Przepraszam za tak późne wstawianie prac, ale organizacja tego konkursu naprawdę mnie przerosła pod niektórymi względami + standardowo odzywa się moje lenistwo i bycie dziadersem. Początkowo myślałem, że temat gospody zdominuje cały konkurs, ale ostatecznie tematy rozłożyły się prawie idealnie po równo. Myślę, że walka o podium będzie zacięta, bo poziom prac jest bardzo wyrównany, a także dosyć wysoki.
Zasady:
Głosujemy od dzisiaj do przyszłej niedzieli (29 marca) włącznie.
Macie do rozdania łącznie 6 punktów (połowa liczby prac + 1), możecie rozdysponować je dowolnie, jednakże nie więcej niż 2 punkty na pracę. Oczywiście nie musicie zużyć wszystkich punktów.
Głosować mogą użytkownicy forum z 3 postami oraz osoby, które wzięły udział w konkursie.
Głosowanie jest anonimowe, głosy wysyłajcie mi przez prywatną wiadomość na forum albo na discordzie.
Tak jak w kilku poprzednich konkursach, odchodzimy od zasady anulowania głosów, czyli jeśli wasz głos oddany na rywala sprawi, że zajmiecie niższą pozycję, to musicie z tym żyć, nie ma lekko.
Oczywiście nie oddajemy głosów na siebie.
Z racji tego, że mamy aż 10 prac w tej kategorii, będziecie walczyć o całe podium. Oczywiście zachęcam też do komentowania prac.
No w końcu są. To kilka słów ode mnie zarzucę, chociaż nie mam żadnej wiedzy muzycznej, więc będzie to mocno subiektywne. Jedziemy.
Gospoda 1 - Rozumiem zamysł melodyjki ala pokemonowy szpital i początek nawet tak brzmi, ale druga część bardziej przypomina mi taką "odkrytą zagadkę". Coś jak muzyka w Tomb Raider, gdy znalazłeś ukryty posążek.
Gospoda 2 - Początek jest trochę zbyt podobny do siebie, jakby skrócić o te pare nutek, to by brzmiało to bardziej jak dżingiel. No i troszeczkę za proste jak na mój gust.
Gospoda 3 - Najbardziej gospodowaty ME, w którym nie mam się do czego przyczepić. Słyszałbym to w takim samurajskim/ninja projekcie.
Fanfary 1 - Brakuje mi tutaj jakiegoś składu. Melodia zaczyna się i kończy praktycznie od razu. Nie ma tutaj żadnego budowania klimatu i takiego mocnego zakończenia: "Tak, wygrałeś!". Sama melodia ładna, ale brakuje struktury fanfarów w mojej opinii.
Fanfary 2 - Super retro klimat. Czuć tutaj ducha takiego NESowego pobrządkiwania. Idealny dżingiel do zakończenia poziomu w Contrze czy MegaManie.
Fanfary 3 - Czapki z głów. Dla mnie najlepsza melodia w całym konkursie. Brzmi jakby mogła być wrzucona do RTP Makera 2003. Serio, jakby ktoś mi powiedział, że to oficjalne, to bym mu uwierzył.
Game Over 1 - Bardziej, niż ME, to brzmi mi to jak SE. Ciekawy pomysł, ale jednak za mało w tym melodyjki jak dla mnie.
Game Over 2 - Fajna melodia, ale mało Game Overowa. Nie czuć tutaj melancholii i smutku. No i trochę za długie.
Game Over 3 - Bardzo proste, ale ma swój urok. Również nadałoby się do gry NESowej w stylu Zeldy.
Game Over 4 - Fajna. Czuć tutaj smutek. Trochę mi się kojarzy z taką muzyczką z Game Overa Final Fantasy VII. Mogłaby być ciut krótsza.
Generalnie poziom wysoki, jak na ludzi, którzy w większości z muzyką mieli tyle wspólnego, że jej słuchają. Dobra robota!
