TAŚMA vol. 1 - kategoria SE - prezentacja, zasady

Strony autorskie, inne inicjatywy internetowe poświęcone RM.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
GameBoy

Golden Forki 2009 - Pełne Wersje (miejsce 1); TAPE #4 (miejsce 2); TAPE #5 (miejsce 3); Puchar Ligi Mapperów II (zwycięstwo); TA Sprite Contest 6 (miejsce 3)(miejsce 3)

TAŚMA vol. 1 - kategoria SE - prezentacja, zasady

Post autor: GameBoy »

Obrazek

W końcu udało mi się ogarnąć tę kategorię.

Zasady:

Głosujemy od dzisiaj do przyszłej niedzieli (29 marca) włącznie.
Macie do rozdania łącznie 5 punktów (połowa liczby prac + 1), możecie rozdysponować je dowolnie, jednakże nie więcej niż 2 punkty na pracę. Oczywiście nie musicie zużyć wszystkich punktów.
Głosować mogą użytkownicy forum z 3 postami oraz osoby, które wzięły udział w konkursie.
Głosowanie jest anonimowe, głosy wysyłajcie mi przez prywatną wiadomość na forum albo na discordzie.
Tak jak w kilku poprzednich konkursach, odchodzimy od zasady anulowania głosów, czyli jeśli wasz głos oddany na rywala sprawi, że zajmiecie niższą pozycję, to musicie z tym żyć, nie ma lekko.
Oczywiście nie oddajemy głosów na siebie.

Prezentacja prac

SE możemy sprawdzić w projekcie, którego można pobrać tutaj -> link. Rozmowa z NPCami aktywuje kolejne zestawy dźwięków, które możemy potem testować w menu.

PS. Przepraszam za brak polskich znakow w projekcie.
Ostatnio zmieniony 23 mar 2026, 21:32 przez GameBoy, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Roksa

Re: TAŚMA vol. 1 - kategoria SE - prezentacja, zasady

Post autor: Roksa »

Cóż tu się rozpisywać. Kliknięcia, pyknięcia, piski i takie tam.
Zestaw 3 najbardziej mi "siedzi". Jest spójny i nie irytuje. A chyba o to w tym przede wszystkim chodzi :-P
Awatar użytkownika
Mikisi

Golden Forki 2020 - Dema (miejsce 2); TA Project Extravaganza #3 (miejsce 2); TA Project Extravaganza #1 (miejsce 3); TARKA1 (miejsce 2); TARKA2 (miejsce 3)

Post autor: Mikisi »

Trudne się wylosowało. W większości niestety słychać wspólny mianownik, charakter, który jest nadany przez rFXGen, z drugiej zakładam, że większość dźwięków robiona w czymkolwiek innym brzmiałaby podobnie, ciężko na nowo wymyślać koło.

Słuchając tego w kółko rozbolała mnie głowa, najlepiej zapamiętałem 3 za spójność i subtelność oraz 5 za mniejszą w porównaniu do reszty krzykliwość i brak dźwięków mocno odróżniających się od reszty.
Obrazek ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Michu

GF2022 - Dema (msc 2); GF2020 - Peł. Wer. (msc 3); GF2019 - Dema (msc 1); GF2010 - Dema (msc 1); GF2008 - Peł. Wer. (msc 3) Zap. (msc 2); GF2007 - Peł. Wer. (msc 1) Dema (msc 1) Zap. (msc 3); KCII (msc 1); TARKA1 (msc 1); TASC6 (msc 3); TACO#1 (zwyc.)
Kontakt:

Post autor: Michu »

Zestaw 1 - Wszystko spójne, choć dla mnie zbyt piszczące. Gwizdek na Cancelu jednak mnie nie ujął.
Zestaw 2 - Przyzwoite, futurystyczne dźwięki. Cancel brzmi trochę jakby ktoś kopnął stopą w piach, ale generalnie daje radę.
Zestaw 3 - Kolejny futurystyczny klimat. Jak dla mnie za dużo trzeszczenia w tych dźwiękach, choć nie można odmówić autorowi tego, że wszystko jest ze sobą spójne.
Zestaw 4 - To już drugi zestaw, gdzie Cancel brzmi bardziej jak Decision niż samo Decision. Może być, ale Buzzer nie powinien brzmieć jak szuranie po ziemi.
Zestaw 5 - I jeszcze jeden zestaw, gdzie Cancel równie dobrze mógłby być Decision. Pomimo to jako całość dźwięki mi się podobają.
Zestaw 6 - Niestety nie kupiły mnie dźwięki z tego zestawu. Decision wybrzmiewa za długo, Cancel totalnie mi niepasuje. Nie mogę jednak zaprzeczyć, że mocno czuć tutaj nesowy klimacik.
Zestaw 7 - Absolutnie hardkorowy zestaw, w którym wszystkie dźwięki brzmią, jakby były wydawane przez gołębie.
Zestaw 8 - Najładniejsze Decision, słaby Cancel. Przyzwoite pozostałe dwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
Deathwing

