TAŚMA, czyli Tsukuru Archive's Świetna Muzyczna Akademia
W końcu, po latach planowania, udało mi się ruszyć z tym konkursem. Zaczynamy w przyszły piątek trzynastego po południu (13.03.2026), kiedy podam konkretne tematy z dwóch kategorii - music effect (ME) i sound effect (SE). Na wykonanie prac będziecie mieli czas do następnej niedzieli (22.03.2026) włącznie, czyli trochę ponad 9 dni.
EDIT: Jako, że część osób na discordzie nie była do końca pewna czym jest ME, to doprecyzuję, że chodzi o krótki (zazwyczaj kilka sekund) utwór, który jest grany w jakichś specyficznych momentach gameplayu. Przykładowo muzyczka podczas leczenia pokemonów w pokecentrum albo podczas otwierania skrzyni w Zeldach. ME jest częścią zasobów makerowych od XP wzwyż, więc założyłem, że wszyscy będą to kojarzyć.
Natomiast SE to odgłosy ciosów, otwierania drzwi, kroków etc.
Jak widać (albo i nie), na zdjęciu z logo mamy przesłonięte 4 temat. Na stronie A, która jest kategorią ME, są 3 tematy do wyboru, na stronie B, która jest kategorią SE, jest 1 wspólny temat. Oczywiście nie musicie startować w obu kategoriach. Założeniem konkursu jest stworzenie małej bazy zasobów dźwiękowych, więc wszystkie tematy będą bardzo użytkowe. Mam nadzieję, że można będzie dodać nowe kategorie w zasobach na RMtece.
Prace robimy w 2 narzędziach - BeepBox (link) dla kategorii ME oraz rFXGen (link) dla kategorii SE. Obie appki działają w przeglądarce, więc nie trzeba nic instalować. Możecie już teraz zapoznać się z ich działaniem.
Zapisy są czysto informacyjne i mają rozruszać imprezę, taki support przed koncertem.
Lista uczestników:
1. Deathwing
2. Crashykk
3. WładcaKasztanów
4. Michu
5. Dragon Kamillo
6. Noruj
7. Keibi
8. Powczan
9. Piksel Arci