni
- zmiana pogody wpływa na zachowanie świata i potworów
- pewnie jest tego więcej, ale to raczej tyle z tych ważniejszych :)

Spoiler:

Od autora: Jest to pierwszy mój projekt w który wkładam tyle pracy. Spisywanie postaci, fabuły i całego lore jest zwyczajnie
bardzo przyjemnym zajęciem. Wymyślanie i szkicowanie potworów, aby pasowały do stworzonego przeze mnie
świata wyrwały mi z kalendarza kilka tygodni. Nie jestem grafikiem, ale staram się jak mogę, aby potwory oraz
menu wyglądały przyjemnie dla oka.
Wklepywanie wszystkiego w program, który nie obsługuje skryptów bywa męczące, ale satysfakcja jaką daje działająca mechanika jest bezcenna.
Stworzenie tego zajęło mi plus/minus pół roku. I jest to dopiero wersja demo. Najważniejsze już jest, czyli systemy i mechaniki. Pozostaje robić historię...

Każdy feedback i komentarz będzie dla mnie ogromnie pomocny przy dalszym rozwijaniu gry.
Link do pobrania dema: https://drive.google.com/file/d/1bICo0x ... drive_link

Kilka poprawek do dema:
https://drive.google.com/file/d/1IXQlGr ... sp=sharing
Ostatnio zmieniony 21 sty 2026, 10:22 przez Roksa, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Michu

GF2022 - Dema (msc 2); GF2020 - Peł. Wer. (msc 3); GF2019 - Dema (msc 1); GF2010 - Dema (msc 1); GF2008 - Peł. Wer. (msc 3) Zap. (msc 2); GF2007 - Peł. Wer. (msc 1) Dema (msc 1) Zap. (msc 3); KCII (msc 1); TARKA1 (msc 1); TASC6 (msc 3); TACO#1 (zwyc.)
Kontakt:

Re: [RM2K] - Wyspa Bohaterów

Post autor: Michu »

Wow, wygląda świetnie! Zabieram się do gry i może skrobnę jakąś recenzję w najbliższym czasie.

Jeszcze nie odpalałem, ale przeczytałem README i piszesz tam o systemie teleportów. Myślałeś nad użyciem domyślnego systemu? Na trzeciej stronie komend w eventach na dole po lewej masz opcję "Set teleportation point..." - tam ustawiasz miejsca teleportów, które następnie wywołujesz skillem bohatera o typie "Teleport". Obczaj to, bo może się okazać przydatne i praktycznie bezkosztowe, jeśli chodzi o czas potrzebny na wykonanie.
Obrazek
Awatar użytkownika
Adrap

GF2020 - Dema (miejsce 3); GF2019 - Pełne Wersje (miejsce 3) Zapowiedzi (zwycięstwo); GF2017 - Pełne Wersje (miejsce 3)(miejsce 3); GF2015 - Dema (miejsce 2) Zapowiedzi (zwycięstwo); KCI (miejsce 2); KCII (miejsce 3); TASC4 (miejsce 2), TASC7 (miejsce 2)

Post autor: Adrap »

Gra RPG osadzona na tajemniczej wyspie. W niewyjaśniony sposób trafiasz do świata, którego historia zapisana jest w kamieniu i ludziach.
Rozwijając swoją postać, stopniowo odkrywamy sekrety wyspy i przygotowujemy się na wyzwania, jakie stawia świat.

Brzmi podobnie do gry, którą aktualnie tworzę, więc bliskie mi klimaty :-D
Miałem w ten weekend odpalić stream, zastanawiałem się od jakiej gry zacząć i takie coś mi wpadło w rączki, więc od tego dema zacznę. Ile mniej więcej trwa demo?

Link do transmisji: https://youtube.com/live/YeNisHgC7Gk
Start: ~20:00
Wydane:
Podziemia: Człowiek, 23 sekundy, Królobójcy, Najstarszy

Współautor gry: Amarok
(W produkcji)
Awatar użytkownika
Roksa

Hmm... Teleporty to nie będą przedmioty.
Jest jeden główny teleport i (oczywiście w przyszłości) kilka innych w konkretnych miejscach. Wszystkie będą prowadzić do tego jednego teleportu.
I chciałem wykombinować sposób, aby z głównego teleportu można było wybrać lokację do której chcemy się przeteleportować.
Tak, aby gracz miał wybór, gdzie chce się udać.
I żeby nie było widocznych miejsc, które nie są aktywne ;)

Aktualnie demo jest na... no nie wiem... zależy pewnie od sposobu grania, ale minimum godzinka. Może nawet dwie.

Jest to przede wszystkim przedstawienie systemów. Czyli dużo walki, levelowania, skillowania.
Awatar użytkownika
Omnom

Golden Forki 2014 - Pełne Wersje (miejsce 1)

Post autor: Omnom »

Jestem po
Spoiler:
. Nie wiem jaki to etap dema, ale póki co tutaj się zatrzymam.

Zacznę od tego co mi się podobało:
- oprawa graficzna bardzo przyjemna. Mapy, grafiki wrogów, menu porządnie wykonane i pasujące do siebie. Same menu prosiło by się o więcej bo używanie przedmiotów i zmiana ekwipunku nadal są na standardowym menu, a widzę, że autor ma możliwości by wszystko to opakować na swoich grafikach,
- lubię urozmaicenia w mechanikach, a tutaj mamy kilka systemów, które sprawiają, że gra jest ciekawa,
- fabuły jak na razie malutko, ale podobało mi się, że zadanie
Spoiler:
.