GF2024 - PW (msc.2); GF2022 - PW (msc.1); TAPE #1 (msc.1); TAPE #5 (msc.1); TAPE #6 (msc.1); LM Sezon I (msc.1) Sezon II (msc.2) Sezon IV (msc.3) Sezon V (msc.1) Sezon VI (msc.2); TASC 2 (msc.1)(msc.3); TASC 3 (msc.1); TASC 4 (msc.1)(msc.1)(msc.1)
Kontakt:

Post autor: Deathwing »

W tej kategorii krótkie komentarze, bo nic szczególnego zresztą nie da się napisać:

Zestaw 1 - Strasznie piszczące, za to wszystko konsekwentnie w jednym stylu
Zestaw 2 - Bardzo standardowe brzmienia, ale jakby losowo przypisywane, bo Cursor brzmi raczej jak Buzzer, a Decision jak Cancel
Zestaw 3 - Dla odmiany mocno basowe, aż może za bardzo. Na plus, że wszystko spójne, trochę w klimacie SF
Zestaw 4 - Strasznie podoba mi się ten subtelny Decision. Cursor raczej typowy, ale też ujdzie, za to reszta od czapy. Średnio to ze sobą współgra
Zestaw 5 - Znowu zestaw losowych, mało spójnych dźwięków, za to z przyjemnym Cursorem, jednym z najlepszych tutaj
Zestaw 6 - Takie sobie to wszystko: Cursor piszczy, Buzzer mało buzzerowy, a Decision za długi
Zestaw 7 - Mój faworyt. Nie wiem jak ktoś osiągnął taki efekt, ale brzmi to obłędnie i mega spójnie, faktycznie dobre skojarzenie z gołębiami. Chyba ukradnę sobie kiedyś do TAPE
Zestaw 8 - Cursor i Decision piszczą, co nawet byłoby spoko, gdyby reszta dźwięków też była do nich dopasowana, ale niestety nie jest
turn up the silence
Awatar użytkownika
Noruj

GF2015 - Pełne Wersje (miejsce 1); GF2014 - Zapowiedzi (zwycięstwo); GF2011 - Pełne Wersje (miejsce 1)(miejsce 1); GF2010 - Zapowiedzi (miejsce 3); TAPE#4 (miejsce 1); TAPE#5 (miejsce 3)
Kontakt:

Post autor: Noruj »

SFX!

1. Bardzo piskliwy zestaw, na dłuższą metę mógłby męczyć podczas gry. Fajny ten cancel bo jest śmieszny, prychłem.
2. Cursor jest zbyt basowy w moim odczuciu, ale pozostałe SFX są spoczko!
3. Cursor ponownie zbyt basowy, ogólnie zestaw mocno daje w ucho.
4. Decision mega ładny! Pozostałe nieco drażniące.
5. Ale dłuuuugi Decision! Reszta taka średnia.
6. Ten zestawik jest zdecydowanie jednym z bardziej spójnych. Wydaje się też mocno RMowy! Dobre!
7. Ten zestawik wydaje się bardzo OKRĄGŁY! No i faktycznie gołębiasty.
8. Cancel fajny! Pozostałe nienaturalnie wysokie, normalnie żyletki w uszach :D
Obrazek
Awatar użytkownika
WładcaKasztanów

GF2024 - Pełne Wersje (miejsce 3); TAPE #6 (miejsce 1); Konrad Championship II (wyróżnienie)

Post autor: WładcaKasztanów »

1. Decision trochę za głośne, cursor całkiem elegancko, buczek trochę niewpasowany, za to fajny cancel.
2. Trochę podjeżdża dość przypadkowymi dźwiękami. Niby osobno nie brzmią źle, ale razem nie dają poczucia spójności.
3. Wszystko ładnie ze sobą współgra. Dźwięki też nie drażnią zbyt mocno uszu. Bardzo zacny zestaw.
4. Cursor już po paru kliknięciach robi się irytujący. W sumie lepiej chyba by brzmiało, jakby zamienić go z Decision. Też buczek zamieniłbym tutaj z cancelem.
5. Chyba najprzyjemniejszy zestaw cursora i decision. Buczek i Cancel trochę słabo się do nich jednak dopasowują.
6. Najmocniej bolący w uszy zestaw cursora i decision. Buczek też brzęczy. Cancel brzmi w tym zestawie najlepiej.
7. Dziwne, ale fajne. Buczek trochę odstaje, ale ogólnie bardzo dobry zestaw.
8. Fajny cancel i decision. Buczek trochę odstaje. Cursor niemiłosiernie drapie w uszy.
ODPOWIEDZ