Gospoda 1 - bardzo prosta melodyjka. Jedyne co, to podkręciłbym feel, że nastąpiło uleczonko, brzmi trochę jak dżingiel w sitcomie xD fajne Gospoda 2 - tutaj już bardziej czuć INN, choć moim zdaniem ME delikatnie zbyt długi. Jest taki moment, że czuć, że bicik już ląduje, a okazuje się, że wchodzi nowa melodia. fajne Gospoda 3 - Zdecydowanie najlepsza gospoda i w idealnej długości. Trochę taka gospoda w pustynnej lokacji vibe. fajne
Fanfare 1 - tutaj tak sobie. Szczerze mówiąc, brzmi to dość dołująco, zważywszy na fakt, że to ME miałoby grać po wygranej walce xD Podobają mi się za to dobrane instrumenty i sama melodia nie jest zła, tylko nie nadaje się na Fanfare. fajne Fanfare 2 - a tutaj ktoś zaszalał i dodał dźwięk typu Lavos z Chrono Triggera xD. Melodyjka w porządku, chociaż nie byłem na nią gotowy po początkowej pierdziawie xD fajne Fanfare 3 - bardzo rmowy ME, super perka, melodyjka sztosik. To ja przy tym ME: https://tinyurl.com/44pncm37 fajne!
Gameover 1 - o cię, ale kwasówa xD fajne Gameover 2 - bardzo fajna melodia, ale zdecydowanie za długie i moim zdaniem, aż tak nie pasuje na gameover. Z jednej stronie fajnie, że perka wjechała, ale gameover raczej jest takim ME, którzy się wycisza i pokazuje rozpacz, a tu zacząłęm tupać nóżką. W sumie już nie wiem, czy to źle xD fajne Gameover 3 - minimalistycznie, mało napracowanka, ale zasadniczo pasuje do gameovera. fajne Gameover 4 - chyba pierwszy utwór, w którym ktoś naciukał losowych dźwięków. Pomimo tego, że niby jest to w skali, to pojawia się jakiś dysonans. Czy ktoś muzyczny potrafi to wyjaśnić? xD Fajny jest vibe w tle tego utworu, ale to za długie i nie ME. To brzmi jak krótki BGM pod cmentarz. fajne
Gospoda 1 - trochę niepokojąca, ale jest ok
Gospoda 2 - no... nie wiem co tu się dzieje. Trochę jak z jakiejś pozytywki.
Gospoda 3 - faworyt wśród gospód. Bez dwóch zdań.
Fanfary 1 - spoko, bardzo retro. Ale ciężko mi to zakwalifikować pod fanfary. Chętnie posłuchał bym całego utworu, bo mam wrażenie, że ktoś wyciął kawałek z większej części.
Fanfary 2 - fajne. Aż mam ochotę zagrać w Galage na NESa.
Fanfary 3 - to chyba jedyna melodia, którą można nazwać fanfarami.
Game over 1 - matko... nie chciał bym ginąć w grze z taką melodią. Dość takie "kripi" w dobrym sensie.
Game over 2 - jak dla mnie bomba. Numer jeden wśród gejmołwerów.
Game over 3 - krótko, zwięźle i na temat. Jest ok.
Game over 4 - zdębiałem. Naprawdę, nie mam pojęcia "co tu się stanęło". Naklikane niewiadomoco. Jeszcze do połowy bym zrozumiał, ale od połowy... wymiękłem.
Fajne, niektóre odstają w tym dobrym sensie od reszty, ale słuchając żałuję, że nie znalazłem czasu żeby sobie wyklikać coś tam. Z drugiej strony może to i dobrze, bo pewnie bym zaniżył poziom tylko
Super, że GameBoy znalazł na to czas, z perspektywy głosującego to już w ogóle przyjemny konkurs, nie trzeba nic pobierać a zapoznanie się z pracami to tylko chwila, szkoda, że w samych tych linkach nie ma nazwy dźwięku bo przełączanie się między tabami, żeby znaleźć co jest czym i czy dobrze zagłosowałem było trochę frustrujące.
Te które uważam, że wypadają lepiej na tle reszty:
Gospoda 3, Fanfary 2, Fanfary 3, Game over 2
Ale żeby nikogo nie podkusiło, żeby wrzucić na gameover interpretację marszu żałobnego... no we, no...