Jeśli chodzi o element, który mi nie do końca podszedł to niestety jest to rzecz, która na tym etapie projektu stanowi jego znaczną część, a są to walki. Nabiłem 9 poziom postaci i chyba 7 poziom posługiwania się bronią i był to prawdziwy grindfest. Mamy zróżnicowanie wrogów, ale z każdym walczy się tak samo nawalając atak, za atakiem, za atakiem aż w końcu wróg padnie. Zero urozmaicenia w atakach wrogów (np. węże nie zatruwają) oraz w naszym sposobie walki bo nie posiadamy żadnych zdolności tylko zwykły atak. Fajnie, że są mechaniki związane z różnym typem broni, ale nijak nie przekłada się to na samą walkę.
W tekście jest mowa o "umiejętnościach przypisanych do konkretnego typu broni", ale nie takiego nie znalazłem poza
Spoiler:

Jako demo projekt się broni i z chęcią zobaczę kolejne jego odsłony bo widzę potencjał. Powodzenia w tworzeniu!
Awatar użytkownika
WładcaKasztanów

Konrad Championship II (wyróżnienie)

Post autor: WładcaKasztanów »

Pograłem, dotarłem jakoś do końca i w sumie spoko gierka. Jest jednak trochę rzeczy do dopracowania. Grindowanie jest dość męczące, zwłaszcza na początku. Brakuje przede wszystkim jakiejś możliwości całkowitego wyleczenia postaci. Ciągłe kupowanie miksturek w tym celu było trochę irytujące. Jak już nieco się postać rozwinie, to jest już nieco lżej. Walki jednak wypadają dość nudnawo. Brakuje jakichkolwiek umiejętności i urozmaicenia większego, niż ciągłe wciskanie ataku.
Pomysł na podnoszenie poziomu w walce daną bronią za to bardzo mi się spodobał. Mamy tutaj taki nieco dwustronny grind. Szkoda tylko, że polega jedynie na zwiększaniu statystyk, a nie dostajemy na przykład jakichś umiejętności.
Sama historia w sumie dość prosta i nie jest to nic skomplikowanego. Nie ma jakichś bardziej przytłaczających elementów, więc jest ok. Błędów też raczej żadnych nie wyłapałem. Jak na pierwszą grę wypada naprawdę porządnie. Mapy są schludne i estetyczne. Dialogi też są spoko. Również podoba mi się ta mechanika poznawania świata gry przez zbieranie kamieni. Graficznie też wszystko, jak na mój gust, dobrze i spójnie wypada.
Z pewnością fajnie byłoby zagrać w pełną i dopracowaną wersję.
Awatar użytkownika
Roksa

Dziękuję wszystkim za tak szybkie ogranie dema i komentarze. Za wypisanie pozytywów jak i negatywów.
Są to dla mnie bardzo cenne uwagi, zwłaszcza, że demo miało w głównej mierze pokazać mechaniki i systemy.
Dziękuję za stream. Stresa miałem potężnego xD Ale przyglądanie się jak ktoś gra w całkiem inny sposób niż ja to robiłem do testów, było ciekawym doświadczeniem i dało do myślenia :)
Uwagi dotyczące: grindu, braku urozmaicenia i długości walk, menu oraz kilka innych błędów. Wszystko mam zapisane i będę to brał pod uwagę przy dalszych pracach.

Jeszcze raz dzięki za poświęcony czas i zainteresowanie projektem. I cieszę się, że widzicie w projekcie potencjał. Jest to potężna dawka motywacji do dalszej pracy :D
Awatar użytkownika
Adrap

GF2020 - Dema (miejsce 3); GF2019 - Pełne Wersje (miejsce 3) Zapowiedzi (zwycięstwo); GF2017 - Pełne Wersje (miejsce 3)(miejsce 3); GF2015 - Dema (miejsce 2) Zapowiedzi (zwycięstwo); KCI (miejsce 2); KCII (miejsce 3); TASC4 (miejsce 2), TASC7 (miejsce 2)

Post autor: Adrap »

Roksa pisze:
19 sty 2026, 07:07
Dziękuję za stream. Stresa miałem potężnego xD Ale przyglądanie się jak ktoś gra w całkiem inny sposób niż ja to robiłem do testów, było ciekawym doświadczeniem i dało do myślenia :)
Uwagi dotyczące: grindu, braku urozmaicenia i długości walk, menu oraz kilka innych błędów. Wszystko mam zapisane i będę to brał pod uwagę przy dalszych pracach.

Jeszcze raz dzięki za poświęcony czas i zainteresowanie projektem. I cieszę się, że widzicie w projekcie potencjał. Jest to potężna dawka motywacji do dalszej pracy :D
Nie ma sprawy, taki był zamiar :-D
Ja czekam na jakiś update dema i może drugi raz podejdę do niego.
Wydane:
Podziemia: Człowiek, 23 sekundy, Królobójcy, Najstarszy

Współautor gry: Amarok
(W produkcji)
ODPOWIEDZ