Oto moja spóźniona gra na TAPE 2! Pomimo niedoboru czasu świetnie się bawiłem i jestem bardzo zadowolony z tego, co mi wyszło. Udało mi się zaimplementować cały zestaw skomplikowanych mechanik bez buntu maszyn, a do tego jak zwykle mam swoją własną grafikę.
A zatem na czym polega Nielot 2? Jest to gra akcji z elementami RPG, skupiona na walce z przeciwnikami i zarządzaniu ekwipunkiem. Obecna wersja zawiera 4 różnych przeciwników, 17 przedmiotów (9 broni, 7 przedmiotów jednorazowego użytku i frytki), dwa poziomy w stylu areny i paczki z losowym łupem. Nadmiarowe przedmioty można złożyć w ofierze bożej krówce lub diabłu tasmańskiemu, żeby poprawić statystyki bohatera.

* * * *

A gdzie Nielot 1? Ten może zaistnieje później. W oryginalnych planach miałem 4 rozległe, mniej areno-kształtne poziomy, konkretniejszą fabułę, więcej typów przeciwników i dużo więcej przedmiotów (już teraz w plikach można podejrzeć kilka niezaimplementowanych). Co ciekawe, udało mi się na tyle elegancko to wszystko zaimplementować, że byłbym w stanie dodać praktycznie nieskończoność nowych przedmiotów i wrogów bez edytowania 100 map i przepisywania połowy skryptów od nowa... a jak na RM2k3 to niezłe osiągnięcie. W najbliższym czasie będę zajęty, ale chętnie pociągnę tę grę dalej. Może koło listopada wydam nową wersję? Na razie sprawdźcie to.
PS: Ten plik który wrzuciłem początkowo na Discorda to stara wersja. Tutaj macie nową!
Note to self: nigdy nie rób zapowiedzi.