Game over 2 to bardziej jak fragment BGMu mi podchodzi, a Game Over 4 by naprawdę zyskał na tym jakby wywalić z niego tę linię melodyjną pianina, bo ona jest taka naklikana, a bez niej brzmi mega klimatycznie
Gospoda 1 - Ciekawy pomysł, pasowałoby do jakiejś weird komedii
Gospoda 2 - Jak na gospodę trochę za długie, choć ma klimat tych współczesnych pozornie lajtowych przygodówek, które okazują się creepy horrorami
Gospoda 3 - Tu za to ewidentnie azjatycki klimacik, choć brakuje mi czegoś więcej w tle
Fanfary 1 - Przyzwoita futurystyczna muzyczka, choć ciężko ją nazwać fanfarami
Fanfary 2 - Mój absolutny faworyt. Słychać fanfary, słychać NES-a, no po prostu miodzio.
Fanfary 3 - Kolejny bardzo dobry kawałek. Dokładnie spełnia swoją rolę i ma ładną melodię.
Game Over 1 - Na początku uznałem, że to przekombinowane i słabe, ale jeśli przyjąć, że ME do Game Overa nie musi być klasycznym utworem, ale właśnie efektem muzycznym, całość nabiera zdecydowanie lepszego wydźwięku. Ostatecznie mi się podoba, ale w bardzo specyficznych warunkach growych.
Game Over 2 - Dobra kompozycja, choć raczej nie do Game Overa. Koncepcyjnie całkowite przeciwieństwo poprzedniego kawałka. Plus za próbę zrobienia czegoś mrocznego na wesołej skali bluesowej.
Game Over 3 - Ten sam przykład co przy Game Overze 1 - ciężko to nazwać melodyjką, ale jako efekt muzyczny sprawdza się całkiem dobrze.
Game Over 4 - Będę miał dużą zagwozdkę z tym kawałkiem. Ewidentnie autor wyczuł, o co chodzi z makerową muzyczką do Game Overa, wszystko fajnie brzmi, tylko to nieszczęsne pianino. Bez niego utwór raczej miałby mój głos, a tak to muszę się mocno zastanowić. Ten kawałek pokazuje, że nie zawsze więcej znaczy lepiej.
No ładnie! W niektórych ME widać większe napracowanko niż u innych, ale sam program stwarza wrażenie, że poziom jest wyrównany, bo nieważne, co się tam wyklika, to wszystko brzmi dobrze :V Starałem się nie oceniać na szybko, tylko zwrócić uwagę na szczegóły, bo mam wrażenie, że często detale mają tu znaczenie.
Gospoda 1 - Tylko dwa plumkające instrumenty, za to własnoręcznie zmodyfikowane, szacuneczek. Do tego robotę robi skala strange, po prostu z zaliczonymi dźwiękami po kolei. Zdziwiłem się, jak ktoś to zmieścił w jednym "barze", a to tempo zjechane do 90. Niby krótkie i banalne, ale w punkt i dobrze siedzi, jako efekt muzyczny spania. Gospoda 2 - Tu też dwa fajnie zmodyfikowane instrumenty z dobrze dobranym brzmieniem, tylko szkoda, że grają to samo, a sama kołysanka jakoś mnie nie porywa. Mam wrażenie, że dało się coś ciekawszego z nich wyplumkać. Minus za niewyczyszczone nutki poza zaznaczeniem. Gospoda 3 - Znowu minimalistycznie, bez większych modyfikacji, ale melodyjka naprawdę dobra. Ten ksylofon faktycznie daje taki orientalny efekt. Dla mnie idealnie pasujące do gry.
Fanfary 1 - No nijak to nie brzmi jak fanfary, to raczej fragment jakiegoś kwaśnego BGM, ale z jakiegoś powodu dobrze mnie buja. Śmieszna sprawa, bo jak się popatrzy na linie, to dosłownie są to napaćkane losowo tej samej długości dźwięki na skali easy uśmieszek. Chyba zadziałała magia programu, że to nawet sensownie brzmi. W końcu trzy instrumenty, chociaż ten trzeci tak subtelnie pierdzący, żeby przypadkiem ktoś nie usłyszał. Za to znowu baty za nuty poza zaznaczeniem. Fanfary 2 - Nieźle ktoś pojechał z tym efektem chip noise na starcie. Nie jestem pewien, czy taki był zamysł, ale fajnie tworzy to efekt ginącego potworka, po którym następują fanfary. Dobra melodyjka, mocno w klimacie retro. Tylko niepojęte jest dla mnie, jak ktoś tam wyklikał ten jeden krótki dźwięk steel pan synth na koniec, bo nie widać go zupełnie na liniach, a w każdym razie on mi tam zupełnie nie pasuje i właściwie psuje cały ME. Fanfary 3 - Mocno klasyczne podejście do tematu. Ogólnie świetna robota, chyba kogoś znającego się na rzeczy, bo całość wyklikana na expercie. Ta trąbka robi najlepszą robotę. Jak zacząłem sobie izolować instrumenty po kolei, to pianino coś mi pod koniec nie za dobrze siadło, chociaż słuchając całości można tego nie zauważyć. No i na plus, że w końcu coś z perkusją.
Game Over 1 - Mocna rzecz, aż palce świerzbią do alt+F4 po wyobrażeniu sobie tego motywu w grze. Super, że ktoś wykorzystał opcję tego płynnego zjazdu od jego dźwięku do drugiego, do tego w totalnie creepy sposób. Prychłem też widząc, że drugi z instrumentów to ukulele, bo nie kojarzy się zupełnie z takim soundtrackiem. Game Over 2 - Niezły BGM pod płaszczykiem game overa, bardziej jak motyw przewodni do jakiejś gry o nekromantach. Drugi kawałek obok Fanfar 3 z większym udziałem perkusji i szkoda, że więcej osób się o to nie pokusiło. Ogólnie dobrze siedzą te dzwony i chóry, chociaż sama melodyjka aż zachęca do umierania przy takim game overze, a chyba nie do końca taka jest jego idea. Game Over 3 - Dla kontrastu totalny minimalizm. Ewidentnie robione na kolanie i trochę mało czuć tego game overa, chociaż ten solidny bącur na koniec faktycznie podkreśla dołującą atmosferę. Game Over 4 - Tutaj przede wszystkim zwraca uwagę fakt, że ktoś sobie pododawał dodatkowe instrumenty (chociaż ostatecznie i tak grają tylko 4) i poświęcił czas na ich mocne zmodyfikowanie. Chyba zgodzę się z Amelem, że po wywaleniu pianina brzmiałoby to lepiej, bo w tle jest niezły klimat, zwłaszcza za sprawą spectrum. Poza tym podoba mi się dzwon zrobiony z FM expert. Całość brzmi trochę jak niedokończony BGM.
Jak tak posłuchałem wszystkiego dłużej i się rozpisałem, to czuję, że ciężko będzie rozdać punkty. A tak na marginesie: coś, co można poprawić na przyszłość, to prawidłowe przycinanie utworów, bo część ma to źle zrobione (zaznaczona cisza), a do tego są te 2 z nutkami poza zaznaczeniem, przez co nie do końca jest jasne, czy to jeszcze miał być fragment do oceny, czy już nie. Niedopatrzenie autorów, ale też organizatora, bo wypadało na to zwrócić uwagę podczas przyjmowania prac albo już samemu wyzerować.
Gospoda 1 - fajny klimat, chociaż kojarzy się bardziej z magiczną fontanną niż klasyczną gospodą.
Gospoda 2 - jak na moje trochę za długie, zwłaszcza, że z biegiem melodia nie ewoluuje, brakowało mi też większego zróżnicowania w dźwiękach.
Gospoda 3 - gdyby w Legend of Kage Kage musiałby skorzystać z gospody to brzmiało by to właśnie tak. W sam raz.
Fanfary 1 - sama w sobie melodia z potencjałem, ale brzmi to dla mnie jak intro do jakiegoś większego utworu. Za długie i jednostajne, żeby mieć odpowiednią tożsamość i walnięcie; siłą rzeczy za krókie żeby być pełnym motywem muzycznym.
Fanfary 2 - super retro klimat, słychać też, że autor miał w głowie konkretny zamysł i wiedział jak go zrealizować, poza samą melodią mamy tu też trochę dźwiękonaśladownictwa, więc to na pewno na plus. Trochę jakbym znowu był u babci i grał w Track & Field.
Fanfary 3 - bardzo “czysta” melodia, przemyślana, z jednej strony prosta w założeniu, z drugiej zrealizowana kompleksowo i przy użyciu odpowiednich środków, przez co nic nie brzmi przypadkowo.
Game Over 1 - jak dla mnie dobre, słychać przemyślaną koncepcję, a i klimat dobry, nawet możnaby z tego przejść w jakiś creepy BGM do horroru.
Game Over 2 - faktycznie nie pasuje do game overa - ani długość, ani melodia, co nie zmienia faktu, że sama melodia fajnie skonstruowana i z duzym potencjałem na BGM, podoba mi się przemyślana struktura i wyczuwalny podział na wstęp i mini zakończenie.
Game Over 3 - wybrane instrumenty i dźwięki dość bezpośrednio kojarzą się z gameoverem, przez co spełnia swoją rolę, sama melodia też nie jest tak prosta jak mogłoby się wydawać, finalnie jednak brakuje większego efektu “wow”.
Game Over 4 - początek faktycznie bardzo fajny i klmatyczny, gdyby skończyć przed pianinem jakimś pojedynczym mocniejszym akcentem to miałbym pewnie same pozytywne emocje. No, ale tak jak poprzednicy pisali faktycznie coś z tym pianinem jest nie tak, zwłaszcza juz w drugiej połowie ucieka gdzieś melodyczność, a pozostałe instrumeny giną w tle.
No, to przyszła pora poudawać przez chwilę, że się cokolwiek znam. Jazda.
Gospoda 1 - Początek brzmi trochę niepokojąco, mało gospodowo, niestety nie wywołuje uczucia ulgi i odpoczynku, a raczej jakbym znalazł jakiś tajemniczy przedmiot Gospoda 2 - Zdecydowanie za długie na gospodowy dżingiel, brzmi przytulnie, ale brakuje tego czegoś Gospoda 3 - Najlepszy gospodowy dżingiel, zwięzły, odpowiedni i do tego brzmi dość unikalnie, jeden z faworytów Fanfary 1 - Nie czuć tego wygranka, za to kojarzy mi się z jakąś grą z ms-dosa, która miała dość chaotyczną muzykę w podobnym stylu, ale nie pamiętam jaką Fanfary 2 - Bardzo fajne fanfary, zdecydowanie w stylu ukończonego poziomu w platformówce bardziej niż wygranej walki z jrpg, profeska Fanfary 3 - Kozackie, technicznie chyba najbardziej spójne i złożone fanfary Game Over 1 - Brzmi gameoverowo, ale chyba mi nie podeszło Game Over 2 - Jest to na tyle unikalny utwór, że stał się chyba moim ulubionym z gameoverów, choć na pewno nie pasowałby do typowego jrpg Game Over 3 - Krótki i zwięzły, ale może ciut za krótki na mój gust Game Over 4 - Podoba mi się początek, ale główna linia melodyczna trochę zbyt chaotyczna na moje ucho
Gospoda 1 - Brzmi trochę bardziej jak wejście do nowej lokacji, niż gospoda. W sumie spoko. Gospoda 2 - Bardziej brzmi jak taki kołysankowy BGM, do spokojnej lokacji. Idzie nawet słuchać w zapętleniu. Gospoda 3 - Co tu się rozpisywać... Śpij dobrze, samuraju.
Fanfara 1 - Trochę przeciągnąć i też dałoby się z tego zrobić BGMa. Nie czuć zbytnio zwycięstwa, ale nutka ok. Fanfara 2 - Ten początkowy dźwięk zajeżdża mocno Contrą. Wyczuwam w tym dobre ME do jakiejś absurdalnie trudnej gry. Fanfara 3 - Czuć mocno wygranko. Bardzo dobry kawałek.
GameOver 1 - Ale zgon. Brzmi jakby ktoś nie zdążył do kibla xD GameOver 2 - Game Over, w którym od razu lecą nam napisy końcowe. Fajny klimat. Zajeżdża mi trochę Castlevanią, czy innymi wampirami. GameOver 3 - Kilka prostych dźwięków, mówiących wprost, że umarłeś i nie żyjesz. GameOver 4 - Po wywaleniu pianina brzmi trochę jak jakiś ambient. Z pianinem, to jakiś dość powolny zgon. Chociaż bardziej to po prostu ponura melodyjka, niż game over.